Jump to content

120. Цензурата. Бележки на съставителя д-р Вергилий Кръстев.


Recommended Posts

КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА?

120. ЦЕНЗУРАТА

В.К.: Вестник „Братство”, брой 267, статия „Боже, пази България”.

С.К.: Сава Калименов, датата 1.XI.1940 г. Не, туй съм го писал в смисъл, намираме се пред едно опасно положение, когато светът се разбунтува, почват войни, да не бъдем въвлечени и ний в такава война. Това е идеята, да бъдем запазени, настрана да останем.

В.К.: Ето следващия брой вестник „Братство", брой 286, „Това което иде”. С.К.: Пламен. В.К.: „Нещастието, което може да бъде избегнато”. С.К.: Това е мисълта, да останем настрана. В.К.: „Славянската стихия". С.К.: Това е от Георги Томалевски.

В.К.: Това е вестник „Братство”, брой 269, 1940 г., „Мир". С.К.: Сега той нали тогава с малките държави се разправяше, пък 1941 г. навлезе в Русия другаря Хитлер.

В.К.: Това е вестник „Братство”, брой 270 от 1.1.1941 г. С.К.: Да, и тук сега тази година ще срещнеш статията за Славянството, която така ги накара да спрат веднага вестника, макар че иначе не ми направиха никакви лични неприятности. Непосредствено след нападението на Хитлер срещу СССР я написах - „И все пак ние вярваме”.

В.К.: А, това е вестник „Братство”, брой 272, чакай да видим датата - 15.11.1941 г. С.К.: Тогава съществуваше цензура вече. Бях длъжен да нося вестника, да се прегледа цензура, защото те, германците, тогава бяха нали така господари, макар и не бяха влезли още в България, ама те нареждаха, заповядваха на правителството и сега Околийския началник изглежда, че имат заповед. В.К.: Пише тук: „Забранен от цензурата”. С.К.: Бе предварително забранен от цензурата.

И излезе брой 273 (9) на 9.III.1941 г. без уводната статия. Значи туй същото е излязло без тази статия. Виж какво, аз отивам там да го нося в Околийското управление и този Каракунев, Околийския управител за когото ти казах толкоз хубави думи, обаче ето какво написа: „Сега не може, 8.11.1941 г.”. Сега не може. Значи такива нареждания е имало, макар че кой знае какво лошо не пише, обаче виж какво стана после. Когато аз отидох при него, не беше само той, беше и брат му Цанко Каракунев, който беше тогаз директор на Врачанската област, тогава беше на области, не на окръзи и този може би, той му повлия Цанко Каракунев брат му, те и двамата произхождаха от средите на социалистите. Цанко, не може би, но е имало вероятност да стане и министър, обаче аз не съм съобщавал на Лулчев, но Атанас съобщил на Лулчев и зарад премахването на таз статия Цанко не е можал да се домогне до министерски пост. В.К.: За премахването на тази статия. С.К.: Лулчев е направил това по своя инициатива без мое знание, нито аз съм му съобщавал, но Атанас е докладвал, щото Атанас беше близък с Лулчев. И така те махнаха таз статия, обаче Цанков е отрязан. Цанков е бил от кандидатите за министър, обаче Лулчев и Царят нареждаха министрите тогаз. Лулчев беше с Царя, Лулчев имаше голямо влияние. С.К.: Туй е мой почерк де, „Забранен от цензурата предварително". Вместо тази статия, сложихме друга, туй аз съм го писал, значи същия вестник, само че сложили сме брой 273 (9), ама таз статия сме я заменили с други. Сега ще видим. В.К.: Ето, тука виждаме, как е написано, че брой 272 (8) фактически, ето го същия брой 8, той е спрян. С.К.: Интересно, аз пак съм запазил заглавието, не съм го запазил, но пак горе-долу на темата, че в какво ще е разликата? В.К.: Тука вече друга статия. С.К.: Друга статия съм написал „По пътя на мира”, пак моя, но пак е близко до това. „Нищо, взето насила, не е завинаги взето”.

БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ Д-Р ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

1. За автоцензурата на баща му говорихме за вестник „Братство” брой 20, год. II от 15.V.1930 г., когато написал статията „Към живот и смърт”, която е спряна от печат. Има запазен вестника с въпросната статия, но останалите страници са празни. Вместо тази спряна статия той написва „Религиозно-философския мироглед на Петър Дънов”.

2. Вестник „Братство" брой 272 (8) от 15 февруари 1941 г. е спряна статията „Това, което иде” от цензурата, а вместо нея е сложена друга статия „По пътя на мира”, която я има в запазените вестници.

3. Вестник „Братство" брой 273 (9) от 9 март 1941 г. цензурата също спира уводната статия. Сложена е друга статия „Нагоре”. Отменената статия е запазена от Сава Калименов със сложен на нея почерк „Забрана от цензурата”.

4. При положение, че ни бъдат предоставени отменените статии на цензурата, то ние ще ги публикуваме в този том на „Изгревът". Магнетофонният запис на спомените на Сава Калименов е правен есента на 1982 г. Но досега-2011 г., цели 29 години, не са ми предадени, въпреки настояванията ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...