Jump to content

44. ОСВОБОЖДЕНИЕ


Recommended Posts

ОСВОБОЖДЕНИЕ

Дошло е времето човек да се освободи от страха — това е животинско чувство за самосъхранение, което трябва да се претвори в разумност. Човекът още живее с допотопни чувства и състояния, които спъват духовния му прогрес. Какво благо е допринесъл страхът на хората? Той е убивал стремежите им, смелостта и доблестта им и внасял пълна дисхармония в живота им.
Страхът е липса на вяра във великите, вечни и неизменни закони, които управляват вселената. Когато човек загуби или изобщо не е придобил вяра в правилната дейност на тези закони, той изпада в изолация от природата и разумния живот и потъва в съмнение и страх. Преди да е разбрал действията на даден закон, ученикът вярва в тази дейност от опитите и наблюденията, които е правил, и най-после установява научно закона. Определени и вечни закони управляват живота на всяко живо същество и е дошло време да ги изучаваме. Не с пипане, а със знание трябва вече да се движим и живеем.
Един от великите закони е законът за причини и последствия. На земята живеем в последствията на дейността си, тъй като човек многократно се въплъщава през вековете. Има причини, поставени в минал живот, чиито последствия преживяваме сега. Неумолими са законите. Те са динамиката на живота, а фактите са във физическия свят. Неизбежни са последствията на дадени причини и всеки сам трябва да ги преживее. Има силни и напреднали души, които преди да се въплътят, дават обещание да поемат известен родов или народен товар и помагат в ликвидирането на лошите последствия в живота на близки и приятели. Но понеже законът на справедливостта управлява живота, то тези души поемат и положителните постижения на тези, на които помагат. Има компенсация за жертвите им на земята.
Наистина човек трябва да живее като едно малко дете с вяра и упование в родителите си, спрямо природата и силите, които направляват живота. Той трябва да е уверен в добрия изход от всички положения, в които може да изпадне, защото разумните сили са благосклонни към всеки. Като мине през тунела на страха и съмненията, човек излиза на висока планина, от която може да посрещне изгряващото слънце и види красотата на светлия свят, който се разкрива пред погледа му. Колкото по-съзнателно работи за освобождението си от робството на страха и недоверието, толкова по-скоро той ще излезе от тъмната сянка на човешкото си битие и ще проумее величието, красотата и хармонията на живота.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...