Jump to content

11. МИСЪЛТА


Recommended Posts

МИСЪЛТА

В градината на човека някога слязъл светъл гост от далечни светове и посял едно рядко ценно растение. То се отличавало от другите растения с възможностите си да израства до неизчислими размери. По него човек можел да възлиза до светове далеч отвъд земните предели. От този момент започнал неговият духовен възход.
Всеки притежава семето на това растение, но всеки различно го отглежда. За едни достига до покрива на къщата, а за други — далеч надхвърля известните граници. Мисълта е това живо растение, с което е дарен човекът, за да изработи разумността и придобие мъдростта. Чрез нея той се свързва с целия всемир.
Проникновената мисъл те довежда до истините на живота, които се разкриват пред вътрешния ти взор и те изпълват с вдъхновение. Както светлината става видима и осъзната, когато се пречупи чрез някой предмет по пътя си, така и мисълта в пътя на търсенето си се пречупва в истините на живота, които осъзнати взимат форма и се изпълват със съдържание. Чрез мисълта, която е проекция на Божията Мъдрост, човек възлиза в своя дълъг път, затова тя трябва да бъде проникновена, светла, чиста и права. Подобна мисъл става ос на човешкия живот — негов духовен гръбнак.
Голяма работа се изисква от човек да организира мисловния си свят. Той засега е най-слабо организираният ни свят. Мисълта, която е светлина, трябва вечно да се усилва, за да вижда човек все по-ясно пътя към целта си.
Отрицателните мисли рушат човека както духовно, така и физически. Велика сила е мисълта за оформянето на вътрешния човек, за правилното му функциониране, за напредъка и здравето му.
Едно трябва да научим — да затваряме ума си за всичко отрицателно. А прозорците на ума са затворени, когато поддържаш една положителна мисъл — тогава няма място за нищо отрицателно в него.
Свещено пази ума си само за положителното.
Една централна мисъл трябва да имаш, около която да се групират всички хармонични мисли, както пчелите около своята царица. Възраствай я и тя ще те възнагради.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...