Jump to content

Притчи и приказки


Recommended Posts

ПРИТЧИ И ПРИКАЗКИ

I

Един ден при един светия, който живял 20 години в пустинята, се явил един странник. „Аз съм голям грешник" - казал той, „Моля ти се, помоли се на Господа да ми прости греховете".

Понеже често идвали страждущи хора при светията и искали да се помоли за тях, то щом отминал странникът, светията започнал да се моли.

Изведнъж пред него се явил един ангел и му казал: „Твоята молитва не е приета от Бога".

– Защо? - учудил се светията.

– Този странник е дяволът.

Още по-вече се зачудил светията. Той, в продължение на своето двадесет годишно пребивание тук, го виждал много пъти, скрит в разни форми, но тъкмо в този странник не го очаквал. Той изглеждал така чистосърдечен!

– За да изпиташ истина ли ти говори, - продължил ангелът, кажи му така: – Аз ще се помоля за тебе, но ти трябва да изповядваш греховете си. И още: - Трябва да се помолиш сам. Качи се на една скала и кажи: – Господи, бъди милостив към мене, който съм голям грешник! Повтаряй тези думи цяла година.

След няколко време странникът дошъл пак при светията. Той му повторил думите на ангела.

– Как? – извикал дяволът. Това не мога да направя. Аз, който управлявам света и му заповядвам, не искам да се моля. Ти се моли!

II

Една мушица се спряла при един паяк. Той започнал да я хвали: – Колко си красива! Какви хубави очички имаш! пък крилцата ти! Колко са напъстрени! Такава хубавица аз никога не съм виждал!

– Нима е вярно това? – запитала мушицата.

– Да, като тебе красиви същества няма. Но, аз имам едно огледало. Ела при мен да се огледаш. Аз ще ти го подаря.

В това време духнал вятър и отнесъл паяжината. Разплакала се мушицата. Разправила на майка си скръбната история. Тя плакала, плакала, а майката се радвала. Радвали се и братчетата на малката мушица.

Само малката мушица не можела да разбере, защо се радват всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...