Jump to content

32. 3А ПРОИЗХОЖДЕНИЕТО НА ЧЕЛОВѢЧЕСКИЯ ПЪРВОБОГЪ


Recommended Posts

32. 3А ПРОИЗХОЖДЕНИЕТО НА ЧЕЛОВѢЧЕСКИЯ

ПЪРВОБОГЪ.

ДОГМА : Начало бѣ мъртва точка, а първич­ность бѣха само
силата на сътворението и
силата на разрушението
Учение:
Силата на сътворението сътвори всичко, вклю­чително жената, а мѫжътъ бѣ само нейно дихание чрезъ другитѣ животни и замисълъ на силата на разрушението.
Отъ първожената, следъ нейното грѣхопадане, се роди человѣкътъ, като смъртенъ. По-после този смъртенъ человѣкъ поиска да се свърже съ вѣчностьта, защото почна да му се вижда страшна не­говата смъртность.
Въ това търсене той почна да се опитва да отгатва, както своето произхождение, така и нача­лото на всѣки животъ и на всѣко явление въ все­мира, които се откриха предъ очитѣ му.
Понеже началото на първочеловѣка въ видъ на человѣкомѫжъ бѣше силата на разрушението, той тръгна отъ това начало, и така стигна до мисъльта за нѣкакъвъ Богъ като начало на началата, който Богъ не бѣ въ сѫщность друго, освенъ силата на разрушението.
Така человѣкътъ създаде свря първобогъ, кой­то бѣ: Богъ-бѣсъ за наказание, Богъ-бѣсъ на госпо­дари, Богъ-бѣсъ за очищение, Богъ-бѣсъ за мъсть, и най-после Богъ за благоволения.
Защото за человѣка като животно человѣко- мѫжъ, замисъль на силата на разрушението, бѣсътъ е билъ и творчество и всичко.
Зацарува тогава този Богъ и человѣкобогъ въ бѣсъ за человѣчеството, за да стане за человѣцитѣ силата на разрушението и власть въ бѣсъ, и Богъ, който Богъ, измисленъ отъ человѣка, бѣ последния Богъ до общиарията.
Общиарията обаче разкри сѫщностьта на този противочеловѣчески Богъ въ бѣсъ, и той престана да сѫществува.
Престана да сѫществува, защото той бѣ Богъ съ когото си служеха само господаритѣ срещу робитѣ. и защото общиарията откри и самата сила на разрушението, която царуваше чрезъ този Богъ.
 
Нека вече никога да не се възвърне за свѣта този пръвъ Богъ и Богъ въ бѣсъ, защото той е най голѣмиятъ врагъ на общиарията.
 
Съ поклоницитѣ на такива Богове въ бѣсъ об­щиарията постѫпва така, както учението й повелява, и както се постѫпва съ най-голѣмитѣ нейни врагове.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...