Jump to content

Строежът на ухото и човешкият характер - Карл Хутер


Recommended Posts

Карл Хутер

СТРОЕЖЪТ НА УХОТО И ЧОВЕШКИЯТ ХАРАКТЕР

(Продължение)

Фигура 9. представя образ на човек, който има ухо, с добре развити всички части и в хармония с целия образ. Този образ представя човек от народа.

GZ_8_3_4_2_f.9.JPG

Фиг.9

Интересно е, че в това лице не само ухото, но и челото, средната част на лицето, долната челюст и брадата имат също тъй добра пропорция. Погледът е ясен, определен и искрен. Общото впечатление говори за добър човек. Това лице е доста близо до хармоничния тип. Този човек вероятно ще остане завинаги в скромни материални условия, защото долната част на страничната област на главата (точно над ухото) е слабо развита, а тази област е във връзка със слаби стремежи към придобиване. Също така и носните крила в този човек са слабо развити. Това се обяснява от факта, че този човек живее във фабрична област, дето въздухът е много развален, нечист.

Фигура 10 представя ухо, в което горната част взима надмощие, а долната е твърде слабо развита. Следователно, тук липсва равновесие. В това ухо силно се проявява стремеж към духовна дейност, в замяна на което практическата активна сила, грижа за материални печалби е съвсем слабо застъпена във вътрешния чувствен и душевен живот. Висулката на ухото е малко слаба и мършава, следователно и телесните сокове са малко. Това лице е малокръвно и със слабо размножителна сила. Такива хора не трябва да прекаляват в пресилено физическо изтощаване.

GZ_8_3_4_2_f.10.JPG-----------------------------------------------------------------------------GZ_8_3_4_2_f.11.JPG

Фиг.10------------------------------------------------------------------------------------------------Фиг.11

Фигура 11. представя жена със слабо развита висулка (долна част на ухото). И за нея важи гореказаното за ухото. От друга страна виждаме, че нейните уши са доста отдалечени от главата настрани (тълкуване на това следва по-нататък). Тука накратко само ще загатнем следното: тази жена се изхарчва много бързо телесно и духовно, което се вижда и от самото вътрешно безпокойство и жива напрегнатост, изразени в очите и в челото.

Във фигура 12 бие на очи висулката на ухото, която е необикновено малка, мършава, бледна и слаба. Това говори за малко жизнена сила и слаба размножителна сила. Понеже силите в това ухо бързо се изчерпват, затова този човек трябва да води редовен живот.

Упадъкът на телесните сили и на здравето в него се познава по уморения и мътен поглед, по хлътналите тъкани над горните клепачи, както и по хлътналите и обезформени тъкани на шията и бузите.

Ако ушите имат здрав изглед, с хубава краска, свежи, топли и добре снабдени с кръв, тогава здравето и жизнената сили са в добро състояние (виж фигури 1, 2, 3, 8).

GZ_8_3_4_2_f.12.JPG------------------------------------------------------------------------------------GZ_8_3_4_2_f.13.JPG

Фиг.12---------------------------------------------------------------------------------------------------------Фиг.13

Ухото на фигура 13 изразява слаба жизнена сила, защото тук имаме една вътрешна хронична болест и слабо здраве. За същото говорят и тесните, бледни и слаби носни крила, които показват слабост в дишането; същото показват и чертите на лицето, особено под очите; бузите показват слабост вместо сила и пластика. Ушите на това лице, макар и не лоши по форма, имат някаква особена краска. Те са полупрозрачни, бледни, студени и слаби. Ако ушите на някой болен са съвсем бледи и безкръвни, прозрачни и стъкловидни, имаме пълно отдалечаване от нормалното ухо. Това ухо постепенно започва да се навежда напред, което е тежко нарушаване посоката на действуващите сили. Такъв човек се намира близо до смъртта.

Срасната висулка

Наблюдавах едно лице, у когото ушната висулка долу не е красиво закръглена и няма свободно висяща част, но е леко сраснала. Такива хора могат да минават за спокойни, обаче, този признак на висулката винаги е свързан с неприятни черти на характера, които от време на време се проявяват. Например, тези хора могат да бъдат твърде любезни и услужливи, но въпреки това, тъкмо в същественото, те могат да откажат своята услуга. Как става това, психологически още не е изяснено, макар да се знае, че ухото има връзка с малкия и средния мозък. Когато такива лица се натъкват на известни задачи, тогава именно в тях може да настъпи разслабване на издръжливостта на енергията и добросъвестността. Едно такова лице, например, отива да купи нещо и забравя да вземе пари със себе си; също така забравя и допълнителното плащане на купеното. Това, обаче, не става преднамерено. Да си представим следното: жена, със сраснала висулка, е годена. Да предположим, че тя е благородно същество. Като ходи годена 2, 3, 5 години, годеникът й прави предложение да се ожени за нея, но тя започва всевъзможни отклонения; тя изглежда променена. Тука стоим пред една психологическа загадка. (Професорите Ломброзо и Фери са наблюдавали подобни явления). Тези лица са променчиви. Те често излизат извън себе си.

У друго лице висулката беше твърде къса, а при това и силно сраснала. Естествено е, че току-що описаните качества в предидущия пример тук се явяват по-засилени. Тук може да се яви наклонност към несправедливо и невярно приемане и предаване, към приключения с пари при трагична загуба на материално състояние; ако такива хора се впущат в предприятия, или ако управляват чужди имоти, или заемат доверени длъжности, съществува опасност от внезапно разслабване на издръжливостта в енергията и добросъвестността, а това може да има трагични последици. Добре е тогава, ако човек има подобно предразположение, да го познава, за да може чрез волева себекултура и разумност да ги победи.

Срещат се лица с леко срастване на висулката. Този признак трябва да се разглежда във връзка с всички други признаци на дадено лице и във връзка с целия характер, темперамент и лице. Рисунките 11, 12, 13 изобразяват леко сраснала висулка, която рядко се среща.

Наблюдавах женско лице със силно сраснала висулка. Обаче, тук ухото е поставено до известна степен високо. Изразът на лицето е нежен и показва характер, богат с чувства! Ухото е съставено от нежна тъкан. Това показва, че тази жена е наклонна към приятна обхода. От горните данни може да се заключи, какви са нейните действия.

Срещал съм мъже със сраснала ушна висулка. Тъканта на ухото е с твърди контури. Ушната мида е голяма и доста отстранена от главата. При височината на ушите, главата е силно разширена настрани. Това е признак на силна електрична енергия. Това лице спада към двигателния и активен темперамент, дисхармонично развит. Това лице проявява груба сила при реализиране на своите идеи. Лицето има тежък, меланхоличен, сериозен и холеричен израз.

Някой път се среща ухо с необикновено голяма и обемиста ушна висулка. Центърът на тежестта лежи в долната част на ухото. По-голямата част от материята е натрупана в долната част на ухото. Ако искаме да означим на какво е символ това в душевния живот, ще кажем, че то означава поставяне известна преграда, препятствие срещу леката подвижност в чувства, мисли и действия. Чрез това се засилва добросъвестността. Тук големината и тежестта на ушната висулка е ненормална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...