Jump to content

54.3. Писмо на Сава Калименов до Михаил Краев - гр. Оряхово, 22.12.1931


Recommended Posts

54.3. ПИСМО НА САВА КАЛИМЕНОВ ДО МИХАИЛ КРАЕВ

- ГР. ОРЯХОВО, 22.12.1931 ГОДИНА

Драги Михаиле,

Получих писмото, също и сумата 200 лв. и благодаря за подкрепата Отбелязах си вече новия списък, който си ми изпратил. От групата не съм получавал материали за печат, освен от Кадиев, някои негови работи бяха /в началото на есента/ за хрониката и там се предадоха с няколко думи, а също и статийката за есперанто в 42 брой с подпис - Стефан - е негова. По въпроса за подкрепа на вестник „Братство", положението е такова: той се крепи благодарение на това. че за работа се плаща съвсем малко. Ако се работеше както чужда работа, с досегашната си подкрепа той не би могъл да върви Но все таки той се подкрепя. Разбира се. нужно е да се потърсят нови средства.

Вестникът би трябвало да излиза в двоен формат /като Свобода. Зорница/ и за да се печати седмично. Това при сегашните условия лесно не може да се постигне. Мене ми е необходима по-голяма машина, за да го изкарвам в по-голям формат. Даже и сегашния формат печатам на два пъти. Имам желание да си набавя една по-голяма машина /макар и използвана/, но кога и как още е неизвестно. Оферираха ни скоро машина употребявана и поправена от 50-80.000 лева. но...не тъй лесно могат да се намерят пари, а при това и помещение за целта нямам. Тук работим кажи го, в една нехигиенична, тясна дупка, без осветление /слънчево/ северозападно изложение. Ще гледам, ако Бог помогне това лято поне да направя една барака в двора за работилница, та след това ще мога да мисля и за машина. Имам много неудобства тука. Дано с течение на времето постепенно се премахнат, за да може да се развие по-широка и усилена работа.

Аз от много отдавна живея с един план за организиране тук на една земеделско-печатарска комуна, всред природата, ще имаме лозя, овощни градини и т.н., а също и печатница, която ще бъде главната част на стопанството. Ще може да се издава /ако имаме такава машина/ голям редовен седмичник, всякакви други книги, брошури, беседи /на български, есперанто, а може би и на други езици/. Но днес положението ми е твърде тежко и планът е твърде далеч от осъществяването си. Тука има едно чудно хубаво място за тази цел, високо над града, над всички лозя към върха на Крушевския баир /или планина/ под скали, и вълшебен изглед на цялото севлиевско поле и най-красивия [до ден] Балкан. Ако нявга можеш да дойдеш до Севлиево, ще те разведа и покажа какво нещо може да стане тука, но ... сега още сме слаби. Какво можеш да кажеш по този план от части по разпространението и подръжката на вестника. Не ще ли бъде добре и по-лесно осъществимо, ако с реализирането на този план се заеме [....................] на група, доколкото това е възможно Досега не съм говорил на други от групата за него освен на братята от Бургас и на Йова и то отдавна /понеже аз живея с него от редица години/, но сега ми хрумва мисълта да направя едно по-подробно изложение и да го изпратя до членовете на групата - нека тяхната мисъл да работи в това направление и да се извършва строежа в умствения свят, поне.

Голяма дейност може да се развие тука, но ще трябва да се справя предварително с редица външни и вътрешни пречки. Така или иначе, малко по малко, все напредваме струва ми се.

С братски поздрав - Сава Калименов

Кажи си мнението по писаното от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...