Jump to content

57. Молитвата и несбъднатия блян


Recommended Posts

57. МОЛИТВАТА И НЕСБЪДНАТИЯ БЛЯН

В.К.: Идваме до вестник „Братство”, брой 4. Вече той е твой, ти си го правиш. С.К.: Изглежда, че тука не ще се е месил вече Кадиев. В.К.: Разсърдил ли се е Кадиев? С.К.: А, не се е разсърдил, не се е разсърдил. Ето тука в брой 3 вече ний имаме писмо от Швеция. Това чрез есперанто става. В.К.: В брой трети, да. С.К.: Редакцията на есперантската библиотека „Нова Културо”, която издава беседи е получила писмо от Андерс Розенберг- Швеция, от което давам следната извадка: „Познавам добре, а също и харесвам бахаизма, познавам религията на „Оомото”, философската система на индусите". В.К. И т.н. С.К.: „Но нищо не е според моето мнение тъй ясно както учението, доколкото го познавам на нашия Учител Дънов и т.н.” Това вече сведение от чужбина има и понеже има връзка чрез есперанто. В.К.: Прави ми впечатление, че този вече брой 4 на вестник „Братство" е на друга плоскост. С.К.: Посветен е на молитвата, на друга плоскост е. В.К.: Тука можеш да прочетеш малко. С.К.: Ами как да ти кажа, да прочета. Това е моя редакционна статия.

“Този брой е посветен на молитвата, на общението между човека и Бога, между нищожната, загубена в океана на живота твар и Великия източник на всяка сила и мощ, на всяка надежда и упование. Както отделната клетка в човешкото тяло е неразривно свързана и черпи своя живот от него, така също и човек е неразривно свързан с Бога и черпи своя живот, своите сили от Него. Божий е живота, който се развива и оживотворява цялата безгранична вселена, Негов е и „нашият” живот, защото ние не притежаваме нищо, което да не произтича от Него. Но от нас зависи да почерпим повече или по-малко от чистия извор на Божествения живот и да го употребим по един или по друг начин. Молитвата е оня естествен процес, чрез който слабия човешки дух черпи от своя първоизточник сили, нужни му за творчество във всички области на живота. Тя не е свързана с никакви форми. Последните са човешко изобретение, в своята същност представлява безмълвно сливане на индивида с Всемирния Дух при което силите, живота и красотата на последния се преливат и изпълват отделния индивид, правейки го проводник на космичната творческа сила”.

В.К.: Да, така. Тука „Молитвата”, това е вероятно. С.К.: Чакай да видим, да разбера. Туй вече аз не съм го писал. Сега, туй не е мое. В.К.: Значи това е брой четвърти. С.К.: „Молитвата", туй откъде ще е? Не зная, може би от Учителя да са някои работи, извадки. А „Молитва и медитация”, туй като, че е мое. Виж инициалите „ПГП”, туй е Пампоров. Туй е от Лулчев. В.К.: „Пътеката на светлината”. С.К.: Туй е от Лулчев. Той там каза уж, че го превежда отнякъде, дава го от английски, а всъщност той го е писал. Лулчев, това знам добре, че е от Лулчев, макар, че пише, че е превод. „За Белите братя”, това, я да видим кой го е писал. Димитър Станев от Троян, ръководител на Братството в Троян. „Писмо от Чехия”, това по есперантска линия. „Вести”, вестник „Братство” в Америка. Писмо от Рашо Рашев от Буенос-Айрес. Това в Аржентина е било. Там бяха основали така, голямо движение имаше в Аржентина.

Вестник „Братство", брой 5. Сега тука, това е посветено на 22 март. В.К.: Това е брой 5. С.К.: Брой пети. Той е по Учителя „Влияние на слънчевата светлина" - Из „Силите на живата природа".

В.К.: Сега тука гледам в брой четвърти, че 9-а серия е сложено под печат. Къде се печаташе то? С.К.: 9-а серия от беседите? Ах, тука в София се печатиха, обаче някой тук, други в провинцията. В.К.: Значи гледам обява за „Житно зърно”. Значи в пети брой четем за „Влиянието на външната енергия", това е по Учителя. С.К.: „Празник на природата”, това е мое. В.К.: „Слънцепоклонението на Бялото Братство” е от Стефан Кадиев. С.К.: И отстрани „Геоцентризъм и хелиоцентризъм”, от кого ли е? Не съм го писал аз. Тука има обявата, че на есперанто са отпечатани вече изданията нашите, които сме почнали от № 1 и тогаз сме достигнали и четвърти. А под печат са сложили, като съдържание „Новото човечество”, „Космичната любов и Мировата обич”.

