Jump to content

65. Двамата братя Ангел и Васил Томови.


Recommended Posts

65. ДВАМАТА БРАТЯ АНГЕЛ И ВАСИЛ ТОМОВИ

В.К.: Сега във вестник „Братство”, брой 10 имаме статия на български и на есперанто половината, това е някакъв нов опит. С.К.: Е ний понеже имахме букви тогава, нали да пропагандираме есперанто, затова „Есперанто” и „Новата култура” е от Пламен, мое е. В.К.: Сега тука „Молитва под зеленото знаме”. С.К.: Това е на Заменхоф. Тоз брой значи е посветен на есперанто. Виж какво, тя е много хубава тази молитва, зелената на Заменхоф и добре е преведена. Има я на есперанто и на български. Даже сме почнали курс по есперанто чрез учебник.

В.К.: Значи на есперанто е посветен вестник „Братство”, брой 11. Сега тука има нещо ново, той по друг начин е започнал. С.К.: Допускам, че това, да, мое е, мой е този текст. В.К.: Отначало е твое. Кое е това Е.К.? С.К.: Да ти кажа забравил съм. В.К.: Това е някакво женско име вероятно. Тука има и от беседите. С.К.: Извадки. В.К.: „Давай” от Б.Б. С.К.: Да, Буча Бехар. В.К.: Значи „Давай". С.К.: Буча Бехар. В.К.: Сега тук е „Магия” из „Наука за живота" от Хартман. С.К.: Туй аз съм го превел от английски.

В.К.: Тука пак има статия от Кришнамурти. Сега вестник „Братство”, брой 12. „Нашият опит”, също е преведена половината на есперанто, половината на български. С.К.: Туй понеже е революционно, аз, тази статия аз съм я писал. В.К.: „Из беседите” също има тука цитати и извадки.

С.К.: От тука започваме и до край винаги има от беседите, само че после цели така почнахме да поместваме, но не напълно цели. В.К.: Те тия работи Влад Пашов ви ги изпращаше. С.К.: А, виж какво, аз съм ги подбирал тез, по-късно Влад Пашов почна да ми ги изпраща. В.К.: Сега тука „Звездата”. С.К.: От Кадиев с псевдоним - Орион. В.К.: Хашимото. С.К.: Това е „Утринна разходка” от Верда Мондо /зелен свят/ от есперантско списание. В.К.: Витош Таджер „Езеро”. С.К.: Той един мой познат от толстоистите, докато бях при толстоистите, той работеше там.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 13. „Новата година”, тука май вероятно вече нещо от Учителя - „В изпълнение волята на Бога е силата на човешката душа”. С.К.: Този текст е Негов, обаче и двата аз съм ги писал. „Новите пътища” е от Б.Б., а това е от Буча Бехар.В.К.: „Малката добродетел" е от Орион, това е Кадиев. Тука „Из беседите” са извадки. Също има писма-отговор. С.К.: „Карлейла”, това е един мой любим писател. B.К.: Тука има мисли на Де Гучи. С.К.: Това е от японското движение на „Оомото". В.К.: Вие го получавахте на есперанто. С.К.: Да, да, получавахме го.

В.К.: Сега гледам вестник „Братство”, брой 14. С.К.: Тоз брой е посветен на „Оомото”, едно подобно духовно движение в Япония. В.К.: Това е история на движението „Оомото”. С.К.: Това е от техния водач там Де Гучи. В.К.: Тука „Из беседите" има.

Сега вестник „Братство”, брой 15. Има статия „Да обичаме”, „Ние всички сме едно”, „Мироносци”. С.К.: Туй изглежда, че аз съм го писал. А, „Кой е създал света", пък туй не ще да е мое. В.К.: Тука пише Д.С. „Разкази за духовния път”. С.К.: На Де Гучи пак. В.К.: „Из беседите" С.К.: Туй ще е „Из беседите”, а това под него написаното е от Кадиев. В.К.: Добре. С.К.: Фонд „Братство” - тук вече хората пращат пари без абонамент.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 16. „Партизанството и нова България”. С.К.: Тия работи аз ги пиша изобщо. В.К.: Сега тука пак на политическа тема. С.К.: „Разходка на перото". А то откого беше? А, пак от тези „Оомото", само че той е осиновен син на Де Гучи, казва се Хидемард. От японското списание е извадено. В.К.: Тука има съобщение „Секретната доктрина”, тогаз ли излезе? С.К.: А, не, тук събират абонати.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 17. „Живите сили на слънцето”. C.К.: Това е по Учителя. Написана е от Георги Радев. Щото той издаде една брошурка „Живите сили на слънцето", взето е из нея. „Изгрев” е от Пламен. В.К.: „Из един дневник", не се знае кой го е писал. С.К.:Туй не съм го писал, кой друг ли ще е?

В.К.: Вестник „Братство", брой 18. „Кризата”. С.К.: Това е мое. Тогава нали през 1930 г. имаше стопанска, икономическа криза, която обхвана Европа, Америка и света. Пиша, че ще се оправи само с духовна революция в съзнанието на хората. „Америка и Китай”, това е на Орион, т.е. на Стефан Кадиев. Следва статия на Стеллан Енгхолм. Из неговата книга, извадка. В.К.: „Манифест към всесветското учителство, пак тука нещо е написано за есперанто. С.К.: Конференцията на есперанто. В.К.: Тука има съобщение за книгата на Ангел Томов. С.К.: На Ангел Томов. В.К.: Какво ще ми кажеш за Ангел Томов? С.К.: Аз лично го познавам. Той беше в Братството така идваше и неговя брат, как се казваше, той пък написа друга една книга за Учителя, в две или три части беше другата. Брат му беше Васил Томов Ангелов. В.К.: В защита на Учителя. С.К.: В защита на Учителя, за учението. „Великото учение” с псевдоним В. Т. Благодумов, изобщо излагане учението на Учителя. С.К.: Виж какво, това нещо „Религиозно-философския мироглед на Петър Дънов" излезе във „Философски преглед”, год. II, 1930, кн. 1 от Ангел Томов. В.К.: Това съм го виждал. С.К.; А аз го напечатах в отделна книга. Издадох го в отделна книга. B.К.: А на брат му не си го издавал, нали? С.К.: На брат му се печатаха тука в София.

В.К.: Тука вестник „Братство”, брой 19, „Балканска федерация”. C.К.: Това е моя идея, аз държах много за нея. Не съм го подписал, но аз съм го писал това. Това е една голяма работа. В.К.: „Общественото мнение” от Б.Б. Кой е това? С.К.: Буча Бехар? Друг някой да е? Всеки случай не е Боев. Друг не е освен Буча. В.К.: „Най-бедният път”, „Той ще дойде”. С.К.: Това е извадка от книгата на Ангел Томов „Религиозно-философския мироглед на Петър Дънов" - извадки.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 20. Извадки от книгата, която цитирахме. Тука „На планината”, „Под дървото”. С.К.: Това е от Любомир Лулчев. Този Димитър Стоянов е с Д.С. Изгрев. В.К.: Това е Димитър Стоянов, така ли. С.К.: Той е от Троян.

Забележка на съставителя:

1. Предоставяме заключителния пасаж на Ангел Томов от книгата му „Що е красота? Защо красотата ще спаси света”.

2. Събщение за книгата на Васил Томов, с псевдоним В.Т. Благодумов за „Великото учение”.

3. „Великото учение”, на с. 1-12.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...