Jump to content

I. Тайните на Учението на Христос в Библията, изнесени от Всемировия Учител Беинса Дуно


Recommended Posts

Част ПЪРВА

Свещени ФОРМУЛИ от Божия Син

ИИСУС ХРИСТОС

I. ТАЙНИТЕ НА УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС В БИБЛИЯТА,

изнесени от Всемировия Учител Беинса Дуно

„Библията е написана от един ДУХ, който е диктувал на мнозина да пишат. Каквото Първичният Човек е казал на Йезекиила, това и той е писал. Има един ЧОВЕК в света, който никога не е съгрешавал и не съгрешава. Той е Първичният човек. ПЪРВИЧНИЯТ ЧОВЕК Е ХРИСТОС..." ( „Учителя Петър Дънов за Библията", т. II, с. 310-311.)

„В Библията са събрани опитностите и знанията на хората от редица поколения насам. В нея са изложени животът и УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС, макар и в съкратена форма, но който има просветен ум и чисто сърце, той може да се учи от всичко, което е изнесено там." (Беинса Дуно Учителят за Словото; Алфа Дар, 1999 г., съст. А. Чилингиров, с. 38.)

„ТОВА УЧЕНИЕ Е АЛФА И ОТ НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ!" (Дънов, П. т.,Двата природни метода", н. б. VI сер. 2 т. С., 1998 г., с. 256.)

„Христос не е проповядвал никаква религия, но е говорил за Пътя, Истината и Живота, към който човек трябва да се стреми." („Учителят за себе си", съст. Св. Няголов,с. 83.)

„Нека се върнем назад, да приложим Христовото Учение, защото в него е избавлението на света!" (т. „19 ключови беседи", с. 98; бес. „Новото човечество".)

„В Евангелието е писано какво е говорил Христос на хората.

Но И ДНЕС ТОЙ НЕ Е ПРЕСТАНАЛ ДА ГОВОРИ!

Той е говорил преди 2000 години и сега говори, и в бъдеще ще говори! ...Четеш Евангелието и си доволен. Защо си доволен? Защото се разговаряш с Христа. ...Четете свещените книги, Евангелието, за да се свържете с Христа, носителя на ЛЮБОВТА. Без Любов нищо не се постига." ( „Учителя Петър Дънов за Библията", т.П, с. 321, 310.)

„Писанието, което наричаме Слово Божие е ЖИВО! И като го четем, ние сме в общение с тия души, които са го писали.

Туй, което е КАЗАЛ Христос, то е ЖИВО!

...Изпитвайте Писанията, защото в тях има ЖИВОТ!

В тия Писания има една велика философия, чрез която можем за пресъздадем своя живот съобразно Законите, които сега съществуват вътре във Вселената." ( „Учителя Петър Дънов за Библията", т. II, с. 311.)

„В Евангелието изобщо има нещо тайно, нещо скрито.

Човек може да чете цял живот Евангелието и пак да не разбере Истината, скрита в него.

...Това, което може да подобри живота ви, то е да изучавате Евангелието. Изучавайте го дълбоко! Ще отделите особено време за изучаване на Евангелието." ( „Учителя Петър Дънов за Библията", т. II, с. 314,315.)

„Библията е склад на неизчерпаемо богатство.

Тя е ЖИВ СВЯТ, но ако четеш Библията, без да се свържеш с този ЖИВ СВЯТ, тя остава без значение."

(Беинса Дуно „Учителят за Словото", Алфа дар, 1999 г. Съст. Асен Чилингиров, с. 43.)

„В Библията има духовна материя и от нея може да се получи гориво, от което бихме могли да се ползваме при нашите трудности." (Беинса Дуно „Учителят за Словото", Алфа дар, 1999 г. Съст. Асен Чилингиров, с. 39.)

„Може да си я чел хиляди пъти, това нищо не значи. Така трябва да я четеш, че да напишеш прочетеното в себе си. Не е достатъчно само да отваряш и затваряш Библията, но САМ ТРЯБВА ДА СТАНЕШ ЖИВА БИБЛИЯ." ( „Учителя Петър Дънов за Библията", т. II, с. 326.)

„Когато четете за Христа, например, вие можете да се свържете с Него, с този велик човек, и да се разговаряте, като че това е станало не преди 2000 години, но като че става в тази епоха.

Казвате: как може да бъде това? Да, това е възможно, защото Христос И ДНЕС ЖИВЕЕ! И днес е с 2000 години по-стар, отколкото е бил преди.

...В казаното от Христа има толкова методи за приложение! Тези методи вие учили ли сте ги? Отсега нататък трябва да се учите да ги прилагате." ( „Учителя Петър Дънов за Библията", т. II, с. 324.)

„Следователно, от вас се иска да изучавате Словото Христово, да го прилагате, а не само да четете. Словото е основа на Живота, ТО Е ГОРИВОТО, което постоянно трябва да се набавя, за да може Огънят на Живота непрекъснато да гори." (т. ,Да им дам живот", с.б. 1936 г. с. 40.)

„Който иска да ускори своята еволюция, който иска да направи голяма крачка в духовния път, който иска да вземе няколко стъпала в пътя на своето повдигане, ТОЙ ТРЯБВА ДА РАЗМИШЛЯВА ВЪРХУ ХРИСТА, да проучва Евангелията и по този начин да направи вътрешна интимна връзка с ХРИСТА. Такава работа има силно, дълбоко действие върху човешката душа." ( Цит. по Боев, Б.,Доброто разположение", С., 2002 г., с. 148.)

„Вселяването на Христа е един процес. Тогава чертите на ХРИСТА започват да се отразяват върху чертите на човека. Човек става поради това нежен към вас, обича ви. Той може би няма да говори с вас, но в душата си ще се моли за вас и ще желае всячески да ви помогне. Щом очистите низшите мисли и желания, Христос ще започне да се вселява във вас. На първо място изхвърлете вашето съмнение. Когато Христос се докосне до вас, вие ще почнете да имате друго понятие за света и ще ви се открият известни методи, по които да живеете в света.

Всеки ден четете Евангелието и размишлявайте върху него, мислете за Христа, когото уверявам ви, че ще можете да си Го представите, стига в това отношение да постоянствате. Възхищавайте се от търпението, което е имал, за да изнесе страданията на света. Като се въодушевявате от всичко това, Христос ще почне да се вселява във вас." (Цит. по Боев, Б. .Доброто разположение", С., 2002 г. с. 152.)

„Човек се свързва с Христа:

- Когато мисли за Христа, когато мисли с любов;

- Когато чете Евангелието;

- Когато върши Волята Божия беззаветно."

( „Изгревът на Бялото Братство",т. I, с. 62.)

„В БИБЛИЯТА има само ФОРМУЛИТЕ." („Учителят за себе си", съст. Л.Кръстева, с. 42.)

„Всеки псалом представлява известна ФОРМУЛА, известен ключ, с който се отварят тайните на Природата. Казвате: „Бог е Любов". За да може това изречение да произведе нужния ефект в душата на човека, той трябва да знае ключа , с който може да го отвори.

Също така и думите „Мъдрост", „Истина", „Правда", „Добродетел" имат ключове, с които с отварят. Който разполага с тия ключове, само той ще може да се ползва от ЕНЕРГИИТЕ, КОИТО ДУМИТЕ СЪДЪРЖАТ В СЕБЕ СИ." („Добри навици", МОК, II г. 2т., с. 62.)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...