Jump to content

30. ИНВОЛЮЦИЯ И ЕВОЛЮЦИЯ


Recommended Posts

ИНВОЛЮЦИЯ И ЕВОЛЮЦИЯ

През вековете човек постепенно е навлизал в гъстата материя или инволюирал. С навлизането в тази материя съзнанието му се е отдалечавало от висшите мирове, в които е живял преди слизането си. В човека неусетно се е изтривал споменът за онзи свят живот, който е водил някога във висшите светове на Бога. Постепенно той е повярвал, че физическият свят е единственият реален свят, защото е живеел вече в него с тялото си. За рибата водата е била единственият реален свят, но онези риби, които станаха птици, забравиха водата и приеха въздуха за единствено реален свят.
Земята днес излиза от тринадесетата сфера и приключва един период, наречен от индусите кали юга — черен период, когато черната ложа е владеела света. Навлизайки в новата сфера, Земята попада под други влияния, други сили започват да действат върху нея. От 1914 година започва новата епоха на Водолея, в която ще се изгради една съвсем нова култура на Земята. Животът ще излезе от водата — епохата на Риби, воден знак, и ще се вдигне във въздуха, в буквален и фигуративен смисъл. Материята постепенно се разредява и интересите на човека приемат все по-космичен характер. Границите на света се разбиват, въздушното пространство се прекосява, светът бързо навлиза в нов живот. След достигане до крайната точка в пътя на своята инволюция, човечеството започва своята еволюция — от материята, и възвръщане към духовните забравени светове. Водолей, който е въздушен знак, събужда умствените и духовните интереси в хората и ги отправя към нови открития в науката и развитието на живота. Постепенно човек ще си припомни забравените знания, ще се пробуди от дългия си сън и ще заживее едновременно във физическия и духовния свят.
В идващата епоха на Духа ще реализираме словата "Дух Господен е на мен, защото ме е помазал да благовествувам на сиромасите, да лекувам съкрушените, да проповядвам за спасение на пленниците, да възвърна зрението на слепите и да освободя наранените". (Ев. Лука 4:18)
Напредналите висши същества инволюират, слизат все по-ниско при нас, докато достигнат една точка, в която инволюцията им спира. Тогава те тръгват по еволюционния път на човешките души. Те помагат на хората, но и хората им помагат, като им показват обратния път нагоре след слизането им в материята.
Еволюцията стана необходимост, когато човешката душа се обви с гъста материя и умът се индивидуализира. По пътя на еволюцията човечеството постепенно ще се върне в божествения свят, откъдето някога е излязло.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...