Jump to content

2. Писмо до Стефка Калименова (20.04.2001 /12.08.2001).


Recommended Posts

2. ПИСМО ДО СТЕФКА КАЛИМЕНОВА

12 август 20.04.2001 г. Стефка Калименова,

Това се пише от Вергилий Кръстев във връзка със следното:

1. В момента аз работя върху спомените на Сава Калименов, които лично съм записал, които са извадени от магнетофонен запис на машинописен текст.

2. Магнетофонният запис се състои от два раздела - от спомени и от разбор на отделни броеве на вестник „Братство”, още от брой 1, та чак до последният брой.

3. Аз притежавам всички броеве на вестник „Братство", които лично Сава Калименов ми е предал, и които съм си подвързал. От тях ще се извадят на ксерокс много статии, които ще се приложат към разбора на Савата, към отделни броеве на вестник „Братство". Така ще се документира неговия разбор по различни броеве.

4. При разбора на отделните броеве на вестник „Братство”, Сава Калименов цитира три броя, които са били спряни от цензурата. Първият брой, като че ли е спрян от баща му. Тези броеве той ми ги е показвал и те са във вилата в Горна баня. Той ми е чел от уводните статии, заради които са били спряни. Аз искам да ги поместя. Вместо тях са сложени други статии, които излизат в съответните броеве, които ги имам.

Ето защо аз искам да ми ги предоставите, за да ги публикувам. Можете да ми ги извадите на ксерокс и да ми ги дадете.

5. Забранените от цензурата броеве на вестник „Братство” са:

а) Вестник „Братство”. Год. 2, брой 20, 15 май 1930 - със заглавие „КЪМ ЖИВОТ И СМЪРТ”, която е спряна от цензурата. Същата статия я има във вестник, на който е отпечатана уводната статия, който бе у Савата, а останалите страници са празни. Вместо тази забранена статия, се отпечатва в брой 20 на 15 май 1930 г. статия със заглавие „Религиозно философския мироглед на Петър Дънов” от Ангел Томов.

б) Вестник „Братство”. Год. 13, брой 272 (8), 15 февруари 1941. - също е спряна уводната статия „ТОВА, КОЕТО ИДЕ" от цензурата, и вместо нея е сложена друга статия - „По пътя на мира”. Същата забранена статия съм я виждал и се намира във вилата на Горна баня. Тя е запазена и съществува. Виждал съм я.

в) Вестник „Братство”. Год. 13, брой 273 (9), 9 март 1941 -цензурата също спира уводната статия. По-късно Сава Калименов върху нея написва собственоръчно „Забранена от цензурата". Тя е запазена и я има. Виждал съм я. Вместо нея, е публикувана статията „Нагоре”.

6. Горните статии могат да бъдат извадени на ксерокс и да ми се предадат, за да ги публикувам. А може да ми дадете аз да ги изкарам на ксерокс.

7. Първата книга, която е превел Сава Калименов и която е издал е „Бранд” от Хенрих Ибсен. Отпред има един предговор от Сава Калименов, който искам да ми се извади на ксерокс и да ми се предаде, за да го публикувам.

8. Ако не можете да ги извадите на ксерокс, то това аз мога да направя, като ви върна оригиналите, след като си свърша работата с тях.

9. Освен горния цитиран материал, искам да ми предадете снимки, а именно:

а) Снимки на рода, на бащата и майката на Сава Калименов, общи и единични.

б) Снимки на Сава Калименов със семейството му - жена му и двете му деца, които висят на стената в голямата стая на вилата в Горна баня.

в) Снимки на Савата като млад и в различни възрасти.

г) Снимки с различни негови съвременници, на които ясно да си личат образите им.

д) Снимки от братския живот, на които присъствува и Савата на Изгрева, Витоша и Рила.

е) Снимки, ако има с Учителя.

10. Всички тези снимки на никого не му трябват - нито сега, нито в бъдеще. Те ще бъдат публикувани като приложение на спомените му, които ще излезнат в отделен том от поредицата „Изгревът".

11. Конструкцията на материала на Сава Калименов включва следните раздели, които ще излязат в отделен том на „Изгревът”:

а) Спомени от личният му живот и Школата, които са извадени от магнетофонен запис.

б) Разбор на вестник „Братство" по броеве.

в) Приложение на извадени на ксерокс копия, статии на вестник „Братство” към неговия разбор.

г) Трудовата задруга по времето на Школата и мнението на Учителя за нея.

Ще бъдат приложени всички статии от вестник „Братство".

д) Балканската федерация според Савата, и според Учителя.

Приложение на статиите му във вестник „Братство".

е) Мисията на славянството - според Савата и Учителя.

Приложение на статиите му във вестник „Братство”, които са извадени на ксерокс.

ж) Новото село, комунален живот - според Савата и според Учителя.

Приложение на статиите от вестник „Братство”.

з) Политическите събития в България от 1922-1944 г., отразени в уводните статии на Савата и справки според историческите източници, и мнението на Учителя по тях.

и) Извадки от негови статии публикувани в неговите книжки, отнасящи се до Школата на Бялото братство.

й) Публикации на различни предговори на преведени от него книги.

к) Публикации на негови поеми, отнасящи се до мисията на Школата и делото на Учителя. Ще бъде включено „Към българина” и др. като „Учете български" и т.н.