В.К.: Сега вестник „Братство”, брой 6, „Птичките пеят”. С.К.: Това е мое. В.К.: Това е твое. В.К.: „Етични форми и вегетарианството”, не се знае. С.К.: Интересно, защо не съм сложил аз автора „Възвръщане", това е една моя поема. В.К.: „Жертвоприношение”. С.К.: „Жертвоприношение” от Стела. В.К.: Стела, коя е тая Стела? С.К.: Право да ти кажа, не знам, не мога да си спомня. В.К.: „Душата, която се ражда”. С.К.: Димитър Звездински от Дупница, наш приятел. „Да работим” е от Тодор Чаушев от Бели Осъм, Троянско, той почва вече да ни сътрудничи. „Едно посещение”, абе Стела беше май тази бе, приятелката на Лулчев, Невена Неделчева. В.К.: А, Невена Неделчева. „Не късайте цветята”. С.К.: Чакай сега, да не би пък да е Буча, бе. „Не късайте цветята", е мое. В.К.: „Едно ценно помагало”. С.К. Не си спомням.

В.К. Вестник „Братство”, брой 7. С.К.: „Планината зове” от Пламен. Това е мое. „На гости на Рила” от Стела. Или е Буча Бехар или Невена Неделчева. „Несбъднат блян”, това е на Пламен. Това е моя. След като се ожених и паднах в клопката, видях, че е несбъднат блян и че съм окован в окови. В.К.: Баща ти ли беше причина да се запознаеш и да се ожениш?

С.К.: А, баща ми, тя беше работничка на баща ми, в нашата печатница беше, поне тези работи не ми се разправят, трябва да отворим голяма скоба за тях, да ги оставим. Така или иначе влязох в капана. Тъй си мислех аз, да се оженим, да живеем братски, то какво ти - цял капан. В.К.: Това е „Изгрев” - Т.Ч. С.К.: От Тодор Чаушев. Той все така се подписваше.

Забележка на съставителя:

Предоставяме „Несбъднат блян” на Сава Калименов - Пламен, изповедта му след встъпването му в брак.

За справка виж „Женитбата е клопка” - № 47.

НЕСБЪДНАТ БЛЯН

Братство, Севлиево. Г. 1, бр. 7, 15.07.1929

На тия, които ще го осъществят.

Ела!...

Морето се пени и с яростен грохот разбиват се буйните морски

вълни.

Ела!...

Земята, небето и ада са дигнали свойте стихии - налитат на нас!

Ела!...

На малкото островче, тук на скалата твърда - опри се на мене!

И нека край нас да бушува морето, разтворило жадна уста;

И нека се плискат в нозе ни вълните кипящи на хорските страсти;

И нека налитат демонските бури със писък и ярост отвсички

страни!

Тук, на скалата, високо, високо нагоре - ний Фар ще издигнем!-

Челото му гордо в надоблачна вие ще се впива,

Свещеният Огън на чиста любов там вечно ще грее,

И в тъмната нощ,

Всред бури и мрак,

По всички страни на земята ще пръска лъчи си!

Ела, и високо издигай, о сестро, свещенното знаме на свята

невинност!

Ела и със чиста ръка ти разпръсквай всред мрака светлите искри

на Божестваната Чистота!

Ела!-

Борба ний велика ще водим!

- Свещенният Бунт на душите за свята свобода!

Великият Бунт, във който ще рухнат веригите адски,

Във който ще Новото Слънце на Чистата Любов да изгрее!

Ела, и виж!

Завесата е вдигната;

На сцената на живия живот,

Всред пламъците адски на развихрените страсти,

Във веригите на ада окована,

Стене и проклина своята съдба Душата!

- Човешката душа! - робиня клета,

Нещастна пленница, попаднала във робство, тук, на грешната

земя!

Ела и чуй гласа й!

Тя говори:

„От небето ида аз!...

И там е мойта Свещена Родина!

Натам и ден и нощ с моя взор отправен:

Единствено от там ще дойде моето освобождение!

Един закон аз имах: Чистота!

И тя е моя Рай небесен,

Но тука влача тежките вериги на плътта,

в които Сатана ме окова!

О, Господи!

Дали ще дойде някога денят на моето освобождение?

Дали ще мога да разкъсам адските вериги на плътта

Дали ще литна пак, отново озарена с радост,

В светлите простори на Божествената Чистота?”

Ела тук, о сестро!

На твърдата скала на Божията Мъдрост,

Всред бесния напор на адските стихии,

Налитащи от вси страни към нас,

Напред!

С меча на Духа,

В сиянието на Божествената Любов озарени,

със знамето на наш’та чистота,

Ний Път към Небето ще проправим!

Ний пътя ще отворим, който води към Изгубения Рай,

И в светлина и блясък озарани, ще вървиме

ний нагоре, последвани от милиони пробудили се веч души!

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...