Jump to content

1.10. Статията „Русия, славянството и човечеството”. Продължение / Сава Калименов. - В: Братство, Севлиево. Г. 17, бр. 319 (4), 1.11.1944, с. 1, 4.


Recommended Posts

1.10. СТАТИЯТА

„РУСИЯ, СЛАВЯНСТВОТО И ЧОВЕЧЕСТВОТО"

ОТ САВА КАЛИМЕНОВ

Продължение

РУСИЯ, СЛАВЯНСТВОТО И ЧОВЕЧЕСТВОТО

Братство, Севлиево. Г. 17, бр. 319 (4), 1.11.1944, с. 1, 4.

От полюса леден
до синий Кавказ,
апостоли бледни
светата ти пръст
изходиха пряко, накръст.
В очите си сини
те носят миража
на милиони години,
и в подвиг суров
в сърдцата кат в ч аша -
велика любов.
 
И в късния час
възторжено химни
запяват сурови,
и в рудници земни
разбиват окови,
дълбаят сърдцето
на вечната Русь!
И ето:
от мрака възлиза
под огнена риза
Исус!

"Русия" - Ем. П. Димитров

Христос, със своята жертва, със своите страдания и с кръвта си, вдъхновен от велика любов, изкупи греховете на людете и откри една нова ера в историята на човечеството.

Русия, великия руски народ, следвайки, не по форма, а по същество, не с думи, а на дело, стъпките на Христа, вдъхновяван от същата велика любов, със своята велика жертва, със страданията си и с кръвта си, изкупи и изкупува греховете на човечеството, греховете на всички народи по земното кълбо.

Страшното бреме на изкуплението може да бъде изнесено само на плещите на великите и мощни души. Всички други биха били премазани от неговата тяжест.

Неум.не хитрост се изисква тук а преди всичко, не до крайност развита наука и техника. Не са от първостепенно значение дори извънредните организационни способности. Всичко това западноевропейските и другите напреднали народи го имат дори в излишък. То, обаче, не е от решаващо значение.

За да се поеме и изнесе великата задача за изкуплението на човечеството, за да се приеме и положи великата жертва пред входа, пред храма на новия свят, беше нужно преди всичко - чисто сърдце и велика любов!...

А тъкмо това славяните, и преди всичко великия руски народ, имат в изобилие.

Велика, Божествена тайна: Камъкът, когото зидарите отхвърлиха, той стана глава на ъгъла.

Назадничава, изостанала в своето развитие Русия, с исполински замах, първа извърши огромния пробив в крепостта на стария свят и застава начело на народите в безспирното им шествие напред. Славянството, което от мнозина се считаше за нисша, изостанала раса, предназначена да служи за тор на другите културни народи, неочаквано за мнозина, ускорява своите стъпки, застига и изпреварва тия, които се мислеха за много по-напреднали от него...

Ние не гледаме и не говорим само за настоящето. Нашият поглед не е спрян в една мъртва, неподвижна точка. Ние обгръщаме едновременно миналото, настоящето и бъдещето, и в тази широка перспектива виждаме:

Славянството, под водачеството на великия руски народ, застава начело на общочовешкото развитие.

Това, от много гледища, изглежда чудо, и то, наистина, е такова: то не може да бъде обяснено с данните, с които разполага обикновения човешки разум, със знанията, с които разполагат съвременните учени -социолози, биолози, политико-икономисти и т.н.

Защото, чудесата, наистина, и днес дори са възможни на нашата земя.

Защото това, което от гледището на земните закони, от гледището на законите на материалния свят, изглежда като чудо, като нещо необяснимо, от гледището на духовните закони и на духовния свят то е само естествено последствие на едно действително положение, на един естествен развой.

Жертвата, винаги, е богато възнаграждавана. Жертвата никога не е загуба, а винаги е най-голямата печалба.

Ето един закон „не от мира сего”, когото малцина познават, но който е неизказано по-траен и по-действителен от законите на материалния свят. Защото е закон вечен, не относителен, а абсолютен и незиблим...

Кой друг народ на света е проливал, в такова изобилие, кръвта си за свободата на другите народи? Кой друг народ, освен руския, в мрачните дни на грозно надвисналата опасност, е спасявал човечеството от заробване с цената на милиони жертви? Кой освободи България, кой помогна и на другите балкански народи да се освободят? Най-сетне, кой изнесе, и кой продължава да носи и днес най-тежкия кръст на борбата срещу съвременните завоеватели и поробители на Европа?

Не по човешките, не по земните закони, а според Божествения закон, руския народ си е извоювал правото да застане, за по-дълъг или по-къс период от време, начело на общочовешкото развитие. И заедно с руския народ, като най-близки нему по дух и по заложби, ще вървят в най-голяма близост и другите славянски народи.

В недалечно бъдеще, ние всички ще видим и ще се уверим в това. А тия, които имат очи, го виждат и сега:

Един буен, с нищо неизразим и от нищо непобедим поток на духовни сили нахлува всред славянството. Той носи със себе си залога за нещо велико, за нещо неочаквано, за нещо непознато досега.

Той носи в себе си една велика култура, която ще се зароди и разрастне в недрата на славянството и от която ще идват да черпят всички народи от земното кълбо.

Не малък дълг от този велик исторически процес, който е от значение за цялото човечество, се пада и на нашия малък, но буден български народ.

Ново Слънце изгрява днес над безкрайните славянски земи. То ни носи нов Закон - закона на Единството.

Великата задача на славянството, правилното изпълнение на неговата мисия - да внесе новото в света - ще бъде извънредно улеснена и тласната мощно напред от неговото обединение.

А обединението на славянството ще бъде едно Велико Благо, както за всички славяни, така също и за цялото човечество, защото то ще ознаменува края на силата на злото на земята и победата на доброто, тържеството на братството, мира и любовта между всички хора по цялата земя.

Обединението на Славянството е велика и свещена задача, която Провидението е възложило на новите поколения на славянските народи, и в изпълнението на тази задача, ние, всички пробудени славяни, трябва да намерим щастието и смисъла на живота си.

С. Калименов

За изграждането на новия свят са нужни нови хора - хората на Любовта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...