Jump to content

Единно човечество


Recommended Posts

ЕДИННО ЧОВЕЧЕСТВО

Кой зъл дух е разкъсал, от памти века и до днес, човечеството на постоянно враждуващи, взаимно изяждащи се части? Кой е опълчил хората-братя едни срещу други, карайки ги да се избиват с милиони, да унищожават безпощадно плодовете на дългогодишен труд, да сеят навсякъде само смърт и разрушение, подигравайки се по такъв начин с човека, с Бога, с Истината и Разума?...

Кой е раздробил цялото на части и с това е отнел възможността за хармония в живота и всеобщо щастие?

Това е все същия дух на отделността, на егоизма, който е същевременно духа на насилието. Този дух все още непоклатимо царува в умовете и душите на една голяма част от хората, които дават насока на съвременния живот и които поради това са хора на отделността, на егоизма, на насилието.

Новото човечество ще ликвидира със сегашната разпокъсаност на своите части-народи и с тяхното противопоставяне едни срещу други. Колкото и невероятно да ни се вижда това днес, ще дойде време, когато хората ще се чувствуват преди всичко хора, членове на едно единно човечество, а не българи, сърби, гърци, французи, немци и т.н. Всички хора, без разлика на национален и расов произход, ще се почувствуват като братя, еднакво близки, еднакво мили, еднакво заслужаващи обичта на другите. Та кой е българина и кой сърбина? Кой е германеца и кой френеца? Кой е японеца и кой китаеца? - Не са ли всички еднакво равноправни синове на Единствения Бог? - Защо тогава да се мразят, презират, гонят и избиват едни други? Защо да се отделят в своите тесни черупки, наречени „национални граници", които задушават свободния живот, свободния развой на народите и стават причина за постоянна омраза и проливане на реки от човешка кръв?

Съвременният национализъм, старателно и умело подклаждан от държава, училище, партии, военнолюбиви организации и среди, не е нищо друго, освен самоубийство на народите. Самоубийство, от което могат да спечелят само тиловите герои, добре заплащаните висши военни чинове и разни военни плячкаджии като доставчици на муниции и снаряжения, ограбвани на окупирани територии и т.н. Не! Време е вече човечеството да свърши с този позор, с това варварство на двадесетия век! Време е всички да разберем, че цялото човечество представлява един жив организъм, в който отделните органи - народите, трябва да действуват задружно, хармонично, без взаимни борби, без стремеж за грубо надмощие един над други! Време е оръжията да бъдат изгорени и прековани в сърпове и плугове, границите между народите да бъдат сринати и всичките вкупом да си подадат ръка за мирен живот, за общ напредък и общо щастие!

Но ако сегашното поколение не съумее да разреши тази тежка задача - задачата на общочовешкото обединение, ако то няма силата и смелостта с жертви и с любов да претопи омразата, да унищожи военнолюбивия и националистичен дух, да премахне границите, армиите и оръжията, то нека знае, че го очаква една много по-голяма, много по-страшна и гибелна катастрофа от преживяната последна световна война, чиито последици далеч още не са изживяни и забравени!

Нека знаят тези, които вдъхват в младежта национализъм, шовинизъм, „патриотизъм” и военолюбие, които насаждат и раздухват омразата против съседни народи, нека знаят, че те копаят гроба на своя народ, че те са съдружници в сатанинското дело, което цели да хвърли в бездната на саморазрушението цялото съвременно човечество!... И -толкова по-зле за това човечество, толкова по-зле за тази прехвалена съвременна култура - култура основана на егоизма, на насилието и жестокостта! Това ще бъде нейната предсмъртна песен, с която тя ще отиде в гроба!

И тогава, из развалините на живота ще се издигне Новото Човечество, което ще разреши неразрешените задачи на днешното поколение и ще изгради Новата Култура. Тази Нова Култура ще бъде общочовешка култура - култура на обединеното единно човечество, в което всички хора ще бъдат братя, а народите - равноправни членове на един общ организъм. Тогава ще пресъхнат непрестанно проливаните днес реки от човешка кръв, земята ще си отдъхне от многовековните борби, смутове и сътресения и радост, мир, любов и щастие ще слезат от небето да царуват тук навеки!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...