Jump to content

13. Булката, която избра баща ми / разказва Сава Калименов.


Recommended Posts

13. БУЛКАТА, КОЯТО ИЗБРА БАЩА МИ

разказва Сава Калименов

Аз бях на Изгрева и бях поканен на обяд при стенографката Паша Теодорова във връзка с една свършена братска работа по отпечатването на Словото на Учителя. Такъв бе обичаят. Учителят също присъствуваше на обяда.

Стана въпрос за следващата работа, която трябваше да се свърши. Аз имах известни планове за печатница и нашироко и нависоко разказвах за тях пред всички. Учителят слушаше внимателно. Аз бях се качил в моя свят в облаците и от там чертаех планове със замах. След като спрях да си поема малко въздух, видях как Учителят се наведе към Паша и каза: „Сега брат Сава ще си отиде в Севлиево и баща му ще го ожени! Приготвил му е булка!” Аз скочих тутакси от стола и възнегодувах, че съм идеен човек и не се занимавам със светски работи. А женитба - изключено. Всички ме гледаха усмихнато на масата. Чудех се защо така ме гледат усмихнато. Учителят може да ме гледа усмихнато, но защо пък другите. Не можах да разбера.

Но стана точно така както Учителят каза. Аз си отидох в Севлиево. Баща ми имаше печатница и там едно момиче работеше в нея. Баща ми я беше харесал като много трудолюбива. Какво стана с мене не зная, но ме омотаха родовите духове и аз се ожених.

След няколко месеца отивам на Изгрева, купувам плодове и бонбони да черпя Паша и останалите стенографки в „Парахода”, заради това, че съм се оженил. А те се заливат от смях. Аз също се усмихвам. Питам ги: „Сега зная защо се смеете, но тогава защо всички ми се смеехте?" -

„Ами брат Сава, ти беше тогава толкова величествен като че ли бе яхнал бял кон и летеше по висините, а над тебе бяха облаците и със сабя ги разсичаше. А когато Учителят ни каза, че баща ти те чака да те ожени, то ние те видяхме, че си слезнал на земята и се възмущаваше, че си слезнал насила. Ама, брат, тогава това бе толкова силно и величествено. А сега се смеем не за сега, а за случая преди 6 месеца.”

Паша Теодорова бе права. И тази жена за мен бе едно предметно обучение. Тя ме измъчи. Чак през 1977 г. почти 50 години след брака ни, когато боледувах два пъти много сериозно, тя се смекчи малко към мене. Жесток изпит изминах с нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...