Jump to content

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА


Recommended Posts

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРИЗАТА

След като разгледахме теоретично основните три проблема на човечеството - икономическия, сексуалния и социалния - налага се да очертаем главните линии за правилното им разрешаване. Това трябва да се осъществи чрез организацията на международната общност.
Началото на решението на тези проблеми, общи за всички народи, виждаме изразено през XIX и XX столетия.
Както подчертахме по-горе, циклите имат две фази: прилив и отлив. Това е аналогично с новолунието и пълнолунието. При прилив действат конструктивните творчески сили на Бялата ложа, а при отлив - деструктивните сили на Тъмната ложа, проявени чрез отрицателните полюси на планетите
[1]
.
В периода на прилив, започнал от началото на XX век, се обогатяват океанографските, стратосферните и космическите изследвания. Изявява се стремеж към справедливост за всестранно обновление в обществения и в международния живот. Това обновление се извършва на синура между две епохи: старата - на Риби и новата - на Водолея. Историята прави своя баланс - падане на политически и икономически системи, опасни финансови и икономически сътресения, смущения, недоволства, обедняване, чрезмерно въоръжаване и като последствия от всичко това - бунтове, войни и революции.
От средата на века се кръстосват интересите на великите сили, което винаги носи дълбоки сблъсъци в сферата на политиката и валутни кризи на международна почва. Това е време на напрегнати социални борби между двата икономически фактора - труда и капитала. Собствеността като правно понятие се преразглежда в световни размери. Религията, с нейните догми, йерархии и ритуали, също е подложена на безпощадна критика.
Това време донесе в политиката падане на култа към личността
[2]
Настъпва опомняне в съзнанието на политиците. Явяват се признаци за облагородяване на политическите отношения, за издигане на международното мнение, за смекчаване на политическите режими. Тези тенденции са намерили израз в устава на най-голямата международна организация - Обществото на Обединените Нации.
От края на 60-те години започва среща на стария свят, който си отива, с новия свят, който величествено се появява. Тази среща носи от една страна големи обществени смущения и революции, а от друга - небивал разцвет в научните дисциплини, открития във физиката, химията, астрофизиката, разкриване на тайните на ядрените енергии и на загадките на безкрайните галактики. Философско-идеологичната борба между двете системи се засили, особено в областта на международното право. Колониализмът изчезна напълно.
Цивилизацията се намира в края на периода Кали-Юга, в който трябва правилно да се развържат хилядолетните расови кармични възли. Това може да се осъществи само чрез една реалистична политика на компромисен диалог, която ще помогне за изясняване на отклоненията на народите и за едно всестранно сътрудничество.
При преминаването на кризисните периоди, в които дадени фактори разрушават старите форми и на мястото им изграждат нови такива, народите и човечеството трябва да имат като критерий Живота за цялото. Само чрез него, в този преломен преход на цивилизацията, човешкият гений ще направи по-съвършени духовно-културни постижения и ще се устреми към търсене на един Космичен мироглед, обхващащ всичко.
Както виждаме, през XX-то столетие всички цикли са активизирани, което носи заряд за обновление, за радикални обществени и международни реформи, за решение на най-сложните уравнения в политическия, икономическия и финансовия живот на народите. Този прилив носи първите творчески тенденции за изграждане на нов мироглед в перспективите за всестранно международно сътрудничество, което от своя страна ще изгради един по-съвършен свят. Тези цикли в нашата съвременност отварят широко вратите на Шестата култура на Бялата раса, Културата на Водолея.
Ние ще се опитаме да дадем в най-общи линии
пътищата, посочени от Учителя за излизане от общата световна криза
, засегнала дълбоко икономическия, социалния и духовно-културиия живот на човечеството, расите и народите.
Като социологическа даденост, човечеството съществува от незапомнени времена. Милиони и милиони години, чрез различните си раси и култури, то изгражда своя материален и духовно-културен живот. Народите, преминали през различни икономически, социални и политически системи в своето развитие, разполагат с колосален опит. Тези системи представляват форми и облекла на съответните исторически епохи, чиито материални елементи се амортизират и подменят.