12. На мен са необходими материалите в точка 5, 7, 9.

13. Ако желаете, може да напишете очерк за майка си и за баща си и да ми го предадете, за да го публикувам от ваше име.

14. През 1972-1973 г. между Борис Николов, Сава Калименов и мен бе решено да ми се даде архива на Олга Славчева, който се съхраняваше от него в Горна баня.

По-късно той беше ми предаден от баща ви и майка ви, но не беше пълен. Той беше разбит. В него липсваха „Екскурзиите на братството”, написани от Олга Славчева, както и дневника на Олга. и опита й да напише история на Школата. Тези и други материали останаха да ми се предадат, но те не ми се дадоха и до днес. Те са у вас.

15. По-късно дъщеря ви Елена Николова се опита да публикува част от дневника на Олга Славчева в редактираното от нея списание .Житно зърно”. Аз я предупредих да не прави това. защото по такъв начин се разбива материала на Олга Славчева. който трябва да излезе в един том от поредицата на .Изгревът”. Но тя не послуша и си взе решение и публикува, с цел да се попречи на програмата на „Изгревът”.

16. Искам да ми се предадат всички останали в Савата материали на Олга Славчева. включително и нейни снимки, за да могат да се публикуват в отделен том.

Когато те ми предаваха нейните материали, лично майка Ви ми каза: „Благодаря ти брат, че ти се яви и взимаш грижата за този архив! Това ни беше голяма грижа и товар, защото го бяхме взели и обещали на Олга да го публикуваме, но времената се измениха и ние не можем да сторим това."

17. Така че аз взех този товар върху себе си и настоявам да ми се предаде тази нейна останала част от нейния архив, за да го публикувам.

18. Ако вие не желаете да ми съдействувате, искам да ви заявя, че аз ще свърша сам тази работа и без вас. Аз съм независим. Но ще публикувам като епизод това изпратено писмо до вас, за да се знае от бъдещите поколения как съм работил и кои са били тези, които са ми съдействували и тези, които са ми пречили.

19. Аз съм подготвил отдавна за печат спомените на Сава Калименов. защото аз съм записал на магнетофонен запис неговите спомени. Заснел съм на няколко филма на камера 2x8 мм. самия Сава във вилата на Горна баня, заснел съм го на снимки 1972 г. на Салоните в Рила, както и във вилата му. Така че аз съм се готвил отдавна, и в името на една програма, която сега осъществявам чрез „Изгревът" повече от 30 години.

20. Аз съм изпратен да свърша една работа, а това е да осъществя приемствеността на поколенията и отпечатам неиздадените беседи, които съм съхранявал цели 30 години.

В разстояние на 3 години организирах издаването на непечатаното Слово на Учителя по оригинал в 55 томчета, които се намират в книжарница „Изгрев”, ул. „Граф Игнатиев” № 28. Но пари за това издаване, не получих нито лев от т.н. Братски съвет, с който се подписахте срещу мен, както и от т.н. ръководители на братства в провинцията, които бяха направили протоколи за това да събират пари, като присъствуваше и дъщеря Ви Елена. Парите ги дадоха онези братя и сестри по дух - верни на Словото на Учителя.

В разстояние на 8 години издадох „Изгревът” - 13 тома, които са история на Школата.

Към 5.XII.2011 г. съм публикувал от „Изгревът” - 25 тома, и са проведени от 2001 до 2011 г. - 51 концерт-рецитала по спомени от „Изгревът” и музика на Учителя Дънов.

Към 2014 г. са 28 тома на „Изгревът" и 55 концерт-рецитала.

Организирах и финансирах сам 20 концерта по музика на Учителя Качих към 20 музиканти на сцената, и можаха да се реализират от 1990-1998 г.

Но това го направих аз, а не някой друг. Нито един от тези, които се подписаха срещу мен.

А за това, че вие се подписахте с дъщеря ви Елена срещу мен с цел да ме отстраните, аз не съм ви простил и прошка за това няма, защото вие отклонихте стотици хора в погрешен път, и връщане от този път и отклонение за това няма. Аз съм дал отговор на това в „Изгревът", том IV, с. 621-642.

А междувременно съм публикувал в „Изгревът”, том X, с. 91-97 „Песен за Тополица" и „Братската градина в Айтос", с. 78-82, поеми от Сава Калименов. Също в том XIII, с. 768-771 - „Към слънцето”, по едноименната картина на Цветана Гатева - Симеонова, поема от Савата.

21. Ако вие решите да ми предадете горните материали, то можете да ми ги предадете лично или аз ще дойда у вас, за да ги получа и да свърша определената ми работа, за която съм изпратен. Ако не ги дадете - Вие си отговаряте пред идните поколения, и пред баща Ви.

Всеки е изпратен за нещо. Едни да съграждат, други да разрушават. Аз съхранявам!

Аз осъществявам приемствеността на поколенията, и ги оставям като историческа проекция и следа в историята - онези личности, които са били последователи на Учителя Дънов.

Без мен те няма да имат историческа следа, с изключение на Сава, който сам си я направил, но не си е довършил работата. Аз сега я довършвам чрез „Изгревът".

А за мен Учителят Дънов - Беинса Дуно, Той е Всемировият Учител на Вселената. Над Него стои само Бог.

С уважение: Вергилий Кръстев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...