Jump to content

46. СКЕЛЕ


Recommended Posts

СКЕЛЕ

Дадеш някому идеята да си построи къща, физическа или интелектуална, той се хваща на работа; минават години; ти бдиш за правилното й построяване, ако самият човек не е сведущ или способен сам да стори това. Моментът да я измаже идва. Трябва скеле. Ти ставаш скеле. Той стъпва на скелето и измазва къщата си. Вече може да влезе да живее в нея. Радостен и щастлив е. Скелето е последната помощ, която си могъл да му дадеш. Но това вече не е нужно. Ти оставаш в забвение, отхвърлен, защото си завършил работата си с този човек. Той твърди, че ти е благодарен и толкоз. Поема пътя си и се устройва удобно, а ти стоиш в малката си мансарда натясно и само даваш идеи, помагаш и те отминават. Такъв е пътят на земята на ония, които са дошли да помагат на хората. Те не очакват награда за труда си, а такава не им е нужна, защото са вътрешно богати и удовлетворени. Сърцето им е пълно с милост и готовност на саможертва, а това им е наградата. Жизненият еликсир пълни сърцата на смирените труженици на добродетелта, на самопожертвователните. Те не блестят в обществото, най-често са подритвани и осмивани от близките си, които обикновено нямат материални изгоди от тяхното съществуване. Смятат ги за глупави, непрактични, непълноценни, смахнати и пр. Но едно трябва да знаем, че човек още не се е самородил или придобил образа и подобието на космичния човек — създателя на човека. Подхранван от близки, земни цели, човек е издребнял и в сърцето му няма любов дори за всички от собственото му семейство, а негли за външния свят. Пътят на любовта е единственият път за пресъздаването на човека, а то е път на саможертва. И великият Учител на човечеството — Христос, е казал, че който иска да спаси живота си, ще го загуби, но който изгуби живота си заради Него, ще го спаси (Лука 9:24).
Също че човек не живее сам, а с всяко слово, което излиза от Божията уста. А великият Учител Беинса Дуно е казал: който не възприема словото Божие, няма живот в себе си. Словото Божие представлява плодовете на дървото на живота. С тези плодове трябва да се хранят всички хора, за да придобият вечният живот.
"Умираме, за да се освободим от заблужденията."
И който иска да бъде пръв, трябва да стане последен и служи на всички. Етичният кодекс, завещан от Христа, е отдавна забравен и от църквата, и от хората. Сега бавно се пробуждаме за него, защото той ще се внедри в живота на хората през бъдещата епоха, в която вече влизаме, и човек за човека ще стане брат в името на великия Баща, без Когото не може да съществува никакво братство и любов между хората.

12.I.1984 г.

12.15 ч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...