Jump to content

114.6. Гости от чужбина.


Recommended Posts

114.6. ГОСТИ ОТ ЧУЖБИНА

През лятото на 1939 г. бяха дошли на Изгрева и на Рила много гости от чужбина, повече отколкото друг път. Те бяха дошли специално да видят Учителя, да Го чуят и да участвуват в летуването на Всемирното Братство в Рила. Гостите бяха от различни страни: от Франция, Латвия, Югославия, Швеция, Финландия и др. Френските гости бяха от Париж, Бордо, Лион, Тулуза, Алжир и др. Между тях беше един университетски професор, който беше изложил идеите на Учителя в три сказки по френското радио и после ги отпечата в отделна брошура под заглавие „Свобода, равенство, братство”. След като говори по радиото, той получи 150 възторжени благодарствени писма от цяла Франция.

Красиви бяха думите, които произнесе Учителят, когато французите се явиха при Него, след пристигането им на Рила. Словото на Учителя беше пълно с дълбоки мисли за новата насока на развитието и нуждите на днешния момент. Между другото Той каза: „Подвигът на Любовта е най-великият подвиг в живота. По този път само човешките души могат да се освободят от онези вечни ограничения, в които досега са живели. Всички сега се поканват към служене на Любовта, без насилие и без страдания". В речите си, които държаха на Изгрева и на Рила, гостите дадоха израз на дълбоките преживявания, които вълнуваха душите им. Каква мила картина беше срещата и бързото сближаване на представители от различни народи в името на една велика идея! Колко ясно се чувствуваше, че всички хора на земята са близки, сродни, членове на едно семейство!

Идейното общение на народите - ето най-късият и най-сигурният път за тяхното взаимно опознаване и единение. И коя беше оная идея. която събра тук хора от разни краища на земята и ги обедини в едно цяло? Това беше следната идея: изграждане на земята на един нов свят - свят на хармония, красота, мир, свобода и братство. И всички те се събраха горе, при свещените, чистите Рилски езера и върхове, за да почерпят нови сили, ново вдъхновение от Словото на Учителя и от общението с живота Разумна Природа. И с тия нови сили те слязоха долу, за да градят този нов свят, който иде, да работят за тая светла, красива идея. която сгрява душите им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...