Jump to content

7. Отговор от вестник „Братство” / из спомените на Руси Караиванов от с. Ветрен.


Recommended Posts

7. ОТГОВОР ОТ ВЕСТНИК „БРАТСТВО”

Из спомените на Руси Караиванов от с. Ветрен

Брат Руси Караиванов вече замина за отвъдния свят, та спомена, който следва тук, ще разкажем с наши думи, така, както сме го чули от неговата уста:

„Това беше една или две години след 9 септември 1944 г. Намирах се в Братския салон на Изгрева, след неделна беседа. По едно време идва при мене брат Руси Караиванов, когото дотогава твърде малко познавах, отведе ме малко настрана и ми разказа следващия случай. За пояснение на същия обаче, ще кажа предварително няколко думи за самия брат Руси Караиванов.

Руси Караиванов е бил предан комунист, член на партията. Като такъв, той е бил много бит, изтезаван от тогавашната полиция. По-късно той имал случай да се срещне с ясновидеца Влайчо Жечев, от когото приел Новото учение, след като чул и видял неща, които по обикновени пътища не могат да се знаят и направят. Но след като влязъл в Братството, Караиванов си останал със същите симпатии и привързаност към комунизма и с безпределната си обич към Русия и руския народ.

След нахлуването на германците в Съветския съюз през месец юни 1941 г., сведенията, получавани тогава чрез властниците и радиото, отбелязваха светкавичното напредване на хитлеристките войски в сърцето на Русия и даваха съобщения в смисъл, че Съветската армия е напълно разгромена и унищожена и че нищо вече не може да спре победния ход на германските войски. Това положение смути, озадачи и се отрази много тежко върху душевното състояние на всички, които съчувствуваха на Съветския съюз, на руския народ и на комунизма изобщо, един от които бе и Руси Караиванов. Знаем, че по онова време мнозина не са могли да спят по цели нощи, тормозени от мисълта за това, което става.

Намирайки се в такова душевно състояние, един ден Руси Караиванов напуска родното си село Ветрен, Казанлъшко и отива при Учителя в София. Когато бил приет от него, той му казва: „Учителю, вий винаги сте казвали, че бъдещето принадлежи на славянството, че в него ще се роди новата култура. А сега какво става? Ето, германците са разгромили съветската армия и наближават Москва. Те вече завладяват съветската страна и ще наложат там своя режим. Как тогава славянството ще изпълни своята мисия?"

Учителят спокойно изчакал брат Руси да се изкаже напълно, и тогава му казал: - „Сега, като се завърнеш у дома си, ще получиш вестник „Братство" и в него ще намериш отговора на въпроса си."

Връщайки се в село, Караиванов, който беше абонат на вестника, получава вестник „Братство", брой 281 от 1 август 1941 г., т.е. около един месец след нахлуването на германците в Съветския съюз. Уводната статия на този брой беше със заглавие „Славянството"*. В нея, макар и по заобиколен начин, се прокарваше мисълта, че славянството е непобедимо: „Славянството трябва да съзнае своята сила. Тази сила не е човешка, а Божествена. Тя не е външна, а вътрешна. Следователно, тя не може да се унищожи. Славянството е определено от Бога да внесе елемента на новото в живота на цялото човечество. Това иска Бог, а не хората. Ние знаем това. Нека го вярваме без да се съмняваме. Нека го помним и никога да не го забравяме.

Да обичаш себе си и своето, да се грижиш за себе си, да се усъвършенствуваш и да напредваш всестранно, е едно нещо. А да забравиш себе си, да мислиш само за Цялото и да жертвуваш живота си за Цялото - това е съвсем друго нещо. И двете неща са нужни, възможни и полезни. Но двете имат различна стойност пред окото на Божественото съзнание.

Една велика реалност трябва да бъде внесена днес в света - в живота на хората, в живота на народите, в живота на цялото човечество. И тази необходима и насъщна като хляба реалност може да бъде внесена в света само чрез славянството..."

Тогава Караиванов поиска с телеграма от редакцията на вестник „Братство" - 200 екземпляра от същия брой на вестника, които той получи и разпространи в своя край.

Как Учителят е знаел предварително какво ще съдържа следващия брой на вестник „Братство”, когато той не е бил още излязъл?

Съобщава: Сава Калименов

Забележка на съставителя

Статията е отпечатана в раздела „Мисията на Славянството"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...