Jump to content

НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК


Recommended Posts

НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК

Няма да разглеждаме морфологията на мъжа и жената от биологично, физиологично и анатомично гледище, а ще се спрем специално върху изследванията на човешкия мозък, където се намират едни от най-интересните и най-загадъчни жлези с вътрешна секреция -
хипофизата
и
пинеалната
жлеза. Тези две жлези крият в себе си дълбоката мистерия на половия въпрос. Докато повечето от жлезите с вътрешна секреция имат отношение към физиологичните и подсъзнателните процеси в човешкия организъм, хипофизата и пинеалната жлеза са свързани с психичното, духовното, което разкрива великите закони на Живата Разумна Природа.
Считаме за уместно да припомним, че като биологичен комплекс, човекът има
индивидуалност
, която съдържа безсмъртния лъч на неговото подсъзнание и свръхсъзнание; и
личност
, която представлява една историческа даденост за времетраенето на отделното прераждане, изразена чрез физическото тяло, емоционалното съзнание и конкретната човешка мисъл в дадената историческа обстановка.
Човешката личност, която е в света на полярността, се проявява чрез хипофизата, докато индивидуалността, която е безполова, има за своя антена в главата пинеалната жлеза.
Според окултната традиция и според Учителя, на Земята се прераждат около 60 милиарда човешки индивидуалности. Само малка част от тях се намират в даден момент в емпиричния свят върху Земята за усъвършенстване. Тогава те се проявяват като мъже или жени, в зависимост от задачите, които имат да разрешават или - в зависимост от назрялата карма, която имат да развързват в това си прераждане.
Ще се спрем за момент върху анатомично-физиологичната страна на
хипофизата
. Тя се намира в центъра на мозъка, в клиновидната кост, в съседство с корена на носа. Има жълтеникав цвят и тежи около 5 грама. Физиологически, нейната секреция се филтрира през решетъчната кост, която разграничава носната кухина от седалището на хипофизата.
Metodi_37.jpg
Характерно е, че тази жлеза се състои от две части, предна и задна, чиито анатомичен строеж, както и съответните им секреции, са напълно изолирани и независими една от друга. Тази анатомична изолация се изразява в един процеп между двете части. Според най-новите изследвания, двете части секретират 8 вида хормони. Хормоните на предната част се вливат в кръвта между нейните клетки, а тези на задната част се отправят към канала на гръбначния мозък. Хормоните на хипофизата имат отношение както към другите жлези с вътрешна секреция, така и към другите системи на човешкия организъм. Тази жлеза има важно значение за правилното анатомично, физиологично и психично оформяне на човека. Нейните секреции влияят на психичната дейност и на моралните устои на човека.
Нас ни интересува по-специално психичната специфичност на частите на хипофизата. Защото мъжката форма се изразява чрез предната й част, а женската - чрез задната й част.
Според окултните традиции и според Учителя, човешката индивидуалност обхваща мъжкия и женския принципи. Когато се изявява положителният полюс, свързан с предната част на хипофизата, ражда се мъжки индивид и обратно, при активизиране на отрицателния полюс - задната част на хипофизата - ражда се женски индивид. Изследванията установяват, че по специфичност предната част на хипофизата има мъжки, интелектуален характер, докато задната й част има женски, емоционален характер. При това, в зависимост от доминирането на предната или на задната част на хипофизата, се проявяват качества на мъжки или на женски тип, независимо от морфологичната мъжка или женска изразеност.
Женският тип, при доминиране на задната част на хипофизата, има обикновено средно развито хармонично тяло, с меки физиогномични черти, гладка, нежна, обезкосмена кожа, фин лиричен гласов тембър, силна чувствителност и склонност към удоволствия.
При доминиране на предхипофизата, обратно, изразните морфологични средства са противоположни - висок ръст, добре развита костна система, дълги крайници; чертите на лицето са едри и изпъкнали, излъчващи волева съпротивителна сила и силно развити интелектуални способности при по-слаба емоционална изява.
Тази физиологична и психологична специфичност на двете части на хипофизата, при анормалност, дават съответни анормални, отрицателни прояви. Забелязано е, че когато в жената бъде активизирана предната част на хипофизата, настъпва едно огрубяване в характера, което е присъщо за мъжа, както и съответно окосмяване и засилване на интелектуалните способности. Обратно, когато при мъжа бъде активизирана задната част на хипофизата, настъпва пасивност в характера и характерна закръгленост на формите на тялото.
От това се вижда колко ясно Живата Разумна Природа е изразила чрез хипофизата своята психична полярност. Човешката глава наистина представлява най-чудният свят за изследване от науката.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...