Jump to content
Ани

128. Цар Борис III умира на 28 август 1943 г. Бележки на съставителя д-р Вергилий Кръстев.

Recommended Posts

128. ЦАР БОРИС III УМИРА

НА 28 АВГУСТ 1943 ГОДИНА

В.К.: Вестник „Братство”, брой 288 има статия „Мир и братска Любов”. С.К.: Между всички хора и народи по земята. Това е мое.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 289 (8), „Духът Христов". С.К.: Пак е мое. В.К.: „Днешната бъркотия”. С.К.: То е от Олга Славчева.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 296 (1) от 22.IX.1942 г. Тука имаме брой 1, значи година XIV, статия „Кой е този народ?", с мото: „Кой е този народ, който ще приложи”. (Статията „Кой е този народ?", от брой 296 е поместена в „Мисията на славянставото"). С.К.: Учението на Учителя. B.К.: Вестникът продължава тука. С.К.: Значи те по-късно са го спряли. Но кога са го спряли, ще видим.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 300 (5) - „Учителят". С.К.: Туй пък е от Весела Несторова. В.К.: Значи на 1.1.1943 г. С.К.: Не, то ще се види вече накрая, докъдето продължава, мисля, че до края на годината. Сега ще видим. В.К.: Статията и „Боже, пази България", това от кого е? С.К.: Това е мое.

В.К.: Тука има във вестник „Братство”, брой 301 (6), „Пожелание за щастлива България”. С.К.: Това е от Николай Райнов. Интересно, той ми го е пратил значи. Значи той пращал е тези неща.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 312, „По стъпките му". С.К. Аз се отнасях възторжено към него, към цар Борис III, защото смятах, че той ни запази от войната и Хитлер заради туй го е отровил. И запази и евреите в България. От всички държави евреите ги замъкнаха, а той отмени издадената веднъж заповед за изселване на евреите. Той, веднъж издадена, я отмени, в която роля е играл и Учителя, който пратил Лулчев да му каже, че трябва да отмени заповедта за депортиране на евреите в Полша. Та туй са изглежда причините, които Лулчев го изпрати самия Учител. Та тука много възторжено пише за царя. Аз, после, Лулчев като ме видя, каза: „Абе много хубаво си написал за царя, ама не отговаря на човека, не го заслужава". Тъй ми каза Лулчев, сега кое е верно. В.К.: Значи не заслужава човека. С.К.: Не заслужавал. Сега той може по-добре да го познава от мене, аз тъй съм го почувствувал. В.К.: Значи казва „не заслужава човека”. С.К.: В такъв смисъл: „Не заслужва”.

В.К.: Значи вестник „Братство”, брой 314 (3), „Духовна алхимия” от Михаил Иванов. С.К.: От него е. В.К.: Това е брой 314, той ти изпраща. C.К.: Той ми изпраща тия неща. Изпраща и аз съм го поместил. Не съм имал някои отрицателни чувства към него. Абе виж какво, той каквото и да е, не може да не му се признае пак, че свърши голяма работа, независимо отличните му недостатъци. Той, гледай какво. Според мене той има лични недостатъци, има и лични качества. Аз го познавам лично Михаил. В.К.: След статията отпечатана от Михаил Иванов ти се спира вестника на 15.XII.1943 г. С.К.: А, тогаз ще е спрян вече. Тогава е спрян.

БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ Д-Р ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

1. Поместваме статията от вестник „Братство” брой 312 „По стъпките му” във връзка със смъртта на Цар Борис III, където Сава Калименов възторжено пише за него.

2. В разговор с него, то Любомир Лулчев му казал, че статията му е хубава, но човека за когото е писана не заслужава такава хубава статия. А той най-добре е знаел това, като съветник на царя.

3. Дори Учителят Дънов пред Мария Тодорова е казал веднъж: „Този некадърен цар”.

4. След смъртта му Учителя казал: „Цар Борис сега в невидимия свят тръгна по пътя на Любовта".

5. Какво ли означава това? Можем само да гадаем. Но Сава Калименов долавя интуитивно това и в същия брой пише статията „Царството Божие на земята”. Тя отговаря на всички въпроси. Ето защо я поместваме също.

6. Двете статии от вестник „Братство" брой 312 ги поместваме последователно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×