Jump to content

Пътят на постиженията - Г. С .Г.


Recommended Posts

ПЪТЯТ НА ПОСТИЖЕНИЯТА

Не съжалявай за това, което не е станало, защото планът на разумната природата е предвидил нещо друго за този ден, за този момент.

Бъди благодарен от това, което е станало, постарай се да го разбереш. Извлечи поука. Защото изненадите, които животът ти предлага, са за твое добро; по тоя начин Бог-разумността в природата иска да те избави от едно твое застояло замръзващо състояние, иска да те накара да мислиш не тъй, както досега. Спри се. Размисли добре, какво наистина цели природата с днешния твой случай, с днешното твое нещастие или беда. Какво иска тя да те научи? Бъди уверен, че нищо не е случайно, а само привидно - така изглежда.

Спирай се и си отбелязвай случаите и събитията, които въпреки твоята заетост се натрапват на твоето съзнание. Приеми ги, запознай се с тях, запитай ги най-после, какво те ти носят от съкровището на неизвестното и уверен, съм, ще получиш отговор. Твоето скрито - вътрешно - духовно Аз ще ти отговори. Запомни този отговор. Той е смисълът и цената на този ден.

Ако човек разбере правилно и оцени достойно противоречията на днешния ден, те сигурно вече никога през вковете не ще се повторят. Защото законите на висшата разумност допускат да станат само ония неща, които ще ни научат нещо важно: или кое трябва да правим или какви не бива да бъдем.

„Сили, които са изгубили своята разумност, са се превърнали на механически сили", от които трябва да знаем да се пазим, иначе ще станат една спънка за нашето развитие.

Големите противоречия крият в себе си и големи възможности, за утрешния ден (стига само да бъдат правилно разбрани).

Умен човек е този, който прави всяко нещо на време. Той умее да се ползува от малките възможности на днешния ден, от настоящето.

Умен е този, който от малкото се учи и навреме взема мерки. Той гаси пожара, докато е в съседния двор, иначе скоро ще дойде и в неговия двор. Той взема мерки навреме. Предвидлив е.

Ако в живота през този ден ти дойде някоя неприятност, не се огорчавай, нито изменяй добрите си отношение към хората, чрез които ти е дошло. те не са виновни, защото са само посредници, чрез които други разумни сили работят. Право ли е да мразиш, да се сърдиш и ненавиждаш пощенския служащ, който ти връчва телеграма с вест за смъртта на твой близък. Той с нищо не е виновен за тази смърт, а е само външен механически фактор за предаване само на печалната за тебе вест.

Затова не свързвай хората със случаите и нещата.

Както гладния се интересува най-напред от хляба, а не от това, кой го е месил и донесъл, тъй и ние се интересуваме най-първо от нещата, от случаите и събитията, както и от техните причини, а не толкова от пътищата, по които те са дошли.

Противоречията и мъчнотиите зависят от Любовта и колкото тя е по-голяма и по-чиста, толкова противоречията са по-малко и обратно, колкото любовта е по-малка, противоречията се увеличават.

Противоречията произлизат от нашето неразбиране законите на природата и от малкото проявяване на любов.

Когато някой иска от нас нещо, ако ние го обичаме, веднага поставяме всичко на негово разположение. Веднага всички невъзможности се стопяват пред един мил поглед и пред една блага дума и една добра постъпка, пред едно внимание, което нам е указано, или ние някому сме го указали. Но отсъствува ли любовта - тогава идват всички невъзможности. Малките, незабележимите неща стават големи като планина.

Значи, при отсъствие на Любовта идват всички невъзможности, противоречията. Тогава, остава едно: да възприемем Любовта в нейната пълнота.

Любовта е най-могъщата сила, пред която всички противоречия изчезват, всички врата се отварят, всички души се опознават.

Разумността учи човека, как да се справя с резултатите на миналото (с противоречията).

А любовта учи човека, как да живее в настоящето, което се осмисля единствено чрез нея - Любовта.

Г. С .Г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...