Jump to content

10. Учителят и Николай Райнов / из спомените на Тодор А. Попов – Ямбол.


Recommended Posts

10. УЧИТЕЛЯТ И НИКОЛАЙ РАЙНОВ

Из спомените на Тодор Атанасов Попов - Ямбол

Наскоро беше излязла от печат книгата на Николай Райнов „Между пустинята и живота". Прочетох я, но не се възхитих от нея, както се бях възхищавал от другите му книги. Ето защо, отидох при Учителя и го запитах какво е мнението му за този роман на Николай Райнов. Учителят ми отговори: „Бил е с гръб към слънцето, когато го е писал".

В този си роман авторът отрича непорочното зачатие на Христа, с което застава на друга позиция, и дава оръжие в ръцете на ония, които са склонни всичко да отричат.

През 1920 и 1921 г. ходехме при Николай Райнов, аз и още двама негови почитатели, като предполагахме, че той е прероден египетски или вавилонски жрец. Правеше ни впечатление на човек, който знае. Той долавяше това наше мълчаливо признание и често пъти вземаше позата на Учител.

Веднъж той каза: „Господин Дънов в забулена форма в своите беседи дава неща, забранени и опасни. Ако някой не много морален човек разбере тия ключове, които са дадени там, и си послужи с тях за зло, може да направи пакости, но за това ще плаща господин Дънов”.

След Втората световна война, същият този Николай Райнов отиде на Изгрева и иска среща с Учителя. Тази среща е била твърде драматична, както ни я предаде един брат, който го е завел при Учителя.

Когато Учителят излязъл да го посрещне, Райнов паднал на колене пред Него и казал: „Винаги, винаги, когато се моля или когато искам помощта на небето, явявате се все Вие. Сега разбрах кой сте. Моля да бъда приет за ваш ученик". След това последвал дълъг разговор насаме, след което Райнов преди да си тръгне, отишъл при брат Боян Боев и се натоварил с доста голям пакет беседи. От горното се вижда, че Николай Райнов е познал Учителя, макар и твърде късно, едва няколко години преди да си замине от този свят. Радостно е това, че се е пробудил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...