Jump to content

1.16. Учителят за България и българите. - В: Калименов, Сава. На българина. Т. 1. Ръкопис.


Recommended Posts

1.16. УЧИТЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ

Из ръкописа „На българина”, т. 1 на Сава Калименов

Христос се явява сега в славянството, с център Българския народ.

Българският народ, ще не-ще - ще изпълни своята задача. Могат да останат и триста хиляди българи, но възложената им от Небето мисия ще изпълнят. Българите трябва да се подигнат духовно. У тях трябва да се развие вярата, да станат носители на Божественото.

В България има много ясновидци. Това е добър признак. То показва, че Духът работи в България.

България сега е в Златния век на своята история!

Тя е още в началото на Златния си век. Не е достигнала още кулминационната си точка. България сега кредитира всички европейски народи, и за в бъдеще те ще се отплащат. Понеже България е в Златния си век, тя ще бъде пазена и закриляна от Провидението. Никой няма да стори зло на тази страна, която кредитира духовно цяла Европа. Само малко може да бъде засегната, но и то може да бъде избегнато.

Има ли условия в България да се роди шестата подраса? - Да! Има условия. Затова се работи върху българския народ повече от няколко хиляди години.

Някои казват: „Какво ще стане с България?” - Щом България приеме Божественото учение, добре ще бъде с нея. Но ако не го приеме, зле ще й бъде. Колкото евреите прокопсаха, толкова и българите ще прокопсат, ако попречат на Бялото Братство. Нека го знаят това българите.

Любовта ще дойде от България. Любовта ще протече през българите и ще обгърне целия свят. Ако в България изтича един извор, няма ли да напои света? Ако този извор е сто километра широк, няма ли да напои света? Любовта като мине през тебе, ти ще бъдеш носител на Божественото.

България направи погрешка, че имаше неприятни отношения с Русия. Българите трябва да поправят тази грешка. В Русия ще стане духовна промяна. Те ще приемат новите идеи. Русия ще изпълни своята духовна мисия.

Ако България не приеме тези идеи, няма да има добро бъдеще. Сега е Златният век на българския народ, и ако българите загубят и днешните условия, тогава това ще се пренесе в други народи и България ще бъде на опашката на другите народи, и то закачена на косъм.

Всички в България ще преминат през изпитания. Тия изпитания ще засегнат и вас, учениците, за да се види кой ще устои.

Българският народ се освободи от турското робство именно заради делото на Бялото Братство.

Като българи, вие трябва да разрешите задачата си именно тук, в България.

В България трябва да се изпълни следното, между другото:

Да се приложи новото възпитание в училищата. Да се приложи преди всичко Паневритмията в него.

България трябва да бъде първата държава, от която да излязат велики духовни поети.

Сега при българския народ иде новото. Това, което стана с богомилите, втори път няма да стане. В природата събитията не се повтарят.

Личните чувства са много силно развити у българите. Ако и моралните им чувства са толкова силно развити, българите щяха да бъдат гениални. Религиозното чувство в тях е слабо развито. Тази е причината, че българинът няма чувство на благоговение, на почит и уважение.

Има един тип българи, в които религиозното чувство е по-силно развито. Те са остатъци от старите славяни. Тези българи живеят около Родопите, около Стара планина. Останалите българи са претърпели криза в религиозното си чувство, вследствие смесване кръвта им с тия на чужди народности.

Българинът е смесици от няколко народа. В него преобладава славянската кръв.

Чист тип българи ще се намери в Родопите. У българина има принос от монголска, римска и гръцка кръв. Римските типове се познават по широчината на брадата долу. Монголската кръв се проявява в скулите на някои българи. Гърците са оставили следи в носа. Монголските типове са напълно консервативни. Римските типове са смели.

У българина има разрушителна енергия. Той е активен.

Българинът е взел от славянина самопожертвуването, а от Аспаруховата чета е дошла храбростта на българина. Духът на самопожертвуването го има у славяните. Бог извика славяните, за да съдействуват за Божието Царство на земята. Славяните са определени от Бога да бъдат носители на една нова идея. У славяните има доста монголска кръв, от която те трябва да се освободят.

Бъдещето на българския народ, с малки изключения, е светло. Бъдещето на славяните е добро. Те носят такава култура, каквато никой не подозира. Всички народи ще черпят от тази култура. Тя ще бъде култура на братство, равенство и свобода. В името на тази свобода всички народи ще се обединят, и то така, че големите народи ще покровителствуват малките.

И тъй, да престене борбата между народите. Всеки народ да се стреми да стане велик по дух, мъдрост и любов, а не голям, да владее и управлява другите народи.

Аз ви проповядвам за Живия Господ, за Господа на Двадесетия век, който събаря затвори, пуща затворниците и носи хармония, ред и порядък, радост и веселие. Той носи такива блага, за които хората не са и помисляли. Ще превърне тази земя в райска градина и вие, българите, ще живеете в нея.

Според притчата, Христос ще излезе рано сутринта на пазаря да наеме работници и ще ги прати на лозето си. В дадения случай, лозето на Христа е българският народ. Каквито и да сте по положение - свещеници, учители, съдии, търговци, земеделци - всички трябва да бъдете готови за работа. Този е пътят, по който българският народ може да се подигне.

Помнете: няма зло за България. Българският народ ще се подигне. Бог ще даде на България толкова земя, колкото й е необходима. България ще се превърне в райска градина, а българите ще бъдат облечени в празнични премени.

Иде Божието благословение върху българския народ. Иде Божето благословение за всички народи. Които са готови, ще проверят това след десет години. Други някои - след сто години. А най-неподготвените - след хиляда години.

Ще дойдат истинските писатели в света, които ще служат на Истината. Светът се нуждае от истински учени, музиканти, художници, които да разбират Истината и да я прилагат. Навсякъде има такива хора. И в България ги има, но няма още условия за тяхното проявяване. Народите още не могат да почитат своите даровити хора.

Какво научиха българите от многото войни на своето минало? -Изхарчиха милиони и милиарди. Какво още научиха? - Станаха упорити, твърди като кремък и развиха крайно критичен ум. Всички войни, които българите направиха от началото на своето съществуване до сега, се диктуват от Сатурн, който управлява България.

Да обичаме истината с всичкото си сърдце, с всичкия си ум, с всичката си душа и с всичката си сила, това е първото нещо, което е необходимо за българите, без разлика от най-големия до най-малкия. Второто нещо: българинът трябва да обича светлината, абсолютната светлина за ума и да я желае с всичката си душа и с всичката си сила.

Третото нещо: българинът трябва да обича чистотата на сърдцето си и да я желае с всичкото си сърдце, с всичката си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила.

Ако можем да приложим тия три неща в България, вътре в една година ще имаме една съвършено нова култура. В една година българите ще отидат хиляди години напред. И не само това, но в десет години черепът на българите ще се измени и няма да бъде както досега, ще придобие много правилен профил, правилен нос, ушите му ще се изменят, цялото му лице ще се измени, цялото му тяло. И европейците ще дойдат да видят новия тип на българина, който само при истината, чистотата и светлината може да има. Думите, които ви казвам, не са мои. Ако ги приемете, ще ги опитате, че тези думи се верни и истинни. Трябва коренно да се измените и да станете нови хора, хора на истината, без никаква лъжа.

Какво ще стане с българския народ? - Велико бъдеще го очаква. Той трябва да повярва в Живия Господ и да каже: Щом Бог е с нас, никой не е против нас.

Извадки из различни беседи на Учителя Дънов

от сборника на Сава Калименов „На българина’’ - том 1.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...