Jump to content

Recommended Posts

ЖИВОТ ЗА ЦЯЛОТО

Животът за Цялото, за Великото Космично Начало, не означава човек да избягва или да пренебрегва своите семейни и социални задължения. Напротив, той ще достигне до онази мистична чистота и Космична светлина, които ще му дадат сила и знание, за да разреши правилно временните задачи на личния, семейния, обществения, националния, расовия и общочовешкия живот. В светлината на Космичния мироглед новият човек ще разбира и решава тези задачи, като необходими етапи в своето духовно-културно развитие, без да бъде слуга и роб на условията, в които е поставен. В това именно се състои същността на понятието мистика, която няма нищо общо с теологичните мистификации, целящи заробването на човешките души и каптирането на техните психични енергии чрез внушение и обсебване.
 
Човечеството и народите са насочени в своята еволюция по един път, водещ към нови изисквания и идеологична ориентация. Този нов път на живота ще помогне на хората на вярата да се освободят от вековното внушение на страха и греха. Човешкото сърце няма повече да се бои. По този начин, освободено от своите вековни кошмари, то ще установи интимен контакт е дълбоките и вечни извори на Мировата Любов, която е единственият източник на живота.
Хората на логиката, по пътя на ума, ще излязат от мъглите на съмнението, за да бъдат озарени от светлината на Космичната Мъдрост.
Новият човек на Космичното единение ще въдвори в своята душа висша хармония между своето топло сърце и светъл ум. Това магично равновесие ще събуди скритите сили на Божествената Воля в човешката душа. Тя ще стане съзнателен съработник при осъществяване на творческите възможности на Великото Космично Начало.
Науката и религията се освобождават от магичния кръг на геоцентричните концепции и навлизат в света на хелиоцентричните концепции. Човечеството навлиза в един нов свят, в който няма да търси причините за фактите и явленията в земен план, а в този на Слънчевата система. Но, дори и в тези нови рамки е невъзможно да се разрешат научните проблеми, чиято причинна връзка се крие в Космичния свят.
Metodi_20.jpg
Телескопът ни позволи да открием, че съществуват стотици милиони галактики като нашата. Радиотелескопът и астрофизиката отиват още по-далече в своите открития: броят на галактиките надвишава милиард. Съвременната наука още не е достигнала до тези познания, които обясняват загадките на безкрайно малкото и безкрайно голямото. Тя е изправена пред много проблеми, сред които е природата на космичните лъчи. Според Учителя, сред тях има радиации, излъчени от мисълта на същества, населяващи различни слънчеви системи от Галактиката.
 
Виждаме, че науката отваря пътя към Космичното Начало. Ние живеем в един много малък свят и познанията, с които разполагаме понастоящем са така ограничени, че трябва да бъдем смирени и скромни пред това непознато величие.
Учителят ни дава за пример на висша добродетел Христос, един от Великите Посветени. Той ни показва чрез своя възвишен живот, какво велико качество е смирението, като казва, че след него ще дойдат други, които ще правят по-големи чудеса. Той ни дава начин, как да се справим със завистта - едно от най-отрицателните чувства в човешкия характер. Според Учителя, в завистта няма никаква светлина и радост. Христос ни научи, че гордият, високомерен и надменен човек не може да задържи никаква светлина и не може да постигне духовен напредък. Той не счита, че с неговото въплъщение на Земята привършва човешката еволюция, но разкрива пътя, по който човек да изрази своя съзидателен дух в стремежа си да влезе в контакт с Незнайното, с Великото Космично Начало. Това е Пътят, който поемат Великите Синове на човечеството.
А днес водачите на Апостолическата и Римска Църква твърдят, че Светите Писания са разкрили вече своите тайни; както и голям брой учени - че Науката е достигнала своята кулминационна точка. В това няма нищо вярно: множеството религиозни концепции са в процес на склерозиране. Това са сектански разбирания: да считат, че дават последната дума на историята и че са единствената врата към Истината. В XX в. сме свидетели на преодоляване схизмата, която съществува между Католическата и Източноправославната Църкви. Премахването на тази анатема е белег за силата на Новото, което открива пред човешката душа пътя към Живота за Цялото.
Що се отнася до науката, тя се занимава само със задвижване на машината, и е преминаване към друга скорост. А същността на енергията е все още забулена със загадъчност.
Какво остава за окултните ученици? Те считат всички тези твърдения за „последната дума" за фанатизъм и заблуждение.
Така имаме необходимите условия да навлезем в света на новия Космичен мироглед, който, по пътя на свободата, ни разкрива колосални възможности. В епохата на Шестата раса ще господства тази висша свобода, за която говори Учителят.
Този велик свят на свободата ще се реализира под знака на Космичното единение. Какво означава това? Фигуративно казано, в съвременния свят има две категории хора: надничари и щатни. „Надничарите" са хората на тъмната ложа, чиято задача е да чистят физическата и психическата кал на човечеството. „Щатните" са белите, които имат за мисия да засеят семената на Доброто зърно, след като тъмните сили преорат и наторят почвата.
Над тези два свята обитават
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...