Jump to content

14 август 1910 г., събота, 7.00 часа сутринта


Recommended Posts

14 август 1910 г., събота, 7.00 часа сутринта

Грехът е сила в природата, която демагнетизира атомите.
Нека в ума ви да стои следната мисъл: не отделяйте духовния свят от физическия, защото всичко е духовно...
Ако можем да настроим душата си, през тази година ние ще получим големи благословения. За да можем да разбираме това, което ни се казва, необходими ни са високоблагородни чувства и отваряне на духовните очи, а всичко това става с Божествената Сила. И ако почнете да обичате Господа с всичкото си сърце, Той ще измени сърцата ни. Той е Един. Вашето събиране тук се дължи на Него и Силата, която ви държи, е Божествената това искаме да потвърди времето и вие ще се уверите, че Бог е бил с вас и че от каквото и да се нуждаете, от нищо не сте лишавани.
Ако този свят ни е с нещо неприятен, това се дължи на нашия вътрешен егоизъм, от който душата ни става като пуста земя, в която нищо не се ражда. Всеки от вас е изпитвал, минавайки през някой планински кът, как птиците и ручеите, заедно със зеленината на ливадите и висините на планинските върхове, правят всичко приятно и радостно. Но когато минаваме през пустинята, където няма влага и всичко пред очите е пусто, преобладава унинието на душата. Животът, който ще дойде в нас, е Божествената Влага, а радостта, която ще усещаме, е нещо като онова, което е в семето, когато то поникна. За радостта, значи, трябва да има обект и душата ни се радва и весели, когато усещаме това.
През тази година искам да спазвате следната основна мисъл: Смирението е една велика добродетел в живота. Не искам да кажа низкопоклонничество, а смирение. Смирението това са долините.
Втората мисъл е, че трябва да имаме с вас пряка връзка.
А третата мисъл е да имаме един център, също както когато правим къща и търсим къде да положим нейната основа.
Така и за човека първата задача е да има една основа, а това е добродетелта, която е неизменяемата ядка и която с преминаването ни през страданията Господ сгъстява, за да започне да гради в тази форма новото тяло, което трябва да се сътвори върху добродетелта.
Когато дойдете до Любовта, ще се научите, че е необходимо да слугувате и в това слугуване ще се прояви Божествената Любов. Господарството е най-отегчителното нещо. Чрез законите на Любовта ние можем да превърнем и най-лошите хора в добри. И който знае най-добре да слугува, той е най-близо до Любовта. Слугувайте и на жена си, и на децата си,та дори и на всички хора. Човек, който не помага и не услужва на страдащите пред очите му, как ще помага на хора, които са далече от него? Законът е такъв, че трябва да служите на тези, които са най-близо до вас, за да се отдалечат и не ви пречат. Това е заповедта, която ще приложим през тази година: Да започнем да слугуваме. Това е, което Господ иска от вас. И на всички, които са готови в това отношение, Той ще съдействува.
Злите хора имат спрямо вас същото отношение, каквото вие имате спрямо духовете. Е както нас ни учат отгоре, така и ние трябва да учим лошите хора. Искам тия противоречия да ви станат ясни. Тази мисъл е, която Господ ви дава, за да направи живота ви сносен.
Сега да прочетем дванадесета глава на Евангелието от Йоана и нека всеки от вас да си отбележи това, което по време на четенето го впечатли, за да направим някои разсъждения по тези бележки.
(Г-н Дънов прочете 12 глава, след което сам отговори на въпросите, възникнали при прочитането.)
За да се обърне един горделив човек, той трябва да слезе от височината си в долината на смирението. Има един стих, който казва: „Сиромасите имате винаги при вас, а Мене не". Това значи, че сиромаси и грешни е едно и също нещо; сиромашия и болест, богатство и здраве са синоними. Грешникът, например, е като един вълк колкото повече го храните, толкова повече той ще иска да хапе и разкъсва.
Преди две хиляди години, когато онази тълпа искаше разпъването на Христос, всички вие, които сте сега тук, викахте заедно с нея: Разпни го! Разпни го! Но тъй като от толкова години насам Христос вече ви е докоснал, защото всичко това сте сторили от незнание, и понеже съзнанието се е родило във вас, сега ви събуждат, за да изправите грешката на миналото си.
Исус Христос дойде за езичниците, туй е вярно, а семитите не го приеха. Виделината е във вас, Господ е във вас, вземете мерки, защото не е изключена възможността да го разпънете...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...