Jump to content

Recommended Posts

ТЕЛЕПАТИЯ

Както подчертахме по-горе, подсъзнанието не само хроникира всичко, което се случва около нас, но то притежава и способността да възприема събития, които се развиват на големи разстояния. В психотроничната литература можем да намерим описани много случаи на ясновидство, свързани не само с миналото, но и е днешни дни, като тези факти могат да бъдат проверени. Ще изтъкнем само един пример за шведския философ и мистик Сведенборг. Той се намирал на стотина километра от Стокхолм в компания е няколко последователи на Кант. В един момент пребледнелият Сведенборг започнал да описва с подробности сцена, която му се явила пред очите. Ставало въпрос за пожар в неговия дом. Действително, в този момент огънят се разгарял в къщата му. Констатирали правотата на казаното, приятелите на философа помолили Кант да им обясни как може да се осъществи подобно явление. След кратко колебание, Кант отговорил дълбокомислено, че на този свят се прекланя пред две неща: пред неизмеримите дълбочини на звездното пространство и пред тайната на нравственото съзнание в човека.
Metodi_32.jpg
Опитите и фактите, събрани от психотрониката, се подлагат на строги научни проучвания. Тези факти трудно могат да бъдат класифицирани и поставени само в обективния и материален свят или само към субективно-духовната природа на човека.
Един важен въпрос изниква пред изследователите на метапсихичните явления: Във всеки момент на Земята стават различни произшествия - потъват кораби, стават пожари, умират хора и т.н. Защо психичният апарат у човека - централната нервна система - не регистрира всички тези събития?
Констатирано е от учените, че тези явления се предават предимно между индивиди, свързани помежду си с интимна, семейна или психична връзка. В това се състои един от най-важните въпроси, на който специалистите по психотроника не са в състояние да отговорят.
Сега, както и в древността, окултизмът заявява, че тези връзки между душите подчертават Закона за Причините и Последиците. Според този закон, субектите, имащи помежду си кръвни или духовни връзки, могат да комуникират чрез извънсетивни възприятия. Така се доказват дълбоки психични процеси между душите. Тези изследвания ни отправят пряко към Закона на Карма. Не можем да видим как точно действа той, защото нямаме органи за това, но можем да съдим за него по резултатите от действието му.
Има и друг въпрос, на който още не е даден отговор: Притежава ли човекът специален орган, чрез който да може да приема, по силата на кармичния закон, факти и явления, които се развиват на голямо разстояние от него? Дали връзката не се установява спонтанно между централните нервни системи на съответните субекти?
Това е една обширна област на човешкото познание, върху която засега няма да разискваме повече, за да дадем възможност на учените да я проучват и осмислят. Няма съмнение, че психотрониката ще може един ден да даде научно обяснение на всички тези случки и явления. Науката, която изследва метапсихичния свят, ще стигне до възможната за нея Истина. Какво е Истина? На този въпрос Мъдрецът отговаря:
„Тя е това, което прави нещата разбираеми в света,
което ги прави достижими и приложими в живота."
Дълбоките познания, свързани с метапсихичните изследвания, първоначално бяха отричани от учените. По-късно, някои измежду тях, започнаха да проявяват резервиран интерес, докато в наше време тези познания се наложиха така, че привлякоха вниманието на широкия научен свят.
Това са психични етапи за възприемане на идеите, които най- картинно могат да се изразят чрез планетния цикъл на движение около слънцето в астрологията
[1]
, където аспектите са различни фази от този цикъл. Най-големият цикъл (500-годишен) в Слънчевата система е между планетите Нептун и Плутон и той маркира зараждането на най- големите духовни движения, като християнството, исляма, богомилството, на Учителя...
[1]
Може да се направи аналогия с изгревите на Слънцето. Когато то започне да се издига, лъчите му осветяват първо най-високите върхове на планините.Така новите идеи осеняват първо върховите умове - гениите на творчеството. Това са и най-будните хора. След това се осветяват възвишенията, които съответстват на талантливите и културни представители на човечеството. Постепенно лъчите достигат и до долините на живота - обикновените хора.
Тези процеси точно съвпадат с раждането, растежа и умирането на всяка мисъл, на всяко идеологическо течение, било то социално или международно.
Ето как в природата има закони, по които вървят нещата. Семето пуща своите корени и дава своите плодове. Затова за Мъдреца няма никакви противоречия. Той работи с времето чрез законите на Живата Разумна Природа; затова живее в един свят на мълчание, спокойствие, търпение и последователност.
------------------------
[1]
Повече по тези въпроси — в„ Световната астросоциология" от същите автори.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...