Jump to content

Recommended Posts

ПРЕДГОВОР

Благодарността е една от основите на живота, една от основите на себевладеенето, една от основите на неразрушимостта и една от основите на Великия път, защото никаква цел не може да бъде постигната, ако в най-трудните условия не можеш да бъдеш благодарен. Ако в най-трудните условия не можеш да бъдеш благодарен, ще бъдеш съкрушен.

Благодарността ни позволява да разбираме все повече Бога. Благодарността е вечната река, вечната религия, вечното странстване в Безмълвната дълбина. Благодарността дава на човека седемте очи на Мъдростта.

Ако постоянно благодариш на Бога, ще съсипеш дявола. Ако дяволът те е смутил, смути го и ти, като въздадеш чудна благодарност към Бога. Без благодарността себепознанието на човека не може да се осъществи. Благодарността трябва да е подобна на Безпределността. Постоянната благодарност не допуска времето в себе си. Благодарността в нас създава енергията на развитието.

Благодарността превъзхожда знанието. Знание без благодарност е многознайство. Благодарността е благословена, знанието не е.

Благодарността е самопробуждане на Бога в човека.

Когато си съкровено благодарен, тишината е очарована.

Благодарността е вечно възприемане на Любовта. Благодарността твори духовност.

Великият египетски суфи Зун-Нун-Мисри възкликва: „О, Боже мой, за кои Твои дарове бих могъл достатъчно да Ти благодаря!” Ние толкова много имаме да благодарим, но най-вече за това, че сме родени от Бога, за това, че Той ни е изрекъл. Когато благодарим за даровете на Бога към нас, ние зараждаме в себе си една висша енергия и за тази висша енергия идва ден, когато тя успява да Го види... Тогава благодарността е благословена с безкрайност и пълнота.

Учителят казва: „Събуждането на човека се определя от неговата благодарност.” Благодарността създава в човека удвоена светлина и именно тя събужда човека за чистия духовен път. Благодарността черпи от дълбинен извор. Благодарността е вярност към Бога. Докато страданието при обикновения човек е неразбиране на себе си, то когато страданието попадне в благодарния, той понеже се разбира със себе си, го пробива и стига до дъното му, където е Живият извор. И там благодарният пие Бога.

Учителят казва още: „Тайната на живота се крие в благодарността.” Благодарността е тайна — тя е била преди още човекът да е станал човек. Сега човекът трябва да си спомни тази тайна, това Древно състояние, което е преди сътворението, защото благодарността е Несътвореното състояние.

Ако срещнеш по пътя си човек, постигнал най-висшата благодарност, не ще можеш да разговаряш с него, защото той е преизпълнен с Бога, а който е преизпълнен, той не говори. Говори неговото безмълвие.

Елеазар Хараш

Варна

Юни, 2010 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...