Jump to content

38. Чудната страна / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 294, 1.07.1942, с. 1.


Recommended Posts

38. ЧУДНАТА СТРАНА

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 294, 1.07.1942, с. 1.

Съществува една чудна страна, която заслужава да бъде видяна от всекиго и в която всеки трябва да живее. Една страна, към която всички трябва да се стремим с всичките сили на духа си, за да я достигнем и да заживеем завинаги в нея.

Това е страната, земята на нашия идеал. В нея царуват мир, братство и любов между хората. В нея няма място за умраза и борби. В нея в дивен химн се възнасят към небето благодарностите на милиони люде за безкрайните блага, с които Бог щедро ни е обсипал и за най-великото благо - живота, растящ, разширяващ се постепенно от сила в сила и от красота в красота.

В тази чудна страна има достатъчно блага за всички, защото хората в нея се ръководят в дейността си не от желанието да трупат богатства, а от мисълта да творят все повече и повече блага за все повече и повече хора.

В тази чудна страна хората са здрави и бодри, просветени и разумни, защото живеят в хармония със законите на природата и виждат ясно Божият пръст и Божието ръководство във всичко, което става в колективния и индивидуалния живот.

В тази чудна страна всичко е така разумно и образцово организирано, че хората не са вече принудени да се страхуват непрестанно за утрешния ден, да се борят от сутрин до вечер за насъщния си хляб, да се превръщат в механизми, чиято цел е само да печелят - за себе си или за другите.

В тази чудна страна всички хора имат достатъчно свободно време да се занимават и със своето духовно, културно и изобщо, всестранно издигане, вън от времето, предназначено за извършване на общополезна работа.

В тази чудна страна човекът - всеки човек е почитан и уважаван от всички, защото на него се гледа както на син Божи, творение на Бога, което не може да не бъде почитано.

В тази чудна страна има нещо, което е по-чудно от всичко. Това е Любовта, която царува там в сърдцата на хората. Това е Любовта, за която прегради, ограничения няма. Това е Любовта, която грее и прониква навсякъде, като лъчите на слънцето, любовта, която обгръща всичко и всички.

В нейната божествена светлина и топлина растат и зреят чудните блага на живота: доволство, щастие, радост от живота, сила, разумност и все повече и повече разширяващи се възможности.

Да отидем в тази страна! Да отидем в тази земя. Тя не е далече от нас. Тя е по-скоро вътре, отколкото вън от нас, защото към нея ще минем през нашата мисъл, през нашия ум, през нашето сърдце и нашата воля.

Ние знаем пътя към тази земя, и няма до го изгубим, няма да се отклоним от него, защото Бог ни води. Колкото трудности и да срещнем, те ще бъдат преодолени. Колкото и време да е необходимо, ние търпеливо и настойчиво ще го изчакаме. Колкото и недостатъци на нашата собствена личност да ни отделят от тая благословена от Бога земя, ние не можем и няма да изгубим надеждата, че по-рано или по-късно - а, именно, когато се освободим от тях - ние ще влезем в нея.

Чудната страна - новата земя на бъдещето ни очаква.

Ние знаем пътя към нея. И ще вървим по него. Дали ще бъдем сами, или ще бъдем последвани от хиляди, това не е от толкова голямо значение. Нищо не ще ни спре.

Ние ще вървим към чудната, благословена от Бога страна.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...