Jump to content

Recommended Posts

АСПЕКТИ

Аспект е на лице тогава, когато между планетите, включително и Луната, съществуват следните ъглови разстояния:
1
. 0° - двата члена от слънчевото семейство са на едно и също място върху Небесната сфера, гледани от Земята; този аспект се нарича
съвпад
и се бележи със символичен знак, състоящ се от кръгче с наклонена чертичка (
Nikolaj_Dojnov_25.jpg
);
2
. ъгловото разстояние от 30° се нарича
полусекстил
и се бележи с хоризонтална чертичка и ъгълче отгоре (
Nikolaj_Dojnov_26.jpg
);
3
.
полуквадрат
е аспект от 45° и се бележи с прав ъгъл (
Nikolaj_Dojnov_27.jpg
);
4
. аспект от 60° се нарича
секстил
и се бележи със звездичка (
Nikolaj_Dojnov_28.jpg
);
5
. аспект от 72° се нарича
пентоъгълник
и се бележи с остър ъгъл нагоре (
Nikolaj_Dojnov_29.jpg
);
6
. аспект от 90° се нарича
квадратура
и се бележи с квадратче (
Nikolaj_Dojnov_30.jpg
);
7
. аспект от 120° се нарича
тригон
и се бележи с равностранен триъгълник (
Nikolaj_Dojnov_31.jpg
);
8
. аспект от 135° се нарича
квадрат и половина
и се бележи с квадратче и ъгълче в него (
Nikolaj_Dojnov_32.jpg
);
9
. аспект от 150° се нарича се
квинконция
и се бележи с хоризонтална чертичка и ъгълче отдолу (
Nikolaj_Dojnov_33.jpg
); и най-после аспект от 180° се нарича
опозиция
и се бележи с две кръгчета, съединени с отсечка под наклон (
Nikolaj_Dojnov_34.jpg
). Това са ъглите на всички кристални форми, които съществуват по Земята.
Аспектите носят сили и възможности за изява, също и условия, при които човек може да се намеси в своя живот. Те определят също външния вид и израз на личността, най-добре изразени по лицето и ръцете. Всичко това аспектите канализират в две направления:
1
. благоприятни, когато се внася подтик за обединяване, създаване, творчество, стремеж към прогрес, към топъл сърдечен контакт с другите, благоприятни условия през живота; в този случай размерите на органите по лицето са особено хармонични, с мек и приятен вид, а отделните части на ръцете - длани, пръсти, нокти, кожа, линии - са също добре оформени;
2
. неблагоприятни, които тласкат към разединяване, разрушение, спъване на човешкия прогрес, склонност към конфликтно и заядливо отношение към околните, а също и лошите условия в живота;
3
. отсъствие на аспекти; тогава е налице пасивност, липса на всички планетни влияния и изяви.
Благоприятни аспекти са полусекстил, секстил, пентоъгълник, тригон и квинконцин; неблагоприятни са полуквадрат, квадратура, квадрат и половина и опозиция.
Съвпадът, който е най-силният аспект, ще бъде разгледан поотделно за всеки отделен случай при различните членове от слънчевото семейство.
Аспектите се разделят и по сила :
1
. силни - съвпад, квадратура, тригон, опозиция;
2
. средни - секстил, пентоъгълник, квадрат и половина, квинконция;
3
. слаби - полусекстил и полуквадрат. Когато аспектите са точни - 0°, 30°, 45°, 60°, 72°, 90°, 120°, 135°, 150°, 180°, те се изявяват в своята най-голяма сила, особено ако Планетите и Луната се намират точно върху или съвсем близо до границата между домовете. Точните аспекти не само дават ясно изразени качества и способности, но и определени събития в живота на човека. С намаляване на точността, силата на аспекта бързо отслабва. Отклонението, до което един аспект все още действа, е: 1. до 2-3° за слабите (полусекстил и полуквадрат); 2. до 4° за средните ( секстил, пентоъгълник, квадрат и половина, квинконция ); 3. до 7-8° за силните (съвпад, квадратура, тригон, опозиция). Когато обаче аспектите са на Слънце, Вулкан и Луна с другите членове на слънчевото семейство, тогава отклонението може да бъде до 10°.
Изобщо, аспектите, които членовете на Слънчевото семейство имат помежду си, активизират всички онези качества, способности, волеви изяви, случки, събития и преживявания, които техните силови течения са създали и оформили в даден човек. Благоприятните аспекти дават всичко това в една по-магнетична, мека, устойчива и хармонична форма, докато неблагоприятните аспекти — в по-електрична, напрегната, нервна и непостоянна форма. Обаче, ако интелигентността, възпитанието и моралните качества са стигнали до една по-голяма висота и са добре изразени в даден човек, неблагоприятните аспекти започват да действат като благоприятни, само че в малко по-остра форма, особено при ъглово разстояние от 90°, което носи най-голяма сила от всички останали аспекти. Тази трансформация става под въздействието на Слънцето, чиято задача е да организира и облагородява както членовете на слънчевото семейство, така и мозъчните центрове, които техните силови течения са създали и оформили. Следователно всяка сила има две възможности - да твори и да руши. Силата, която квадратурата носи, при слабо организирани, без интелектуално и морално развитие хора е в състояние да руши и да създава остри, твърди и неприятни качества и събития; при организирани, възпитани и интелигентни хора същата е способна да моделира качества и събития с такава добра форма, каквато и тригонът не може да създаде.
В разговор, който имах с един Мъдрец, добре запознат с Науката за звездния мир, стана въпрос за Христос. Аз поддържах мнението, че в звездната си карта, Той е имал само тригони между членовете на Слънчевото семейство. Не, твърдо ми отговори Мъдрецът, Христос е имал само квадратури в звездната си карта. Тогава си спомних за случката от Евангелието, където Христос, възмутен от неуважението на дребните търговци към храма, взел камшик и ги е изгонил навън, което е типична проява на квадратура между Марс и Вулкан. Затова човек, роден с добри или лоши аспекти, е много по-добре изразен, по-динамичен, притежава качества и способности, животът му тече по- активно, поднасяйки случки и събития. Това дава възможност на личността по- бързо да се движи по своя еволюционен път, отколкото онези, които нямат аспекти и при които членовете на слънчевото семейство не заемат активни позиции в звездната им карта (хороскоп). Такива хора прекарват вяло своя живот, имат слаби интереси и насоки и приличат на листо, откъснато от дървото и носено от вятъра без цел и посока.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...