Jump to content

28. ОСМИСЛЯНЕ


Recommended Posts

ОСМИСЛЯНЕ

Еволюцията на формите е бавен процес, тъй като формите се променят под действието на тяхното съдържание. Да измениш формата на ръката си например, да разшириш дланта си или удължиш пръстите си е процес за стотици години, на няколко прераждания. Всяка форма ни разкрива съдържанието си, тъй като линиите на природата не са произволни и безсмислени, а строго закономерни. Закръгленият камък говори за дейността на водата, изобщо кръглата линия е изработена и красива линия в природата.
Обновлението се извършва в съдържанието на формите. Психичният живот на човека има също така свои форми, които се изявяват чрез физиката и проявите му. Мислите имат форма и тегло, всичко в живота взима форма. До днес човек е извършвал много действия механично, без участие на съзнанието му в тях. Ставаш, измиваш се, вчесваш се, закусваш и тръгваш на работа. Ето един низ от действия, които се извършват почти без участие на съзнанието, като през време на извършването им умът е зает често пъти със съвсем други мисли. Но в съзнателния живот, за да се пробуди съзнанието на човека, необходимо е всички процеси и действия да се извършват съзнателно, като се вложи ново съдържание в тях. Този е пътят към осмислянето на нещата, осмислянето на живота.
Като се събудиш, стани, помоли се на Бога и помисли няколко минути за Него като вечна любов, вечна мъдрост и вечна истина, че Той е благ, не отмъщава, не се гневи и не прави погрешки. Каквито погрешки виждаш в света, са човешки. Всичко, което Бог е създал, е добро. Тази мисъл ще ти помогне да се свържеш правилно с Бога. А само когато си свързан с Бога, ти можеш да владееш силите на ума и сърцето си. Тогава Неговите енергии протичат към теб.
Всичко, което правиш, прави с мисълта за Него. Осмисли всички свои действия, като ги извършваш в името на Великото Добро. До днес Бог е живял за нас и в нас, а от днес ние да заживеем за Него и в Него. Тази идея ще изпълни с ново съдържание всичко в живота ти. Не се ли старае влюбеният младеж да прави от сутрин до вечер това, което ще зарадва възлюбената му? Той е внимателен, нежен, послушен към нея. Това прави Любовта с нас. Любовта ни към Бога ще ни направи нови хора, хора с дълбок психичен живот, с богати сърца и умове. Тя ще осмисли живота ни.
Новият човек ще има "сърце чисто като кристал, ум светъл като слънцето, душа обширна като вселената и дух мощен като Бога и едно с Бога", но към него се отива по пътя на самовъзпитанието чрез осмислянето на всичко в живота.
Днес се внася ново съдържание във формите и в тази насока ни предстои голяма работа.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...