Jump to content

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПРОБЛЕМ


Recommended Posts

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПРОБЛЕМ

В най-широкия смисъл на това понятие, той е занимавал човека от най-дълбока древност. Този проблем е основен в материалния свят. Проклятието на Йехова над изгонения от рая Адам:
„... с пот на челото ще изкарваш прехраната си..."
е следвало неговото потомство като тъмна съдба през течение на земното му битие до ден днешен... В продължение на векове са се водили много борби, войни и революции за разрешаването на този проблем.
Известни са много теории и доктрини - рецепти за разрешаване на този фатален въпрос. Нашата съвременност е поставила особено настоятелно на дневен ред решаването на въпроса за „антагонизма между капитала и труда".
Не влиза в предмета на настоящия труд разглеждането на тези теории и доктрини. Но бихме желали да хвърлим бегъл поглед върху стопанските закони при отделните раси и култури, които са в тясна зависимост от духовното им развитие.
При
Лемурийската раса
, психиката е боравила в сферите на примитивното колективно съзнание. Човекът е живял в затворения кръг на рода и племето. Културните нужди са били нищожни. Данни относно стопанската култура на тази раса могат да се почерпят от живота на сегашните примитивни негърски племена от африканския континент. В тия общества, както е известно, доминира едно чисто емоционално съзнание.
При
Атлантската раса
е настъпила една индивидуализация на човешкото съзнание; излизайки от примитивното колективно съзнание, човекът тук се е обособил като личност; у него се е събудило вече самосъзнанието. Сформирало се е интелектуално съзнание и са се създали първите социални форми и отношения.
Едва при
Бялата (Арийската) раса
започват да изникват по-сложни форми на социални отношения. Икономическият живот става по- разнообразен и културното ниво на човека се повишава. Мисълта на ариеца навлиза в по-висши области; разраства се интересът към интелектуалното проучване на емпиричния свят.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...