Jump to content

109.3. Статията „Годината на Големия брат” / Георги Радев. - В: Братство, Севлиево. Г. 11, бр. 236, 22.03.1939, с. 1.


Recommended Posts

109.3. СТАТИЯТА „ГОДИНАТА НА ГОЛЕМИЯ БРАТ”

ОТ ГЕОРГИ РАДЕВ

ГОДИНАТА НА ГОЛЕМИЯ БРАТ*

Георги Радев

Братство, Севлиево. Г. 11, бр. 236, 22.03.1939, с. 1.

С встъпването на слънцето в пролетната равноденствена точка, започва новата астрологична година. Астролозите и прорицателите от всички страни и от всички сортове, пак ще залеят вестници и списания със своите предсказания за събитията, които пролетната „ингресия” -както астролозите наричат встъпването на слънцето в знака на Овен - ще донесе на човечеството.

Така беше и при влизането на настоящата 1939 година. Вестниците бяха взгъмжали от предричания. Главната тема, около която се въртяха тия предричания беше: ще има ли война през тази година или не. Кои смело и уверено, кои колебливо и с недомлъвки, но повечето гадатели предсказаха, че тази година, въпреки всички политически напрежения, ще мине без война.

Без съмнение, много от предсказанията на астролози, ясновидци и гадатели ще се сбъднат и тази година, както са се сбъдвали предричанията им и през миналите години. Но едно прави впечатление в предсказанията, които се дадоха за 1939 година - че те се отнасят до нейната чисто външна страна. Никой не видя в 1939 година нещо особено, нещо изключително. Година като всяка година! И наистина, външно погледнато, тази година по нищо не се отличава от миналите години - въоръженията напредват с още по-усилен темп, политическите недоразумения между народите продължават да си съществуват, стопанските мъчнотии се изострят, войнствените напрежения, създадени между някои страни, постоянно навяват заплахата от избухване на война и т.н. и т.н. С една реч, и тази година като всички следвоенни години, не обещава нищо, освен борби, напрежения и мъчнотии от всякакво естество. И фактите като че ли потвърждават тия изводи не само на предсказвателите, а и на всички ония, които се вмислят над съдбите на човечеството.

И тъй, никой от ясновидците и прорицателите не видя нещо изключително в новата 1939 г. Никой не прозря нейното вътрешно съдържание. Защото годината си има и своята вътрешна страна. Тя, изобщо, не е само една низа от дни, които автоматически донасят известни събития. Тези събития, които идват за нас по силата на една необходимост, са резултат от действието на много воли, на много същества, видими и невидими за нас. Тези тъкмо невидими същества, които действуват през годината и направляват всички събития в живота на човечеството, представят нейното вътрешно съдържание.

Всяка година действуват различни интелигентни сили, от разни степени и категории. През настоящата 1939 година действуват, според Учителя високо интелигентни същества, пълни с любов и милост, със сила и мощ, които той олицетворява в образа на „Големия Брат на човечеството". Спирайки се върху символиката на числото 1939, което крие в своите цифри същината на онези сили, които действуват през годината, Учителят казва:

„Числото 39 в новата 1939 година представя двамата братя: тройката е братът, който живее в Божествения свят, а деветорката е големият Брат, който живее на земята и ръководи цялото човечество. Този брат иде сега в света да помага на всички страдащи”.

Аз няма да цитирам повече от новогодишната беседа на Учителя: „Големият Брат”. Препоръчвам я на читателите сами да я прочетат. И може би у тях ще се пробуди поне усета за ония особени трептения, които проникват настоящата година и образуват нейното вътрешно съдържание. Защото, ако човек е чутък, той ще има възможност да провери не веднъж през годината истинността на думите на Учителя. По два пътя може да се провери изключителността на тази година - по чисто субективен път, чрез наблюдаване на своя личен живот и по обективен път, чрез който наблюдаваме събитията във външния свят. И наистина, за тънкия и прозорлив наблюдател, който следи събитията, които днес се развиват в света, има не един случай да провери истиността на горното твърдение. Зад обикновения ход на събитията, в които, външно погледнато, няма нищо необикновено, нищо изключително, той ще прозре действието на една разумна воля, която с удивителна мъдрост поддържа разклатеното равновесие на света. Той ще види, как въпреки всички напрежения, въпреки всички постоянно възникващи конфликти, агресивните сили са обуздани и парализирани. Разбира се, отвън няма да стане нищо необикновено -животът ще си тече все така както е текъл до сега, а може би и с още по-големи противоречия. Защото действието на известни духовни фактори в живота на човечеството не означава, че ще станат някакви чудеса, някакви извънредни и поразителни събития, както често си мислят наивните религиозни хора. Напротив, то е понякога толкова по-скрито, колкото по-съдбоносна за човечеството е дадена година.

Ще завърша тия редове с един цитат от Учителя, взет из неделната му беседа, държана на 1 януарий 1939 година. Думите, които Учителят изказва в следващите по-долу редове, не са резултат на „гадание”, те са положително знание на човека, който сам участвува в работата, която вършат ония възвишени същества, за които той говори.

“Понеже 1939 година е епохална, желая ви разумно да използувате всички условия, които тя носи. Ако не ги използувате, същите условия ще дойдат, но в 1999 година. Вие сте работили стотици години, именно, за тази година. Ако тази година работите съзнателно върху себе си, вие ще имате по-големи постижения от тия, които сте имали от времето на Адама до днес. Като мине това време, ще се убедите в истинността на думите ми. Благото, което тази година носи е резултат на Божието Слово, на Великото в света".

-------------------

*3абележка: „Големият брат” - новогодишна беседа от Учителя, държана на 31.12.1938 г. вечерта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...