Jump to content

6. Творческият Дух на Сава Калименов - магнетофон 1982 г.


Recommended Posts

6. ТВОРЧЕСКИЯТ ДУХ НА САВА КАЛИМЕНОВ

6.1. Днес е 2014 г. Цяла година се подготвям за тази година. Тя ще бъде за Сава Калименов. Връзките между хората идват от векове. Спомням си, че през 1969 година аз работих в провинцията, и от там ми дадоха адреса на Сава Калименов от гр. Севлиево. Аз му дадох една поръчка, и той ми изпрати посочените книги. Изпратих му парите. Направи ми впечатление, че каквото поисках, веднага ми го изпрати. За мен беше повече от интересно! Беше загадка!

6.2. По-късно, през 1972 г. се разправях за архива на Олга Славчева. Той ми съдействуваше, колкото можеше. Той беше вече възрастен.

Онези, които ми пречеха, бяха в рода му. И останаха непредадени много неща от архива на Олга Славчева. Също и негови неща, както и снимките, които съм описал. За Олга Славчева виж в „Изгревът", том XXVI, с. 948-949, за работата ми със Сава Калименов.

6.3. Как действува Творческия Дух, е описано в глава I.

Разказваше Сава Калименов, че веднъж Тодор Стоименов го запитал съвсем сериозно: „По какъв начин пишеш тези уводни статий, както и останалите?" Отговорих му: „Не знам как ги пиша!" А той не знае, че това е работа на Духа, Който идва у мен и Той е Този, който пише. И аз не Го познавам. Дори моите роднини по плът, жена ми и децата ми, смятат че това, което пиша няма никаква стойност и особено поезията ми."

Аз това го запомних. И затова включих много неща от неговата поезия. Имам я, и я ценя като резултат на Творческия му Дух.

6.4. Аз със него съм работел 44 години. И накрая, трябва да излезе неговия том от „Изгревът". Знаете ли колко хора са участвували? Та са описани. Това е непосилен труд! И те са работили безвъзмездно. Други не биха работели и срещу заплащане. Не биха могли да издържат на материала! За тях това е безсмислено! Но за мен това е повече от злато!

6.5. Това е колективен акт от труда на много човеци. Имената им са отбелязани накрая. Но онова, което са изживяли и което са изтърпяли, то никой не може да го напише!

6.6. Трябва да разкажа и нещо, което ми се случи съвсем неочаквано.

Обажда се една жена и ми съобщава, че трябва да ми предаде един плик, предаден от някакъв човек. Отивам и се срещам, предава ми плика и там се оказват към 400 долара. И така, през месец ми предаваше по един плик. Не ми казваше кой ги изпраща. И аз направих грешка, че ги приех. И около една година.

Мина се известно време и се обажда Елена Николова, че тя е изпращала тези пари. Обща сума = 2 800 долара. Аз се изненадах. След развитията на събитията, аз ако знаех, че тя ги изпраща, не бих ги приел. Но смятах, че незнаен благодетел ги изпраща. Бях излъган! Бях с чужди пари.

6.7. Един том от 1 000 страници за 1 000 бройки, струва около 10 000 лева, без да се изплаща за труда на работещите. Това е една друга работа - че тук се работи по идейна насока - безвъзмездно, но в името на един идеал.

Идеалът го спазвам и го съхранявам!

6.8. Аз вече работя цял месец, докато подредя неговия материал. Това бе непосилно за мен!

Първо: Аз преглеждах страница по страница оригиналния материал, поставен в 15 папки лично от мен преди много, много години. Аз го бях забравил. Сега си го припомнях и се срамувах от себе си, че толкова много съм го забавил!

Срам не срам, да не съм се захващал за хорото!

Второ: След като е въведен от Яна поп Янева, той е разпечатан. Даден е на друг човек да го сравни, да го прочете. А това са вече две папки от всека глава - проверка и корекция на всички грешки. Вкарва се отново в компютъра, прави се последна разпечатка, и ми се изпраща. Това го направи Нонка Матеева от с. Ботево, Видинско.

Трето: Вихър Пенков го разпечати след последната корекция и с Ефросина Ангелова-Пенкова го сложиха в 15 папки, и се донесоха за проверка.

Четвърто: Аз започвам проверка на оригинал ната тетрадка с първата разпечатка. Отбелязвам къде има пропуски. След това проверка на същия материал с последната разпечатка. Вече съм навлезъл в материала.

Пето: Отбелязвам си какви броеве от вестник: „Братство”, трябва да извадя и да приложа, за да може да приложа от тях за скенер. И това е много трудно! А как ще ги извадя, един Господ знае! Аз не. Аз не зная! Всичко съм предоставил на Онзи, Който ръководи този том XXIX.

Шесто: Дадоха ми решението, че за Посвещението, трябва да се подготви „Мисията за Славянството”, отпечатано в неговия вестник „Братство”. Още по-трудна задача!

Седмо: Снимките. Аз съм заснел един филм през 1972 година на Салоните, и него ще предложа. Открил съм и други снимки, където може да го срещнем.

Освен това. през 1982 г., когато работех с него и записвах 4 дни спомените му на магнетофон, то аз бях взел фотоапарат и направих 3 филма с негови снимки. Може да са 100 броя.

И понеже не ми се предават негови снимки, то аз си имам всичко.

Осмо: Аз съм направил 2 филма на камера с него. А това е около 8 минути. Ще го прожектирам на екран, когато правя за него концерт-рецитал. И ще му включа и говора. Та аз съм работил 4 дни, и имам с него запис на магнетофонна лента 12 часа.

Вие знаете ли какво означава 2 ролки х 6 часа = 12 часа? Нищо не знаете! Непосилен труд!

На концерт-рецитал посветен за него, ще ви пусна филма, заедно с неговия глас. Ще бъдете положени на колене!

Девето: И сега ще ми се фукат! Не можете!

И сега ми се пречи! Не можете!

И сега смятат, че съм прибрал парите от 2 800 долара, и съм ги присвоил.

Не съм ги прибрал и не съм ги присвоил, но съм ги вложил в томовете на „Изгревът”.

Досега са излезнали 28 тома - към 2013 година. Те без пари не се отпечатват.

А сега за тома на Сава Калименов. том 30 съм си намерил пари! И за том 31!

Десето: Ето сега ще ви цитирам нещо от Евангелието - Послание от апостол Павел до Ефесяните, гл. 6, ст. 12. А то е следното:

„Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу всесветските управители на тая тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места."

Аз също водя тази борба. Засега съм жив! Онзи, Който е водил тази борба по онова време, е същия този, Който води тази борба по сегашно време.

Времето е същото, защото враговете са същите.

Но сме в различни човешки тела, понеже сме се родили на Земята по различно време.

Но Онзи, Който ни ръководи навремето и сега е един и същий! Това е Христовият Дух, защото Той обхваща времето и пространството, и за Него няма време от преди 2 000 години, и времето през 2014 година.

То е едно и също време. Важното са резултатите и онова, което сме реализирали по различно време, ръководени от един и същи Дух. А това е Духът Христов, Който влезна в тялото на Петър Дънов на 15 август 1912 година, и Той стана Миров Учител на Всемирното Бяло Братство, което управлява Битието и Небитието.

Амин!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...