Jump to content

4. Пиеси и драми. 4.1. Ново село. социална пиеса в 4 действия. Севлиево: книгоизд. Братство, [1940]. 80 с.


Recommended Posts

4. ПИЕСИ И ДРАМИ

4.1. НОВО СЕЛО

Социална пиеса в 4 действия.

Севлиево: книгоизд. Братство, [1940]. 80 с.

САВА КАЛИМЕНОВ: Написах тази пиеса, в която се прокарваше идеята за едно обединено село, където всички премахват границите на земите си, изорават синорите на нивите си и всичко става общо и заживяват общ идеен живот. Но след като бе написана, дойдоха от полицията и я конфискуваха тази книга. Взеха я и я изгориха. Случайно са останали 2-3 броя. Тогаз, още когато излезе, смятаха, че прокарвам идеята за руски колхоз и комунизъм на село. Затова я унищожиха. Комунистите като дойдоха на власт напривиха много неща от тази книга. Но тяхната идеология бе друга. А моята бе идейно-духовна.

Гостенинът: Интересно. Бих ви запитал, къде вие печатате вашите издания? И не ви ли струва скъпо?

Борис: Скъпо? - Не! Защото ние си имаме наша собствена печатница. Вслушайте се малко, и вие ще чуете едва долавяния шум на мотора, който е инсталиран към печатарската машина. Помещението е чак на другия край на постройката, затова тук едва се чува... Ние имаме постоянна работа за десетина души работници... Това е чудно, наистина, за едно село, но все пак, то е действителност. Ние издаваме месечно списание, орган на задругата, което се печата вече в 5000 екземпляра и се разпространява из цялата страна. Издаваме и детско списание, също месечно - и то е вече широко разпространено навсякъде, защото е хубаво и евтино. Както ви казах по-рано, издаваме и редица оргинални и преводни книги, научни и художествени, които, макар и трудно, но все пак намират пласмент. Всички книжа, които ни са необходими за нашата работа, се печатат тук. А ние имаме и външна работа. Имаме вече доста връзки и затова работа винаги има...

Гостенинът: Бяхме почнали да говорим за вашата всестранна просветна дейност, а досега се ограничихме само за театъра и литературата.

Борис: Да, защото би трябвало по цели дни да ви се говори, за да се опише всичко. Ще продължа, като се опитам накратко да ви опиша какво друго изпълва свободното ни време и ни кара да забравяме таблите, картите и мониксите на миналото.

Ние имаме, при просветното дружество, хор и оркестър. Стотици младежи, има дори и възрастни, се учат да свирят на различни инструменти. И имаме вече големи постижения в това направление. Децата са възприемчиви и бързо напредват. Постоянно има репетиции и спявки. Ти ще чуеш нашия хор. ще чуеш и нашия оркестър. И ще се увериш, че духовната култура не е и не трябва да бъде достояние само на градовете. И в селата може да се направи много, стига да се създадат условия и да се работи.

Таланти, способности ще се намерят навсякъде. Те трябва само да бъдат открити, подпомогнати, напътвани - да им се дадат всички необходими условия за проявяване и развиване на дарбите си... Това правим ний, и смея да кажа, резултатите са отлични. Ръководството на тази дейност се намира в ръцете на нашия учител в местната прогимназия - Свилен Наумов, който има големи музикални способности и познания. На него ний дължим извънредно много за развитието на нашата скромна музикална култура.

Гостенинът: А какви инструменти са застъпени най-вече у вас?

Борис: Повече от двеста деца у нас учат цигулка. Някои, най-вече момичетата, учат китара. Имаме си даже две пиана, едно тук, горе, а друго в училището. А имаме и други инструменти, които също си имат своите ученици.

Гостенинът: О! Това е вече извънредно много!

Борис: Да, защото нашата цел не се състои само в материалните придобивки. За нас материалното и духовното са свързани с една неразривна връзка. Ний знаем добре, че и най-големите постижения, и най-големите материални богатства, взети сами по себе си, лишени от красотата, от съдържанието и смисъла на духовното, никога не могат да създадат истински нов живот!

Гостенинът: Прави сте. Не само с хляб се живее на този свят. Животът може да се осмисли, да се изпълни със съдържание, да се подтикне напред и вдъхнови само от духовния елемент в него, част от който е изкуството...

Борис: Да ви говоря ли за нашите четения, сказки, реферати? Всяка вечер те събират стотици слушатели, жадни да чуят това, което техните близки, разполагащи с повече способности или познания, споделят с тях... Да ви говоря ли за оживените разисквания и разговори на най-интересни научни, философски и стопански теми? За дълбокия интерес на нашите хора към всички въпроси на живота, за техния безспирен стремеж да придобият повече знания, да проявят по възможност най-добре силите и способностите си, да принесат най-много полза, да направят нещо, което наистина да заслужава всяко одобрение и похвала?... Всеки у нас иска да се отличи, всеки иска да създаде нещо. Най-малкото - да изпълни добросъвестно своя дълг... Но това няма край. То не може да се опише с думи. У нас кипи непрестанен, буен живот. Вий трябва с очите си да го видите...

Ние, обаче, си представяме, макар и не всичко. Пред нашия духовен поглед са вече набелязани цяла редица големи и важни проекти, които чакат своето осъществяване в бъдещето. Нашият идеал е много висок. Ние наистина искаме да превърнем нашето село в рай...

Гостенинът: (с въодушевление). Рай!...Рай!... Та то и днес е вече такъв!

Борис: (твърдо). Не! Не още! Запитайте Илия, (сочи го с пръст) който току-що е завършил инженерство в странство, помолете го да ви покаже плановете на новото, съвсем новото наше село, с неговите кокетни, извънредно хигиенични и удобни, стройно подредени жилища. Жилища, които като че ли не оказват никаква съпротива на слънчевите лъчи, жилища, цели изпълнени със слънце и слънчев живот. Поискайте му да ви покаже плановете за постройката на новите обществени сгради - театър, който ще бъде вече съвсем отделно нещо, заедно с огромната читалня и извънредно богата библиотека, съкровищница на ценности на всички по-важни езици; училището, с гимнастическата зала; новата баня, защото старата е вече малка; новите общи трапезарии целите облени и светнали от слънце, и какво ли не още...

Запитайте, най-сетне, Свилен Наумов, с когото скоро ще се запознаете, този наш „министър на народната просвета”, както си го наричаме ние, човек с големи способности и с всестранна култура - запитайте го още какви науки и изкуства смята за в бъдеще да насажда в нашето село, всред нашата младеж, какви нови усилия смята да прави, за да продължи и доразвие започнатото... и, вие ще се уверите, че ние още не сме постигнали всичко, че ние сме сега само в началото на нашите постижения, и че нас ни чакат още много, много усилия по пътя за изграждане на нашето ново село, такова, каквото се чертае то в нашите души.

Гостенинът. (Замислено и бавно). Но-во се-ло? (След кратка пауза). Вий наистина сте на пътя към това истински ново село. Вий наистина се движите с бързи крачки към него. Туй, което досега сте направили, е достатъчна гаранция, че ще осъществите вашия идеал.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...