Jump to content

128. Цар Борис III умира на 28 август 1943 г. Бележки на съставителя д-р Вергилий Кръстев.


Recommended Posts

128. ЦАР БОРИС III УМИРА

НА 28 АВГУСТ 1943 ГОДИНА

В.К.: Вестник „Братство”, брой 288 има статия „Мир и братска Любов”. С.К.: Между всички хора и народи по земята. Това е мое.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 289 (8), „Духът Христов". С.К.: Пак е мое. В.К.: „Днешната бъркотия”. С.К.: То е от Олга Славчева.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 296 (1) от 22.IX.1942 г. Тука имаме брой 1, значи година XIV, статия „Кой е този народ?", с мото: „Кой е този народ, който ще приложи”. (Статията „Кой е този народ?", от брой 296 е поместена в „Мисията на славянставото"). С.К.: Учението на Учителя. B.К.: Вестникът продължава тука. С.К.: Значи те по-късно са го спряли. Но кога са го спряли, ще видим.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 300 (5) - „Учителят". С.К.: Туй пък е от Весела Несторова. В.К.: Значи на 1.1.1943 г. С.К.: Не, то ще се види вече накрая, докъдето продължава, мисля, че до края на годината. Сега ще видим. В.К.: Статията и „Боже, пази България", това от кого е? С.К.: Това е мое.

В.К.: Тука има във вестник „Братство”, брой 301 (6), „Пожелание за щастлива България”. С.К.: Това е от Николай Райнов. Интересно, той ми го е пратил значи. Значи той пращал е тези неща.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 312, „По стъпките му". С.К. Аз се отнасях възторжено към него, към цар Борис III, защото смятах, че той ни запази от войната и Хитлер заради туй го е отровил. И запази и евреите в България. От всички държави евреите ги замъкнаха, а той отмени издадената веднъж заповед за изселване на евреите. Той, веднъж издадена, я отмени, в която роля е играл и Учителя, който пратил Лулчев да му каже, че трябва да отмени заповедта за депортиране на евреите в Полша. Та туй са изглежда причините, които Лулчев го изпрати самия Учител. Та тука много възторжено пише за царя. Аз, после, Лулчев като ме видя, каза: „Абе много хубаво си написал за царя, ама не отговаря на човека, не го заслужава". Тъй ми каза Лулчев, сега кое е верно. В.К.: Значи не заслужава човека. С.К.: Не заслужавал. Сега той може по-добре да го познава от мене, аз тъй съм го почувствувал. В.К.: Значи казва „не заслужава човека”. С.К.: В такъв смисъл: „Не заслужва”.

В.К.: Значи вестник „Братство”, брой 314 (3), „Духовна алхимия” от Михаил Иванов. С.К.: От него е. В.К.: Това е брой 314, той ти изпраща. C.К.: Той ми изпраща тия неща. Изпраща и аз съм го поместил. Не съм имал някои отрицателни чувства към него. Абе виж какво, той каквото и да е, не може да не му се признае пак, че свърши голяма работа, независимо отличните му недостатъци. Той, гледай какво. Според мене той има лични недостатъци, има и лични качества. Аз го познавам лично Михаил. В.К.: След статията отпечатана от Михаил Иванов ти се спира вестника на 15.XII.1943 г. С.К.: А, тогаз ще е спрян вече. Тогава е спрян.

БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ Д-Р ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

1. Поместваме статията от вестник „Братство” брой 312 „По стъпките му” във връзка със смъртта на Цар Борис III, където Сава Калименов възторжено пише за него.

2. В разговор с него, то Любомир Лулчев му казал, че статията му е хубава, но човека за когото е писана не заслужава такава хубава статия. А той най-добре е знаел това, като съветник на царя.

3. Дори Учителят Дънов пред Мария Тодорова е казал веднъж: „Този некадърен цар”.

4. След смъртта му Учителя казал: „Цар Борис сега в невидимия свят тръгна по пътя на Любовта".

5. Какво ли означава това? Можем само да гадаем. Но Сава Калименов долавя интуитивно това и в същия брой пише статията „Царството Божие на земята”. Тя отговаря на всички въпроси. Ето защо я поместваме също.

6. Двете статии от вестник „Братство" брой 312 ги поместваме последователно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...