Jump to content

15. Живейте в закона на благодарността


Recommended Posts

15.

ЖИВЕЙТЕ В ЗАКОНА НА БЛАГОДАРНОСТТА

От човека се изисква да благодари още сега, в момента, а не в бъдеще. (18/стр. 70)

По какво се познава здравият човек? Когато здравият човек погледне вечер или денем към небето, той веднага се чувствува весел, радостен, благодарен за всичко, което има. Който не може да се зарадва, като погледне към небето, и не благодари за всичко, което му е дадено, той е болен човек. (8/стр. 14, 15)

Мистик е онзи, който живее в реалността на нещата, който сам опитва работите, който се радва еднакво и на малките, и на големите придобивки. Той се радва на една череша толкова, колкото и на стотици череши. Той живее в закона на благодарността. Никой не е в състояние да отнеме радостта на мистика. (18/стр. 96)

Като дойдете до щастието, благодарете за всичко, което досега сте преживели; благодарете за всички усилия, които досега сте правили. (4/стр. 129)

Когато ангелът на благовестието дойде при вас, благодарете, че ви предстои работа. Каквато работа и да ви се даде, приемете я с благодарност без никакво роптание. (8/стр. 158)

Срещнеш един човек, приятен ти е, искаш да му направиш едно добро. Защо искаш да му направиш добро? Защото в миналото той ти е помогнал нещо и ти искаш да му благодариш. (7/стр. 224)

Всякога да благодарим за доброто, което ни е направено, и да сме готови да отговаряме по същия начин. (7/стр. 224)

Виждаш едно хубаво цвете и веднага го откъсваш. Защо го късаш? Не можа ли да се наведеш, да го помиришеш, да го погалиш и да благодариш за хубавия аромат, който се отделя от него? Ако постъпваш по този начин, ти ще получиш благословение. (2/стр. 173)

Вие искате пет, десет, двайсет милиона. Аз искам толкоз любов, толкоз пари, колкото Господ ми е определил. Без да ги знаеш, дръж ги в ума си. На деня пет лева ти дадат отнякъде, благодари. (31/стр. 12)

Най-първо тази мисъл трябва да ви стане естествена за самите вас: „Така е Волята Божия”. Като кажеш, да ти стане приятно, че Бог ти дава един живот, ти да си благодарен. (5/стр. 299)

Добре е хората да бъдат благодарни, но благодарността им трябва да изтича отвътре... (6/стр. 206)

Каквото предприятие да поемете, свършете го добре, с благодарност. (9/стр. 267)

Вие като заболеете, викате лекар. Винаги плащате за лекуването. За лекуването ако платиш, болестта си отива. Вие сте много скържави*. Казваш: „Без пари!” Ако платиш, болестта по-скоро си отива. Ако не платиш, по-мъчно си отива. Плащането е една благодарност, че са ти направили една услуга. (12/стр. 233)

Когато човек прави бани, той трябва да има предвид и разположението на духа си. Той трябва да е абсолютно свободен и разположен по дух, да забрави всички мъчнотии и грижи; така направена банята, тя доставя голямо удоволствие на човека и благодарност от топлата вода. (19/стр. 116)

Господ се стреми към грешните души, за да ги повдигне. Замръзнали са. Той казва: „Тези деца кой ги е оставил да замръзнат?” И като станат, те благодарят, че като са били замръзнали, сега почват да живеят. (23/стр. 185)

Ти си сега в земята. Ти си в затвора, от който искаш да се освободиш. Ти имаш вериги, букаи и не можеш да излезеш. Има и стражари. Искаш малко да се поразходиш из онзи свят, но не те пущат. Вечерно време ако искаш, може да излезеш и после пак те турят в затвора. Та сега вечерно време като излезеш, ще се разходиш. И ще бъдеш честен да се върнеш в затвора. Трябва да си излежиш в затвора. И благодари: ако този затвор, в който живееш, е толкова хубав, какъв ще бъде свободният живот, като излезеш от затвора! Един ден като живееш на земята свободно, като имаме организирано духовно тяло, какво ще бъде? (23/стр. 187, 188)

Бъдете доволни и благодарни, че сте дошли на планината. Знайте, че тук всичко е в порядък, понеже Бог нарежда и оправя работите в космоса. Щом оправя работите на целия космос, и вашите Ще оправи. (27/стр. 176)

