Jump to content

19.ЗА ПЪРВОСТАРЕЙШИНСТВОТО НА ВСЕЗЕМНАТА ЧЕЛОВѢЧЕСКА ОБЩИАРИЯ


Recommended Posts

ГЛАВА IV.

ЗА ВСЕЗЕМНАТА ЧЕЛОВѢЧЕСКА ОБЩИАРИЯ.

19.ЗА ПЪРВОСТАРЕЙШИНСТВОТО НА

ВСЕЗЕМНАТА ЧЕЛОВѢЧЕСКА ОБЩИАРИЯ.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първич­ность бѣха само

силата на сътворението и
силата на разрушението

Учение:

Силата на сътворението сътвори всичко: и слън­цето, и месеца, и звездитѣ, и земята, но за центъръ на движението въ всемира тя опредѣли слънцето, защото въ него бѣ излѣла най-могѫщата си сила, като първосила, и защото го предназначи само за творение и за пресътворение на земята.

Подобенъ могѫщъ центъръ за человѣчеството на земята е първостарейшинствого на всеземната человѣческа общиария, чието централно управление е като второ слънце, не само за человѣка и за земя­та, но и за всѣки земенъ животъ.

Заради това, человѣчеството трѣбва да даде всички жертви за пълното създаване на тази всеземна человѣческа общиария, която ще стане можеби по-велика творческа сила и отъ слънцето за земята и за человѣка, при нейнитѣ безчислени източници за все по-нови и по-нови творения на земята.

Първостарейшинътъ на всеземната человѣческа общиария се избира отъ първостарейшинитѣ на всеземнитѣ племенни и народни общиарии, споредъ ка­кто е указано въ учение 11.

Къмъ този всеземночеловѣчески първостарейшина всѣка земна племенна или народна общиария придава по нѣколко отъ най-ученитѣ и най-способнитѣ си мѫже или жени, които заедно съ него образуватъ всечеловѣчкия общиарски съветъ за управле­ние на всеземната человѣческа общиария.

Този съветъ урежда какъ да ставатъ размѣнитѣ на свръхпроизводствата между племеннитѣ и на­родни общиарии, какъ да става пренясането имъ по рѣкитѣ и по моретата, за да бѫдатъ улеснявани всеземночеловѣческитѣ общиарии. Той промишлява за прокарването на пѫтища и пр. съ една дума, той, вдъхновяванъ отъ силата на сътворението, осигурява прилагането на всѣка творческа замисълъ полезна за всеземната человѣческа общиария.

Къмъ първостарейшинството на всеземната человѣческа общиария се придава и единъ първосвещеникъ, който е подчиненъ на първостарейшина. Той се назначава отъ първостарейшинството, което за цельта подлага на изпитъ свещенослужителитѣ мо­наси или монахини, представени като най-способни отъ всѣка племенна или народна общиария.

Първосвещеникътъ избранъ по такъвъ начинъ изпълнява тая служба петь години. Неговото назна­чение е да тълкува учението за общиариитѣ. Чрезъ тия две всеземно-человѣчески сили, първостарейшин­ството и първосвещеничеството при всеземно-человѣческата общиария, се преследва цельта да се оси­гури победата надъ силата на разрушението, която господствува неограничено навредъ, гдето человѣче­ството не живѣе въ общиария.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...