Jump to content

67.2. Статията „Учителят Дънов / Сава Калименов. - В: Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 22, 15.08.1930, с. 2.


Recommended Posts

67.2. СТАТИЯТА „УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ”

ОТ САВА КАЛИМЕНОВ

УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ

Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 22, 15.08.1930, с. 2.

Той дойде да донесе много, много светлина в света! И не само светлина - Знание и Мъдрост, но и топлина - Любов! Божествената Мъдрост и Божествената Любов дойде да ни донесе той тук на земята. Какво дължим ний, неговите ученици, нему?

Ний бяхме в тъмнина и всичко около нас и в нас бе хаос. Ний бяхме в безпътица - бяхме съвършено загубили пътя в лабиринта на човешките умувания и философствувания и бяхме, може би, само на крачка от бездната!

И той ни спаси! Той пръсна светлина в тъмнината на нощта, която ни бе обгърнала и хаосът в нас и вън от нас се превърна в нечувана хармония...Той ни изведе из бездната, в която бяхме затънали и ни показа правия и светъл път към Истината!

Той стопли сърцата ни и ни даде да познаем трепета на великата Божествена Любов...

Ний бяхме мъртви - и той ни възкреси!

Ние умирахме - и той ни съживи! От тоя ден - и винаги - ние сме с него! От тоя ден, ние предадохме сърцата си нему и посветихме живота си в служене на Бога! - в служене на нашите братя.

Минават оттогава дните, месеците и годините и нашия път е все тъй прав и тъй светъл. Изпитанията и препятствията са радост за нас. Трудностите са условия за каляване на нашата воля. Даже неуспехите ни се явяват в наша полза - те са стимул за удвояване на нашите усилия, за възобновяване на нашата борба със злото.

Защото този, който е станал ученик на Учителя, не знае какво нещо е отчаяние. Отчаянието няма власт над него. И едни по-бързо, други по-бавно в зависимост от своите сили, всички ний вървим напред. И няма да спрем! Ако даже се случи да паднем - отново ще станем и ще продължим! Ний няма да спрем! Защото нашия Път извива във Вечността и се влива в Бога!

На Учителя ний дължим всичко! Той ни отвори очите! Той ни приобщи към великата хармония на битието! Той ни изпълни с радост и надежда, с вяра и любов!

Кой е той? - Ний нямаме сили да разгадаем. Ний не можем потънкостно да разглеждаме нещо, което далеч надминава нашите сили и способности! Нам обаче е известно едно: Той е Божи пратеник, дошъл на земята да донесе на измъчените й жители Божествената Мъдрост и Божествената Любов, които ще ги освободят от робството на греха и смъртта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...