Jump to content

Recommended Posts

СМАЛЯВАНЕ

Кога ще се оправи светът? Светът ще се оправи, когато хората научат закона на смаляването. Този закон е основа на приятелството. Смаляването подразбира раздробяване. При този закон Цялото, т.е. единицата се раздробява на малки части, наречени дроби. Ако единицата не би могла да се раздробява, нещастието щеше да остане завинаги в света. Значи дробите представят метод за изправяне на погрешките, за спасяване от нещастия.

“Новите веяния”, стр. 163; 85

Душата може да стане толкова малка, че с никакъв микроскоп да се не вижда. Същевременно тя може да стане толкова голяма, че нищо да не е в състояние да я обгърне. Значи в своето развитие душата се движи между тия два полюса, т.е. тя изучава законите на крайното смаляване и крайното увеличаване. Ако питате защо сте дошли на Земята, ще ви кажа, че сте дошли тук, да изучавате законите на смаляването и увеличаването. Някога вие сте били грамадни същества, но сега, в сравнение с по-раншната си големина, сте толкова малки, че можете да влезете в орехова черупка.

“Призови Симона”, стр. 123; 60

Любовта учи хората на законите на смаляването и на разширяването. Като знае да се смалява, човек може да влезе и в най-тясната стая, без да ограничава другите.

“Неоцененото богатство”, стр. 239; 167

Проявената Любов е голяма величина. Да я опиташ само за 60 секунди, това е много нещо. Но понеже мащабът на физическия живот е много голям, не зная тогава какво ще ни ползва такава малка хапчица, донесена от една врана. Илия тогава не знаеше закона за смаляването, но като изпадна в тия ограничителни условия на живота, го научи. Когато враната му носеше малките хапчици хляб, той не беше вече голям човек, а заемаше положението на една малка пеперуда, тъй щото от тази храна даже му оставаше. Той казваше: “Господи, храната, която ми изпращаш, е в изобилие!” Така Илия се смали и се задоволяваше с храната, която една врана можеше да изяде. Този закон е верен и по отношение на БОГА. Някой път БОГ дохожда до нас, смалява се, за да ни повдигне. Божието благословение не седи в големите работи, но в малките.

“Пътят на ученика”, стр. 38-39; 59

Преди всичко БОГ не е такъв, какъвто си Го представяте. Той създаде света и ни държи в съзнанието си, но не иска да ни направи като Себе си. “Слаб човек съм”. Слаб си по единствената причина, че искаш да станеш като БОГА. Това е неразбиране на живота. Закон е: Всеки лист, който иска да стане голям като дървото, в края на краищата, ще отслабне.

“Новата мисъл”, стр. 10; 115

Силен човек е онзи, когото никой не може да товари. Товарят ли го другите, той не е силен. Силният човек сам се товари и сам се разтоваря... Как може да се освободи човек от товара на дявола? Като изучава и прилага закона на смаляването.

“Да ви даде”, стр. 11; 79

Който знае закона за смаляването и увеличаването, той лесно ще се справя със своите мъчнотии.

“Степени на съзнанието”, стр. 339; 152

Някой път ние искаме някои работи в света, но те се постигат чрез закона на увеличението, те се постигат чрез закона на смаляването. Казваме някой път: “Трябва да се увеличим”. Човек сега се увеличил, за да постигне някои неща. Но трябва да се смали. Смирението е закон на смаляването. Има закон, който се разрешава чрез сила. Има закони, които се решават чрез смаляване.

“Доброта и справедливост”, стр. 647; 140

Свободата се допуща по закона на смаляването. Трябва да се отречеш от много работи, за да станеш свободен.

“Самоотричане”, стр. 133; 129

Ако ти не научиш закона да ставаш малък, невидим в света, ти не можеш да се освободиш.

“Постигни реалността”, стр. 258-259; 122

Един ден Буда заспал в една цветна ливада. В това време една змия се приближила до него и го обвила. Като започнала да го души, Буда веднага се събудил и приложил закона на смаляването. Той се смалил толкова много, че се изхлузил от оковите на змията. Буда се освободил лесно от змията, понеже знаел как да се смалява.

“Координиране на силите”, стр. 145-146; 53

Днес всички хора говорят за доброта и за справедливост, но нито са добри още, нито справедливи. Защо още не могат да придобият тези качества? Защото им липсва едно съществено качество, а именно – те не могат да се смаляват. Всички хора вървят по закона на разширяването, по закона на уголемяването.

“Връзката между БОГА и човека”, стр. 478; 167

Силен човек е онзи, който владее закона на смаляването и увеличаването.

“Двата стълба”, стр. 101; 74

Ако работите ти вървят добре, смаляваш се; ако работите ти не вървят добре, увеличаваш се; от тебе зависи, да вървят работите ти добре, или да не вървят. Тоя закон не се влияе от външните условия.

“Голямото благо”, стр. 121; 196

Знаете ли колко енергия, колко материя е пресирана в един атом? По същия начин, по същия закон и ние трябва да се смалим, и да станем малки, като деца, защото велик е само БОГ, и за да бъдем като Него, трябва да научим изкуството на преходните неща в битието, стадиите на преходния живот, защо малките неща минават от малки към големи.

“Децата”, стр. 252; 2

Някой казва: “Какво ще стане с мене като умра?” Като умреш, ти ще се разпръснеш навред из пространството на безброй малки частици, и тогава от тебе нищо няма да остане. По този начин ти ще научиш закона на абсолютно малките величини и ще се смалиш. Сега хората на щастието и нещастието учат закона на абсолютно малките величини, чрез страданията и смъртта. Само по този начин се лекуват негативните страни на живота.

“Две думи”, стр. 238; 50

Най-късото изречение, което съдържа смисъла на живота, и което сме в състояние да преведем на български език, е следното: в света има само двама души – силният и слабият, крайно силният и крайно слабият. Питате как се спогаждат те. Има един закон, на който служат и двамата – Божият закон. Ако крайно големият не изпълни Божия закон, започва да се смалява; и ако крайно малкият изпълни Божия закон, започва да се увеличава. Щом започнеш да се смаляваш, трябва да знаеш, че твоите работи не вървят по Божия закон. Ако големият започне да се смалява, той е престъпил Божия закон. Ако малкият започне да се увеличава, той е изпълнил Божия закон.

“Слабият и силният”, стр. 74; 195

Единицата представя същество от най-горна еволюция, но според законите, колкото по-възвишено е съществото, което слиза на Земята, толкова повече се смалява. Затова, именно, единицата, която в Божествения свят е от най-висока йерархия, на Земята е най-малка.

“Окултни познания”, стр. 137; 41

БОГ гледа благосклонно на малките форми, а разрушава ония, които искат да обърнат света. Това е закон, който може да проверите във всекидневния живот.

“Ангелът отговори”, стр. 228; 1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...