Jump to content

19. Новогодишен привет / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 270, 1.01.1941, с. 1.


Recommended Posts

19. НОВОГОДИШЕН ПРИВЕТ

Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 270,1.01.1941, с. 1.

Като парчето глина в ръцете на грънчаря, като твърдия мраморен блок под длетото на ваятеля, като неразорана и непосята нива пред плуга на земеделеца, се изправя пред нас новата 1941 година.

В какво ще превърнем тази мека глина? Каква статуя ще изваем от този твърд мрамор? Как ще изорем и с какво ще засеем тази целина -неразораната още нива на 1941 година?

Нека помним, и нека никога не забравяме: Има неща предопределени - от целият процес на досегашното историческо развитие; от сложната съвокупност на наличните външни и вътрешни, материални и духовни условия; от независещата от нас действителност; от Бога. Безразлично е в случая как ще се изразим.

Но има и неща, които зависят от нас, именно от нас, и само от нас: от нашия ум, от нашата воля, от нашето сърдце. Има неща, които ние ще определим - да станат или да не станат, и по какъв начин да станат, през тази 1941 г., в която току що встъпваме.

Както и да е ограничен от условията, човек все пак има един изходен път, има известна свобода, с която може да подтикне събитията и нещата в живота си в едно или в друго направление.

Миналото ни ограничава, но бъдещето е в наши ръце. Върху основата на това минало, ний трябва да изградим нещо по-хубаво.

И ето: пред нас стои въпроса - да творим или да разрушаваме? По пътя на старото или по пътя на новото да вървим? Старите или новите методи да употребяваме?...

Ние имаме твърдата вяра, че българският народ е вече достатъчно зрял, че той е почерпил достатъчно поука от горчивите опитности на миналото и затова ще съумее, ще намери в себе си достатъчно сили, за да може да върви по пътя на новото - по пътя на творчеството, по пътя на мира.

Нека изградим нова България! Нека приложим нови методи! Нека тръгнем по нов, истински нов и чисто наш, български път! Нека докажем на целия свят, нека запишем на вечни времена в страниците на историята, че ние можем да печелим безкръвни победи, много по-реални и по-трайни от тия, изтръгнати с насилие.

Да изградим Нова България! Велика по дух и по сила. Велика по вътрешното сцепление на частите си и по мощния размах на творчеството си.

Това е нашият новогодишен привет.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...