Искате ли да се качвате по върховете, ще бъдете тих и спокоен; първо ще си направите молитвата, ще закусите и ще благодарите, че ви се дава възможност да се разходите. След това ще тръгнете бавно и постепенно ще ускорявате хода си. (27/стр. 178,179)

Всички дървета, които ни дават плодове, дават плодовете си от благодарност към Бога, че Той им дава блага, Своите благословения. Като дават плодовете си, те казват: „Ние сме възприели от Божиите блага в изобилие, вземете сега и вие от нас”. Та сега направете и вие това, което растенията направиха. (32/стр. 199)

Между болния и здравия човек всякога може да става обмяна. Болният взима от състоянието и разположението на здравия, а здравият отнима нещо от болния. Болестта не е нищо друго, освен тор. Болният страда от излишен тор, а здравият като взима част от този тор, той го употребява на ония места в своя организъм, които се нуждаят от наторяване. Който разбира законите, той все ще изкара нещо добро от този тор. Така се създава връзка между болния и здравия. Онзи, когото си излекувал, ще ти бъде благодарен за това, което си направил за него, но и ти, който си го излекувал, ще бъдеш благодарен на болния, понеже си взел нещо от него. (33/стр. 307)

И тъй който благодари за всичко, което му е дадено, е богат. Който не може да благодари и постоянно роптае, е сиромах. (40/стр. 210)

Мнозина запитват в какво да вярват, кое верую е най-право. Не е въпросът за това. Всеки трябва да се запита благодари ли за всичко, което му е дадено. Ако всички хора благодарят за това, което Бог им е дал, те ще се разберат. Тяхното верую е право, те вярват в един и същ Бог. (40/стр. 210)

Човек е дошъл на земята, за да се познае... Всеки трябва да се запознае с душата си, т.е. с доброто; после трябва да се запознае със сърцето си — с живота и най-после със своя ум — с мисълта си. Щом се запознае с душата, със сърцето и с ума си, той придобива истинската красота. Без красота няма щастие и доволство. Грозотата е родила недоволството и неблагодарността, красотата е родила доволството и благодарността. (40/стр. 222, 223)

Истински човек е онзи, който притежава три качества: ум светъл, който мисли право; сърце любещо, което има правилни отношения към всички живи същества, и душа силна, широка, която обхваща цялата вселена. Той благодари и на най-малките същества за услугите, които му правят. Когато конят му носи товара, той го милва, глади го, благодари за услугата, която му е направил. (40/стр. 276)

Ако някой ви направи добро, кажете му: Благодаря за доброто, което ми направи; и аз ще ти отговоря със същото. (40/стр. 282)

Мнозина се оплакват, че са остарели вече, не могат да работят. Ако сте остарели и поумнели, благодарете за това. На небето само старите хора и старите неща светят. (41/стр. 103)

Радвам се на това, което давам. Радвам се, когато човек благодари за това, което е получил. (41/стр. 137)

Сегашните хора благодарят само когато приемат, а не и когато дават. Ще благодариш и когато приемаш, и когато даваш. (41/стр. 238)

Учен човек е този, който разбира своя ум. Силен човек е този, който разбира своето сърце. Благодарен човек е този, който разбира живота си. (42/стр. 302)

Ако някой има нива или лозе, не му завиждай, а благодари за това, че си има всичко. Виждаш, че някой човек язди на кон, не казвай: „Е, да е на мене този кон”. Благодари, че си има кон. (43/стр. 6)

Като се моли, човек се свързва с всички, които се молят. По този начин той влиза в техните нужди, в тяхната радост и благодарност, отправена към Бога. (47/стр. 103)

От десетината прокажени, които Христос излекува, само един се върна да благодари, да въздаде Слава на Бога и той беше самарянин. (54/стр. 230)

Разумният човек ще отиде на нивата, ще копае и ще си каже: Светът е Божий. Аз ще работя, ще живея и ще благодаря за това, което Бог ми е дал. (58/стр. 37)

