Jump to content

34. Духът Христови / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 289, 15.01.1942. с. 1.


Recommended Posts

34. ДУХЪТ ХРИСТОВ

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 289,15.01.1942, с. 1.

В човешките умове понастоящем има едно преизобилие от идеи. Хората искат да устрояват, да преустрояват света. Нов строй, нов свят искат да създадат тези, в чиито души бликат непрестанно мислите, идеите за едно по-добро бъдеще на човека, на човечеството.

Погледнато външно, често пъти тия идеи носят в себе си големи противоречия помежду си. Както в методите, така и в основните си разбирания за нещата, те понякога коренно се различават. И все пак. в тях има нещо общо. И това общо е именно най-същественото - целта, към която се стремят: подигането на живота, благоденствието на човечеството, разумното и правилно разпределение на благата.

Навред, по всички части на света, като пчели в огромен кошер, хиляди и милиони човешки умове непрестанно работят в една и съща насока: измъкването на човечеството от духовната и материална мизерия, създаването на един нов свят, в който не ще има гладни, онеправдани, изоставени.

Колкото и различни да са схващанията, разбиранията и методите за работа на търсителите на новото, все пак, повече от ясен е техния един единичен Първоизвор: Духът на Христа стои в основата на всички тия импулси, идеи и опити за преустрояване на света. Той е великия и единствен Първоизвор, от който идат всички тласъци към Доброто. Това, което Той иска, това, което Той е предначертал да осъществи на земята, хората го долавят обикновено в смътни, неясни, често пъти изродени и погрешно схващани форми. Това, което Той възнамерява да устрои по Божествен начин, по най-съвършените методи - по пътя на свободата -несъвършените човешки умове и необузданите човешки воли се опитват да го изградят по пътя на насилието и според своите лични, ограничени, погрешни разбирания.

Между новият свят на Христа и новият свят на хората съществува цяла бездна! Това, което хората днес искат да правят, това, което те могат в своята слепота и самоувереност да направят, е само една слаба, несъвършена сянка, то е само едно приличащо повече на карикатура отражение на Христовия План за обновяване на живота на земята.

Импулсът е Негов. Това не може да се отрече. Във всички тия погрешно работящи и лутащи се по криви, кървави пътища люде, действува Христос. Негов е импулсът, който ги тласка към по-доброто, но те хората, са оплетени в своите стари пътища. Те все още са роби на своите стари заблуждения. Те все още са свързани с тежките вериги на безброй досега извършени престъпления.

Хората имат да плащат. Човечеството има да плаща. Огромни дългове на миналото има да плаща човечеството, преди да стъпи върху изравнения път към бъдещето.

Това е смисъла, това е и причината на ставащите днес световни катаклизми. Когато човек ще почва да строи ново здание, той трябва преди това да изплати всичките си стари дългове.

Днес Природата е предприела основно разчистване на старите сметки, основно разплащане на старите дългове, основно изгаряне на старите грехове.

Човек трябва да влезе в новия свят с чисто чело, свободен от сенките и престъпленията на миналото.

Затова са именно днешните страдания: Светът трябва да се претопи, за да се излее на ново. Всичко старо трябва да изгори, за да даде път на новото.

Само огънят може да направи това!

Ето защо, ние трябва да гледаме без страх, без съмнения и колебания на това, което става. Христос стои зад всичко това! Дълговете на човечеството трябва да се разплатят. Обърканите сметки трябва да бъдат оправени. Убежищата на злото трябва да изгорят. Заблужденията трябва да бъдат прогонени. И тогава, върху така разчистения терен. Бог ще положи основите на истинското Ново.

Вплетени в кървава борба, хората днес разчистват старите сметки - разчистват пътя на бъдещето, без дори да знаят какво правят.

Друг е, обаче, Този, Който ще каже последната дума.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...