Jump to content

62. Статията „Какво се очаква? / Т. Чаушев. - В: Братство, Севлиево. Г. 1, бр. 8 / Бележки на съставителя д-р Вергилий Кръстев


Recommended Posts

62. СТАТИЯТА „КАКВО СЕ ОЧАКВА!” ОТ ТОДОР ЧАУШЕВ

КАКВО СЕ ОЧАКВА!

Братство, Севлиево, Г. 1, бр. 8, 15.08.1929, с. 1.

На 19 т.м. следва да се състои събора на Бялото Братство в България.

По този случай, както винаги, очаква се прот. Тулешков да произнесе още един път във Военния Клуб известната си многошумна реч против „дъновистите”. Вземайки акт от нея, очаква се родолюбивите организации да вдигнат тояги и бастуни и да заявят, че на никаква цена няма да допуснат да се състои събора и че, ако правителството го разреши, те насила ще го разгонят!

Очаква се „Светия Синод” да направи своите „ходатайства” в известен смисъл пред официалните власти. А ако всичко това не помогне, очаква се запасните офицери на бързо да свикат в София един извънреден конгрес с делегати от цяла България, да се прогласи „дъновизмът” за „най-опасната, най-страшната язва, с която не е достатъчно да се води най-безпощадна борба, но е необходимо из дъно да се изкорени”. Очаква се тогава, няколко генерали от запаса, да отидат, като пратеници от конгреса при г. Ляпчев и да го „убедят” да забрани конгреса.

След това той може набързо да отиде на курорт във Варна, а над главите на запасните офицери може да се извие страшна буря и да падне град едър като орехи, както това стана миналата година... Но какво? - Те са стояли срещу гранати и куршуми, та от град ли ще се боят?

Но, не се плашете! Всичко това са само най-лошите, най-песимистични очаквания!

Да видим сега, какво може да очаква един човек, когото природата е надарила с редкия дар - да бъде роден оптимист. С две думи казано, един такъв оптимист може да очаква, че словоизлиянията на прот. Тулешков, гюрултията на родозащитниците, „ходатайствата” на синода и заплашванията на запасните генерали ще се протекат и отминат по реда си като че ли не са били и че сторената миналата година ужасяюща несправедливост и престъпление против законите на страната не ще се повторят; с други думи, че г. Ляпчев този път ще се покаже по-умен, по-силен и достоен за поста, който заема и че „Конституцията на Българското Царство", за защита на която всички се борят и която дава право на всички мирни граждани да правят своите мирни събрания, не ще бъде погазена от своите официални пазители.

Това ще каже оптимиста, но да видим: чувствата ли ще надделеят или разума; необузданото ли насилие или законността; неотговорните ли или отговорните фактори ще вземат връх!?

Т. Чаушев

БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ Д-Р ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

1. През 1929 г. е година на гонение срещу Учителя Дънов. Забранява се събора в София. За този събор е писано от съвременниците на Учителя, затова вместо събор в София, то те се качват през лятото на Рила. И от тогава почват техните лагери през лятото на Рила.

2. За забраната на събора през 1926 г. в София виж „Изгревът”, том I, първо издание, 1993 г., с. 93-96, както и „Изгревът”, том III, с. 417—418, или „Изгревът", том I. 2. изд. 2011, на с. 107-110.

3. За забраната на събора през 1928 г. виж „Изгревът”, том VI, с. 514-516.

4. „Какво ви очаква” е статия на Тодор Чаушев и е публикувана в брой 8 на вестник „Братство” от 15.VIII.1929 г. и наистина онова, което се е очаквало, се е случило и събора в София се разтурва от властите.

5. Учителят Дънов се качва за първи път през 1929 г. на 7-те рилски езера на летуване. На 16.VIII. 1929 г. говори беседата „На планината" на Рила, на 7-те езера. На 21.VIII.1929 г. говори беседата „Абсолютна чистота" на 7-те рилски езера. После се връщат в София на Изгрева и от 25.VIII.1929 г. започва събора, след като бурята на противодействието се е разнесла от София. Тези беседи от 25, 26, 27.VIII.1929 г. са отпечатани в томчето „По Бога направени”.

6. Очакваше се едно, но излезна накрая съвсем друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...