Jump to content

63. Кришнамурти.


Recommended Posts

63. КРИШНАМУРТИ

В.К.: Сега във вестник „Братство”, брой 9 има статия „Целта на живота” от Кришнамурти. С.К.: Да, туй съм го взел отнякъде. В.К.: Вие сте го взели. С.К.: „Бялото Братство в странство" от Буенос Айрес. В.К.; Преглед „За военния данък” и пишете срещу данъка. С.К.: Това аз ги пиша тез работи, няма кой друг.

B.К.: Сега искам да Ви питам, понеже съм слушал много неща за Кришнамурти и съм слушал как нали е изпратена една жена и един мъж от нашите приятели там при Кришнамурти, изобщо как стои въпроса, какво знаеш за този конгрес, когато са искали да го обявят за живия Христос.

C.К.: Ами виж какво сега, аз може да не мога да го възпроизведа напълно точно, обаче сведенията са такива, че водачите на теософското общество, на международното, на световното теософско общество, нали, начело с Ана Безант, Чарлз Ледбитер, кои са били точно не знам, тогаз и други, обаче в тях се ражда идеята и те го смятат като прозрение, че Мировият Учител, който очаква цялото човечество, като тъй да го кажем, второ идване на Христа, или пък на малко, тъй те се отличават в туй отношение и както горе-долу, не знам сега, може би ще сбъркам, ама и те така са приравнявали Христа с другите Учители. Но изобщо смятали са, че Мировия Учител ще се прояви чрез тоз младеж, който е в редиците на теософите в Индия, именно Кришнамурти. Кришнамурти още в младите си години, мисля на 16 години написва една книжка, която нашите теософи тука веднага я издадоха и ние я имахме тука в България „При нозете на Учителя”. И нали с туй той се изявява като един предан ученик, като един предан служител на духовното, на Братството, на тези изяви и те го вземат под закрилата си тези ръководители на теософското общество, възпитават го тъй да се каже, нали те си имат център в Индия, са възлагали всички на него, че Мировият Учител, който се очаква ще се прояви чрез него, по подобие както за Христа е казано или както се смята, че Христос физически, не знам дали ти е известна работата, че Исус, това е едно нещо, разбираш, Исус е едно нещо, една личност, която е все пак много близко до човечеството, а Христос е нещо съвсем друго. В.К.: Всемирният Дух, който влиза в него и който е Христовия Дух. С.К.: Който три години е работил и когато вече той в реката Йордан, там Йоан Кръстител Го кръщава, тогаз слиза този Дух и това са три последни години, когато се явява Той като Христос. Та в дадения случай те са очаквали, че чрез този именно Кришнамурти ще се прояви Христос. И така. И когато той станал вече на възраст, Кришнамурти, събират един световен конгрес в Холандия, в град Оумен, който е бил голям теософски център, събират един такъв събор на теософите от целия свят. Смисълът е бил да се провъзгласи на този конгрес Кришнамурти като Миров Учител или като Христос. Сега, че Учителят е пратил там една сестра, пратил е, знам, обаче Той сигурно едно писмо е пратил на Кришнамурти и изглежда, че Кришнамурти отначало и той се е бил подвел с тая идея сигурно, защото иначе нямаше да се срещне. И когато туй го е казал Софрони Ников на брат Георги Куртев и от там са тез сведения. Чрез Боев, Боев ги има от Куртев.

Софрони Ников е присъствувал на събора там в Оумен. Той е бил представител на България. Той не може да не отиде, нали той е представител на теософите тук. Тогава свободно се ходи, няма такива, да те питат къде отиваш и защо и да те задържат. Софрони Ников е бил тукашният ръководител. И когато дошло, нали Кришнамурти застава и казва така:

„Вий сега всички тука сте дошли и нещо в такъв смисъл, че очаквате чрез мен да се прояви Мировият Учител. А сега аз ви казвам, че не съм или нещо подобно, аз съм човек като вас, имам си недостатъци, боря се да преодолея тези недостатъци, имам всичкото добро желание, обаче не съм аз Мировият Учител. Дошло е, казва, времето за идването на Мировият Учител. Той е вече тук на земята, обаче не е тук, между нас. Той е в България."

Това са били думите му. Не е тука между нас, Мировият Учител е в България. И сега Софрони Ников, макар че за него е било един удар, с нож тъй да са каже, щото той е от теософското общество, обаче той е бил достатъчно искрен и честен, разбираш ли, понеже е истина. Аз съм имал контакт със Софрони, честен е бил да каже истината на Георги Куртев. Ний при Айтос имаме там Братска градина, бай Георги живее там, той му е гостувал там може би за десетина дни или повече и в разговор там. И по тая линия имаме тия сведения, че Кришнамурти е признал, че Учителят е в България. И нали аз после така, в моя коментар казвам, действително Кришнамурти се оказа така честен и съвестен да не се хване на таз въдица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...