Jump to content

43. Ключът на нещата / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 299, 15.12.1942, с. 1.


Recommended Posts

43. КЛЮЧЪТ НА НЕЩАТА

Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 299, 15.12.1942, с. 1.

Всяка загадка си има своето разрешение. От всяко трудно положение може да се намери изход. Всеки заплетен възел в човешкия личен или обществен живот може да бъде разплетен.

Ако ние, хората, често пъти се намираме пред неразрешими задачи, ако често ние попадаме в безпътица, в невъзможност да намерим изходен път от безкрайно трудното и сложно положение, в което сме попаднали, то причината за това е тази, че ние не уповаваме на това, което единствено може да разреши безкрайно трудните за човека проблеми, а се мъчим да разрешим въпроса с нашите ограничени човешки сили, с нашия ограничен човешки ум.

Не! Великите въпроси на живота няма никога да се разрешат по човешките пътища, т.е. според нашите късогледи хрумвания, с налагането на нашата човешка воля и на нашия човешки ум.

Големи задачи стоят днес пред човечеството за разрешение. Големи задачи, които са едновременно индивидуални и колективни и чието индивидуално разрешение, преди всичко, ще определи и тяхното колективно разрешение.

Въпросът за правилното разпределение на благата между различните народи по цялата земя, както и въпросът за правилното разпределение на благата между отделните членове на един и същ народ, които въпроси са едновременно и индивидуални и колективни, отдавна чакат своето разрешение.

И напраздно милиони хора по земята, в това число, разбира се, и в нашата страна, си въобразяват, че тия важни и неотложни въпроси, без чието правилно разрешение човечеството ще си остане в полуварварско състояние, могат да бъдат разрешени по човешките пътища, т.е., по тия пътища, по които сме се опитвали до днес да ги разрешаваме.

И наистина, защо да си въобразяваме, че с нашата човешка сила, с нашия човешки ум, с нашата човешка „справедливост" и с оглед на нашите отделни, егоистични, противоречиви човешки интереси, може да се даде някакво трайно и реално разрешение на наболелите въпроси, които се изправят като заплашителен сфинкс, като дамоклев меч пред човечеството?

Защо да си въобразяваме, че ще можем да реализираме щастието на човечеството, на народа си или дори само на себе си, вървейки по пътя на егоизма, на омразата и разделността?

Великите задачи, които стоят днес пред човека и човечеството, ще се разрешат с велики, с Божествени средства. Великото Дело за достигане на Общо Благо, за създаване добри условия за живот за всички хора и народи, няма да се изгради с нечисти ръце. С насилие, с омраза не ще се направи нищо в това направление.

Великите задачи на човечеството ще се разрешат по чистите пътища на Любовта! Великото дело на общото благо ще бъде изградено чрез свещените пориви на чистите човешки сърдца. Любовта ще ни донесе това, което мечът никога не ще бъде способен да ни даде.

Божествена сила. Велика, свята сила - силата на Любовта. Тя ще изгради това, за което днес напраздно се проливат реки от човешка кръв по всички части на земята. Тя ще изгради храма на новия живот, до който опетнени ръце не могат да се докоснат. Тя е ключът за разрешението на трудните житейски проблеми, които нито с хитруване и взаимно надлъгване, нито с открита братоубийствена борба, нито дори с упорит, но неосмислен от Божествено прозрение труд, могат да се разрешат.

Понеже Бог е над нас, понеже Той е великата Реалност, то ний нямаме други пътища за реализиране на великото в живота, за разрешаване на нашите трудни задачи в живота, освен Любовта.

Не съществуват други пътища. Ние нямаме възможност за избор, ако искаме да се движим към доброто.

Има само един път! Той е пътя на Любовта! Каквото друго и да вършим, каквито други пътища и средства да избираме, ние само ще си удряме главите в непоклатимите зидове на страшна тъмница.

Понеже Бог е над нас, ние можем да успеем, ние можем да реализираме както индивидуалното, така и общото благо на всички хора и всички народи на земята само по пътя на Любовта.

Любовта е единственият ключ за разрешаване на днешните проблеми.

Други пътища няма.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...