Едва ли има през веригата на нашата ера столетие като двадесетото - така богато със събития, както в техническия, така и в обществено - културния живот на човечеството.
Двете последни световни войни през първата половина на този век, както и огнените революционни ерупции, раздрусаха из основи цялата наша съвременност.
Кризата и безпътицата, обхванали народите и човечеството, като последица от тези големи събития, не са случайност. Корените на тази всеобща криза са заложени в нощта на хилядолетията. Причините за дълбоките противоречия в почти всички сектори на обществения живот не се намират в днешните биологически единици, съставляващи тези народи, нито в историческите и политическите личности на същите. Тези причини датират от дълбока древност, те се коренят в подсъзнанието и в метапсихичните комплекси на човечеството, на расите и на народите. Те са от колективен характер, едно тотално негативно общочовешко наследство.
Цялата човешка история е изпълнена със стълкновения - войни, революции, политически съперничества, кървави насилия и взаимни ограбвания. Антагонизмът на отделните държави, както и на държавните съюзи и блокове, крие в своите дълбини една омраза, едно съперничество за господство, за насилване на слабия от силния. В своята основа, тази омраза крие възпоменание за нанесено страдание, зарегистрирано в подсъзнанието на индивидите, обществата, народите и расите.
Историята свидетелства неопровержимо, че акумулираните семейна, родова, обществена, национална, класова и расова омрази сс трансформират в буйна енергия на отмъщение. Този поток па отмъщение е главният двигател на престъпленията, войните и революциите. Докато народите следват тази фатална линия на омраза, отмъщение и насилия, ще търпят като неминуеми последствия материална и културна разруха.
Съвременната стопанска и политическа криза, изразяваща се в стопанската и идеологична борба между Запада и Изтока, е едно тежко наследство от тъмното минало на човечеството.
Идеологичните схващания и философските концепции, по отделно, не са в състояние да дадат едно трайно разрешение на съвременната световна безпътица.
Икономическите и финансови кризи и депресии не могат да намерят никога разрешение в палиативните и спорадични методи на инфлацията, девалвацията, ревалоризацията и др. Безработицата, както и крайната мизерия на огромни социални групи, са социални язви, нетърпящи отлагане и полумерки.
Особено фатално се явява положението, че разрешаването на тези социални конфликти не може да бъде намерено нито на национална, нито на класова основа. Резултатно решение на тези мъчнотии може и следва да бъде търсено единствено на световно равнище, при тоталното участие на всички народи.
В настоящата работа отделихме доста страници за очертаване на
основните начала, върху които трябва да се търси изграждането на една нова световна стопанска система. Разгледахме също и немаловажните обществени проблеми за отношенията между мъжа и жената, във връзка с тази тежка криза, в която е изпаднал бракът като социологична и правна институция.
Както се каза по-горе, двата блока воюват икономически, политически и идеологически, основавайки се на формулите: „от позиция на силата", „борба за мир" и др. Те още не са достигнали до идеята за дълбоките социологични международни комплекси, които крият в себе си не само материалните, но и метапсихичпите предпоставки, които изтъкнахме.
Днес цялото човечество, с всички раси и народи, е изправено пред един съдбоносен исторически изпит. И ако не бъдат взети до края на текущото XX столетие ефикасни мерки за каптиране на огромните разрушителни енергии на акумулираните омраза и отмъщения - обхванали дълбоко големи национални и расови групи - то непосредственият и последен израз на тази напрегната международна и междурасова ситуация ще бъде неизбежно конфликт на расова основа. Този конфликт между бялата и жълтата раса, чийто външен аспект ще бъде една термоядрена война, ще разруши както материалната, така и културната основа на международния живот.
 
Ключът за предотвратяване на избухването на подобен световен катаклизъм засега е все още в ръцете на големите народи от бялата раса, но при непременното и изрично условие: те да се обединят в името на един истински мир, който може да бъде изграден върху основите на новия мироглед - Живот за Цялото.
---------------------------
[1]
Тези въпроси са разгледани подробно чрез влиянията на планетите в Световната астросоциология" от същите автори.
[2]
Предизвикано от „сливането" на планетите Нептун-Сатурн, чийто последен съвпад бе през ноември 1989 г. (Бел. съставит.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...