Човек се захласва от красота, но не и от Любов. Като видите богатствата и красотата на някой човек, вие можете да се захласнете. В Любовта обаче захласване няма. Любовта е извор, от който постоянно блика чиста, кристална вода. Когато отидете при този извор, вие не се захласвате, но туряте устата си и пиете, без да обръщате внимание на това, какво хората ще кажат. Да опитате водата на извора, това значи да го целунете по всички правила. Такива трябва да бъдат отношенията между всеки човек и извора. Изворът освежава, а не захласва. Като се освежите, ще благодарите на извора, че сте го намерили навреме, че сте се влюбили в него и той във вас. (59/стр. 100, 101)

Когато се спрете да пиете вода от извора с благодарност и кажете, че подобен извор не сте срещали, и той ще каже: Много хора са минали покрай мене, но като този човек тъй да цени водата и да благодари, не съм срещал. — Изворът говори като човека. (59/стр. 101)

Когато човек стане умен и благодарен, Господ ще се весели, че човек, малкото същество, което Той е създал, разбира Божиите закони и ги изпълнява. (59/стр. 112)

Благодарете от дълбочината на душата си за всичко, което ви се случва. Вземайте участие в общата благодарност към Бога. (60/стр. 27)

Каквото и да ви се случи, приемайте всичко с благодарност. Всякакво недоволство, всякакви кисели и горчиви чувства — да изчезнат от вас. (61/стр. 29)

Сега вложете в себе си идеята всеки ден да внасяте в ума си по една красива мисъл, да градите мисъл-форми, които да се материализират на физическия свят. Внасяйте всеки ден по едно красиво желание в сърцето си, което да расте и да се развива, да даде плод на физическия свят. Бъдете добри зидари и строители! Всеки ден принасяйте жертва жива и благоугодна на Бога в знак на благодарност за живота и здравето, което ви е дал. (61/стр. 257, 258)

Ако аз съм на ваше място, ще направя следното. На някоя обична сестра ще кажа: Напиши на тази сестра, която те обиди, следното, напиши и едно любовно писмо и и кажи: Много ти благодаря, макар че беше горчиво, но виждам, че си права. — Да допуснем, че ти й напишеш едно любовно писмо и че тя ти напише едно любовно писмо. Защо вашите погрешки да не ги отстраните и да се споразумеете за всичко. (64/стр. 389)

Иска някой, дай, 5 лева иска — благодари на Бога, че не иска повече. Аз често питам някого: — Колко искаш? — Толкоз. — Иде някой и ми казва тъй: В Пловдив ще ида, 45 лева не ми достигат. — Казвам: Благодарение, че иска само толкоз, до Пловдив пътят струва 150 лева. Втори път пак дойде, за Пловдив иска пак. Трети път пак иска. Изисква се една широка душа. (64/стр. 469)

— Защо ми дойде това до главата? — Защото не знаеш как да ядеш. Ядеш много бързо. В бързото ядене не сдъвкваш храната си добре, надве-натри я сдъвчеш и я гълташ. Задавиш се. Ти не бързай. Като седнеш да ядеш, остави всичките грижи навън. Не мисли нищо, мисли само за яденето. Ще благодариш на Бога, че ти е дал половин час на разположение да бъдеш разположен. (65/стр. 180)

Аз като дойда при вас да ви проповядвам, не мислете, че ще дойда да ви убеждавам. Аз ще запаля... Паля ви, после да става каквото ще. Не искам да зная нищо. Ако сте добри, ще благодарите, ако сте от лошите, на пепел ще станете. Да горите, нищо повече. Ще го запаля да гори. Добър ли е или лош, ще го запаля да го видя мисли ли право, или криво мисли. (65/стр. 344)

Тъй щото задачата на всеки човек е да разглежда своите мисли, чувства и постъпки и да ги пречиства. Докато дойдете до съвършената чистота, благодарете за всичко, което става в живота. (71/стр. 41)

...Свещеният огън, той е същината на нещата вътре. И аз го наричам тъй: живот без страдание, живот без противоречие, живот без смърт. Живот, в който няма никаква смърт. Нищо повече! И там ще дойдат пак неща, ще има някои неща и благодарете, че всички неща не се обясняват. Защото всяко едно обяснение е една спънка. Ти мислиш, че нещата са обяснени, а те не са обяснени. (76/стр. 142)

----------------------------------------------

* Скържав — стиснат, скъперник

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...