Jump to content

64. НОВИЯТ ЖИВОТ


Recommended Posts

НОВИЯТ ЖИВОТ

Днес гъсеницата- човек се превръща в пеперуда. Храната му вече е цветният нектар — любовта на светлите духове, които управляват вселената. Както листенцата на една розова пъпка, постепенно набъбнали, отварят външната си обвивка и започват да пият нектара на слънчевите лъчи, така порасналата душа в човека напира за израз днес, за да влезе в един по-обширен свят на светлина и пълнота. Човек се отърсва от своите вековни предразсъдъци и догми, които са го държали ограничен в малкия тъмен свят на духовното невежество. Духовното слънце е изгряло и пробужда заспалите човешки съзнания от вековния им сън. Като новороден пробуденият човек започва да вижда природата и света в нова светлина. Всичко започва да му говори и да му разкрива смисъла си. Великата книга на символите се разтваря пред него и той започва да я чете с радост и възхищение. Всичко му става сродно и близко. Той се чувства едно с всичко, което го обкръжава, и Земята става дом бащин. Хората са му братя, а животните — по-малки невинни братчета, които той трябва да покровителства. Растителният свят единствен е неговата храна и физическа подкрепа, както и извор на вдъхновение. Звездите вече не са далеч, той заживява с тях, те му говорят. Звездите непрестанно говорят на хората на свой език. Всъщност всичко говори, всичко пее и се радва на живота. А животът е създаден за радост и музика, за щастие и блаженство. Изобилен и богат става животът на духовно пробудения човек. Той живее в красив свят на светлина и вечно разнообразие. Той съзнава, че разполага с един просторен вътрешен свят, който е бил затворен досега за съзнанието му. И този свят расте и се развива, прави го творец и дарител на неизчерпаеми блага.Той е като вечно бликащ извор, който черпи водите си от вечно проявяващия се океан на живота и пее радостната си песенчица, като се спуска от планината да напои жадните поля, ниви и гори. Той гледа на страданията и скърбите на земята с друго око — те имат дълбок смисъл и са ценни уроци за човека. Той ги носи с радост.
И този нов живот, който сега бликва на земята, е предвкусие на вечния, безсмъртния живот, обещан ни от Христа, за който сме призвани. Явява се дълбок копнеж в човека да изправи всичките си грешки, извършени в състоянието му на непробудено съзнание. Той непрестанно благодари на Бога за живота си и за условията да разбере каква е волята Божия и да я изпълни. Той заживява за Цялото — за Благото на всички. Всяка негова подбуда за действие се ръководи от висшия принцип — от любов към Бога за благото на всички. Слънцето еднакво огрява и бурена, и цветето, а той не търси и не вижда злото у хората, защото всеки е в процес на развитие към съвършенство. Злото е незавършен процес, неузрял, стипчив плод. Един ден този плод ще стане сладък, защото Великият Баща превръща всичко, което е създал, в добро и е допуснал всичко за доброто на човека. Той не наказва, а поучава. Като паднеш, ти казва да станеш отново и да продължиш пътя си. Любящ и благ е нашият Баща и иска само да се научим да Го познаваме и да вървим в пътя на светлината, която ни праща непрестанно. Той ни е дал пълна свобода и иска и ние да даваме свобода на всички. Истината носи свобода и като служим на Истината, сме свободни. Любовта е да дадеш на човека условия за живот и развитие. Когато приложим този закон на Любовта, ще превърнем земята в рай. Всеки ще иска да служи на доброто като върховно мерило на Божията Любов.
Днес новият живот е в зазоряването си, но процесът на пробуждането се ускорява чрез помощта на нашите по- висши братя и ние все по-силно чувстваме топлия полъх на пролетния вятър. Ще разцъфне райската градина в душите ни и ще се върнем там, откъдето някога сме излезли.
 
Учителят бе непрестанен образец на новия живот и всички ще тръгнат по Неговите стъпки. Той проправи пътя на душата към небето — думи, изказани от Него три дни преди да напусне физическия свят (на 27 декември 1944 г. в 5,40 ч. сутринта — сряда).
 
"На първо място поставяйте винаги Божественото и пейте, винаги пейте!" (Думи, казани същия ден.)
 
Ето едно мото на Учителя:
"Душата си ти повдигни
в Господа за бъдни дни!
В основа чист живот положи,
със сърце, пълно с Любов, ти служи!"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...