Jump to content

21. Ще ти благодарят


Recommended Posts

21.

ЩЕ ТИ БЛАГОДАРЯТ

Който иска да живее с радост, трябва да бъде запалена свещ. Човек не се радва, защото гори, но защото придобива ценни опитности. Щом придобива опитности, човек помага и на ближните си. Те се ползуват от неговата светлина и благодарят за доброто, което им е направил. Човек се храни от благодарността на ония, които са получили нещо от него. Затова е казано, че човек не живее и не умира за себе си. (15/стр. 194)

Ако някой поиска пет лева за една хубава книга или да се нахрани, не отказвайте на този човек. Подтикът у него е правилен и той трябва да бъде задоволен. Този човек ще благодари и ще оправдае малката жертва, направена за него. (19/стр. 220, 221)

Ти като се отклониш, то ще дойдат други хора и като дойдат на това място, ще се отклонят и те. Та искам сега да бъдете хора, които да не се отклоняват от своя път. Аз говоря за малките подтици. Дойде една мисъл, едно чувство, една постъпка — поправи ги. Може да не са твои. Поправи ги, понеже всички, които дойдат след тебе, ще ти благодарят, защото ти им услужваш. И тогава тези хора няма да правят по-грешката. (23/стр. 75, 76)

Казват: „силна воля”. Ако отидеш при болния човек и му изпратиш сила, той трябва да стане и да каже: „Благодаря ти”. Сила му е липсвала. Чрез волята си ще му пратиш сила и ще му кажеш: „Стани!” Няма какво да му кажеш: „Аз те обичам”. Любовни работи няма да му кажеш. Ако му кажеш така, той няма да стане. Но ще му кажеш: „Стани!” И той ще стане. (23/стр. 110)

Ти казваш: „Как да го обичам?” Вий знаете как да обичате. Да обичаш някого, е просто подобно както когато обичаш цвете. Сутринта момата като стане, ще отиде на извора, ще вземе най-хубавата вода и ще напои корена на цветето. Това значи да обичаме едно цвете. И цветето понеже има повече любов, пуща повече ухание. Любовта, която излиза от това цвете към тебе, ти казва: „Много ти благодаря, че ме поля”. (23/стр. 314)

Казано е: „Блага дума отваря железни врата”. Следователно кажи на човека една блага дума да го повдигнеш и успокоиш. Острата, груба дума възбужда, дразни човека. Благата дума е естествена храна за човека. Дай му сладка храна, ако искаш да ти благодари. (73/стр. 134)

Ще пееш, когато ти се пее; ще запееш и не се бой, който и да е там. Ама имало болен. Ако твоята песен е Божествена, този болен ще стане от леглото си и ще оздравее. Той ще ти каже: „Благодаря, че ми запя”. (75/2:7)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...