Jump to content

СИНОВЕТЕ НА КОСМИЧНОТО ЕДИНЕНИЕ


Recommended Posts

СИНОВЕТЕ НА КОСМИЧНОТО ЕДИНЕНИЕ

Това са тези, които следват пътя на разумната воля и действат в духа на новия Космичен мироглед. В техните души няма и сянка на съмнение, страх, безверие и безволие. В техните мозъци са събудени висши центрове и те съзнателно приемат енергиите от планетите и слънцата. Те са тези, които ще преодолеят ограничителните условия на Бялата Раса, за да придобият богатите възможности на Шестата раса - расата на гениите. Душите на тази нова раса ще установят пряк контакт с Духовния свят, в който плува целият Космос. Тогава народите и човечеството ще разберат, че съществува причинна връзка между всички явления в природата. Тази причинност произтича от Великото Космично Начало. Вече има представители на Шестата раса, които надхвърлят тривиалните човешки възможности. На тях може да се разчита при всички условия.
Съществува паралел между физическото освобождение и психическото развитие. Астронавтиката показва, как чрез увеличаване скоростта на движение, се преодоляват силовите планетни полета. Увеличавайки още скоростта, могат да се прекрачат границите и на Слънчевата система, за да се навлезе в Космичното пространство.
Metodi_21.jpg
По същия начин, за да достигне Висшето Космично Знание, човешката душа трябва да ускори степента на вибрациите на мисълта, да префини вибрациите на чувствата и да активизира волевите сили. Колкото повече съзнанието се разширява и възвисява, толкова повече „тегловността" се намалява. В това именно се състои силата на Новия Космичен мироглед, който освобождава заробените човешки души. Затова Учителят казва, че това учение ще създаде истински гении в областта на науката, изкуството и в цялото творчество на живота.
Всички заблуждения на миналото, които сковават човешкото съзнание, трябва да бъдат разрушени. Това е необходимо, защото при проникване в невидимия свят, душата трябва да излезе от ограничения кръг на своите вторични наслоявания и да направи връзка с радиациите на висшите сфери. Оттам тя ще почерпи нови енергии и ще осмисли новото си идване тук на Земята.
В Школата на Учителя се прави рязко разграничение между индивидуалност и личност. Личността, която е свързана с дадена историческа ситуация, губи своя характер пред обширния свят на индивидуалността, която е еманация на Великото Космично Начало. Преди да напусне физичното си тяло, Учителят даде на своите ученици един завет, който става един от главните стимули на Повия мироглед. Той каза:
„Бетховен, Исус, Дънов са само фикции.
Това са временни форми, чрез които се изявява
мощта на Абсолютното, на Космичното Начало".
„Личността, чрез която Учителят се изяви,
намери благодатна почва в България,
където психическата атмосфера е най-твърда.
Лостът, който трябваше да повдигне
човешкото съзнание на едно по-висше ниво,
намери опорна точка на твърдата българска земя".
Новият мироглед, който Учителят завеща на човечеството, изключва всички заблуждения и вековни религиозни лъжи на миналото, всички ония мрежи, които тъмната ложа беше наложила върху душите, за да ги обсебва и държи затворени в капани от страх и тъмнина.
За тази цел Учителят издигна нова етична формула:
„Без страх и без тъмнина!"
Страхът се отнася до емоционалната природа на човека - до човешкото сърце, което се възпитаваше в пелените на религията. Тъмнината (невежеството) се отнася до интелектуалното съзнание на човека - до обективния свят, който е проява на човешкия ум. Човек трябва да задържа светлината (да съхранява знанието), за да не нарушава законите на Живата Разумна Природа.
Този мироглед ще извърши алхимична трансформация: ще установи висша координация между топлото човешко сърце и светлия човешки ум, за да се стигне до онова Велико Космично Единение, което осмисля живота на душата.
Тази координация Учителят илюстрира така:
топлото човешко
сърце
представлява Слънчевата Дева;
светлият човешки ум
изразява Синът на Мъдростта.
 
Стигнали до хармонично съгласие, те ще навлязат в света на Космичното Единение, където се изразява Божествената Воля от Синовете на Силата, Волята и Истината.
Емоционалната природа на човека, одухотворена от силата на Слънчевата Дева, притежава чистота, кротост и целомъдрие. Тази последна добродетел не означава поведение, познато ни от схоластичния аскетизъм от средните векове, а едно необходимо отношение спрямо Великото Космично Начало посредством космичните закони.
 
В бъдеще Слънчевите Деви ще изразят принципа на Всемирната Любов. При тази Любов ще отпаднат всички бариери, които са се издигали през вековете между раси и народи. Затова Учителят казва:
„Любовта стои над всички народности.
Любовта е над всички религии.
Огънят на Любовта ще се разпространи,
като една мощна вълна по света и ще стопи всичко онова,
което не може да издържи на висшите й вибрации."
Интелектуалното съзнание на човека ще бъде осветено от светлината на Мъдростта. Гениите на човечеството ще се наричат Синове на Мъдростта. Те ще бъдат смирени и великодушни пред Великото Космично Начало, защото, в своето творчество, тези светли индивиди ще бъдат вдъхновявани не от гордост и суета, а единствено от импулси за подпомагане на еволюцията на народите и човечеството.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...