Jump to content

ШЕСТВИЕТО НА ЕПОХИТЕ


Recommended Posts

ШЕСТВИЕТО НА ЕПОХИТЕ

Всяка епоха, която се създава и разгръща в народите, расите и човечеството, има свой духовно-културен мироглед. Последният е свързан с времето, е дадена географска обстановка, историческа ситуация и със съответните научни и философски концепции.
Нашата епоха е подложена на ускорен ритъм. Процесите на духовно- културната история се развиват е необикновена скорост. Например от сре­дата на периода на Лемурийската Епоха до тази на Бялата Раса, според Учителя, са изминали 32 милиона години. Арийската Раса, произлизаща от петата култура на Жълтата Раса - Урсемитската - ще бъде майка на шестата раса, чрез своята шеста култура. Тази шеста раса - Светеща, както я нарече Учителят - ще завърши духовно-културното си развитие за 365 000 години. В сравнение е предшестващите епохи, тази продължителност не е голяма. Развитието е бързо, времето - скъсено, поради по-издигнатото ниво на духовно-материалния прогрес на индивида, обществата, народите и човечеството.
Целта на настоящия труд, както вече подчертахме, е да даде представа за най-важните духовни, мистични, социални и етични насоки на новия мироглед, представен от Учителя чрез Слово и Живот. Ще бъдем улеснени в тази задача, като изтъкнем мнението за Учителя на един негов съвременник - мистикът Рене Генон. „Учителят е истинският Пратеник на Небето. Той не дойде на Земята, за да създаде една нова религия, тъй като има много такива; не дойде да създаде нова наука, защото има много науки; нито - да сложи начало на ново социално движение. Той е най- големият любовен магнит, който досега е слизал от Звездния свят. Този магнетизъм се предава на неговите ученици. Тяхната задача, както и на българския народ, е много отговорна. Те трябва да предадат тази Любов на всички народи по лицето на Земята."
Мирогледът на Учителя е свързан с едно колосално събитие в човечеството - преминаване в нова епоха. Когато епохите се създават, те носят в себе си съответни мирогледи. Великият Учител, който слиза на земята, чрез своето слово и живот, създава в миниатюр основните потенциали и директриси на тези епохи и култури.
Етичните концепции на Моисеевия Стар Завет се свеждат до закона:
„Око за око, зъб за зъб!".
Новозаветният Християнски мироглед поставя моралната максима:
„Не се противи па Злото!"
Новото схващане за света, дадено ни от Учителя, се изразява с формулата:
„Злото ще стане служител па Доброто!"
Metodi_16.jpg
Всяка епоха е поставена под влиянието на един зодиакален знак и има продължителност от 2 160 години. Така напр. Християнската епоха преминава под зодиакалния знак „Риби", а Новата епоха ще се разгръща под знака „Водолей".
Събитията от Християнската ера са скицирани в общи линии в Откровението на ап. Йоан, дадено на остров Патмос. Всяка една от неговите 22 глави, съответства на едно столетие. По същия начин беседите в Школата на Учителя, изнесени за 22 години, предначертават идеите, които ще се реализират през Новата епоха: всяка от тези години съответства на един век.
Мирогледът на Новата епоха има своя космогонична структура, изразена в Космичната Стълба на Реалността, която бе разгледана в едър план. Тази концепция има и свое гносеологично съдържание. Съгласно нея Битието не се изразява единствено в материалния триизмерен свят. Съществуват и други светове, и с по-висши измерения. Природата е израз на света на Принципите, който чрез Законите на Живата Разумна Природа, създава формите на нещата и явленията на материалния свят.
Мирогледът на Новата епоха има своите предпоставки, които създават днешния кипеж в народите за независимост. Човечеството постепенно ще реализира идеята за свободата. Не можем да накараме хората да вървят така, както ние искаме. Всяка душа си има свой път.
Пътят на Вярата, Пътят на Логиката и Пътят на Утвърждението по безкрайната Космична спирала са главните проблеми, чието разрешение винаги е занимавало човечеството.
Атлантската раса ни е оставила едно от най-крупните съчинения на философа-мъдрец Лао-Дзъ
[1]
„Тао Те Кинг".
Големите мислители и философи, принадлежащи на Бялата Раса, са търсили разрешението на тези задачи в рамките на индийската, персийската, египетско-халдейската, гръко-римската и западно­европейската култури, но и до днес не са успели да дадат правилни отговори.
Metodi_17.jpg
Съгласно законите на Живата Разумна Природа, всяка раса се създава от тази култура на предходната, която съответства на нейното число. Така V-та поредна - Бялата Раса - е създадена от V-та култура на IV-та (Атлантската Раса). Настоящата култура - „славянската", която започва да се изгражда, е Шестата култура на Арийската Бяла раса. Тя ще придаде мощен тласък на философията, чрез своя издигнат мистичен дух. Новата Шеста раса ще бъде създадена от тази „славянска култура"«
[2]
Останките от Лемурийската Раса (черната) и на Атлантската Раса (жълтата) ще влязат в подготвителния цикъл на VII-та култура на Бялата Раса. Тази VII-ма култура ще ги подготви да заемат своето място в културите на Шеста коренна раса. Всички раси, през които е преминало човечеството, са се развили под знака на антагонизма на двете философски школи: Идеализма и Материализма.
В предшестващите глави ние изложихме в най-общи линии двете системи на Идеализма: Обективния, базиращ се на идеята, че светът е създаден от Абсолютен Дух, и че всичко е определено (детерминирано) и Субективния, който счита, че Абсолютният Дух е идентичен със Сътворението, което се развива по пътя на неопределеността (индетерминизма).
На трето място подчертахме, че Школата на материализма прави свое предложение за детерминизма и вижда в еволюцията на живота рационалност, която изключва случайността.
XX век, който „вижда" началото на Ерата на Водолея, подготви терена за едно противопоставяне между идеализма и материализма. Тази конфронтация, както казахме, е в рамките на Космичната Стълба на Реалността, където тя намира своето разрешение.
Новият Космичен мироглед има за основна задача да изгради разумен мост между Идеализма и Материализма. Това не означава, че тези две Школи трябва да бъдат отново помирявани. Те трябва да установят разумна връзка с Великото Космично Начало, на което са двата полюса.
----------------------------
[1]
Китайците разкриха, че истинското му име е Боян; той е един от първите духовни учители на протобългарската култура. (Бел.съставителя)
[2]
Преди век не е стояла така остро дилемата „ българи ли сме или славяни", както днес. Българите са се водели като част от славянското семейство. Затова първото обръщение на Учителя е към това „семейство". Той подчертава, че България е духовният кредитор на Европа , а българите - „най-старият народ на земята с най-точния език за предаване на окултните истини". Славяните нарича „племе на раздора", на което българите са дошли да му сложат „глава", т.е. да го поведат в правия път, за да стане олтар на Новата култура. В този смисъл тя е „Славянска". Учителят изтъква Русия като подобие на победилия Аврам, а България - на Мелхиседек, вечен свещеник на Всевишния. Аврам коленичи и му дава десятък от всичко, а Мелхиседек го благославя. Затова „днешната сила и слава тя (Русия) вам (България) дължи". (Бел. на съставителя)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...