Jump to content

54.2. Писмо на Сава Калименов до Михаил Краев - гр. Оряхово, 10.12.1928


Recommended Posts

54.2. ПИСМО НА САВА КАЛИМЕНОВ ДО МИХАИЛ КРАЕВ

- ГР. ОРЯХОВО, 10.12.1928 ГОДИНА

Севлиево, 10.XII.1928 г.

С.Б.Л.Н.П.Т.

Драги брат,

Прощавай, че тъй късно се обаждам. Сумата 600 лв. получих и благодаря много от името на вестник „Братство” за помощта. Постъпления имаме досега около 4000 лв. и продължават да се получават нови.

Вторият брой ще излезе в 2500 екз. Надяваме се скоро да излезе. Вестникът е посрещнат доколкото схващам добре, навсякъде. От нас ще се иска само настойчивост и аз вярвам, че ще я проявим.

Сега друго: от София /бр. Лулчев/ ми даде идеята вестника да се праща по някои кафенета, сладкарници и др. дето посещават повече хора и дето най-лесно може да им попадне. Във връзка с това, ако намираш за нужно и ако ти е удобно, изучи адресите на някои подобни заведения в някои части на града ви, дето предполагаш, че ще се излага по места. Можеш да ми пратиш адресите да ги пращам от тука, а можеш и ти да ги подписваш /на вестника се слага само 10 ст. марка/. После може при удобен случай да се провери, дали се излагат, ако ли не, да се спре пращането. Можеш да ми съобщиш, ако количествата на изпратените броеве за теб трябва да се увеличи или намали. Навярно си получил вече 4-а книжка N. Kulturo. Защо не се опиташ да влезеш в кореспонденция с чуждестранни есперантисти. Кадиев пише, че завели, посредством обявление много интересни и обещаващи плодове кореспонденция.

За групата. Братята от Бургас пишат, че по никой начин им е невъзможно в петък сутринта от 4 до 5 часа, защото в 5 часа точно те трябва да бъдат на местата си в Младежкия клас. Поради това ще те моля, да отделят 5-10 минути повече /колкото обичат/ след 10 часа, петък вечер. Почвайки точно в 10 ч. След тия десетина минути можеш да бъдеш свободен. Навярно си получил изпратеното от мене /Misio jar la jaro 19221 Там много ясно е указано, че мисълта преди лягане има голямо значение и определя целия ход на дейността на човешкото съзнание през време на съня. Поради това, занапред може би ще направим едно изменение / през пролетта/ часа на групата сутрин - в неделя, използван предимно в разходка. А, по възможност, всяка вечер, преди лягане, безразлично в кое време, да се помисли 1-2 минути, едно кратко размишление, или поне една мисъл за нашата работа и да се помъчим да заспим с нея.

Хиляди братски поздрави.

Сава Калименов

P.S. Обади се как се посреща вестника в Оряхово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...